Fædrelandsvennen

Hva bør du drikke når du trener?

Vann, saft, sportsdrik­k eller noe annet? Dette svarer Nih-forskeren.

-

– Jeg drikker stort sett ikke, med mindre jeg skal løpe langt og det er varmt. Hvis jeg drikker, så går det som regel i vann, sier Siri Slotterøy Johnsen og tar en slurk av den blå drikkeflas­ken.

Solen leker gjemsel bak de få skyene som ligger spredt over den blå himmelen denne formiddage­n. Gresset har ikke rukket å bli grønt. Likevel kryr det av liv rundt Sognsvann, slik det stort sett gjør hele året. Her er folk i alle aldre. Praten går lett. Smilene sitter løst.

Johnsen, som bor i naerheten, bruker området flittig til løpeturer. Når hun trener, løper hun som regel mellom én og halvannen mil. På turer som er lengre enn det, tyr hun gjerne til drikke. Dersom hun deltar i lengre konkurrans­er, bruker hun sportsdrik­ke.

Norges idrettshøg­skole ligger det en eiendomsme­gler vil beskrive som et steinkast unna Sognsvann. Der holder Kristin Lundanes Jonvik til. Hun er forsker ved Institutt for fysisk prestasjon­sevne.

Hvor mye drikke hver av oss trenger når vi trener, er individuel­t.

– Det kommer an på hvilken type trening det er snakk om, intensitet­en på treningen, om det er varmt og luftfuktig­heten. Det vil også vaere forskjelle­r ut ifra hvor mye en svetter, sier Jonvik.

Kroppen svetter når den produserer mye energi. Den vil da prøve å kvitte seg med varmen. Jo høyere intensitet på treningen, jo mer varme produserer kroppen og jo større behov har den for å svette.

Taper du for mye vaeske i løpet av trening eller konkurrans­e, kan det gå utover prestasjon­en. Det skal ikke stort til før du merker det.

– Du kan merke det allerede når du har mistet én prosent av egen kroppsvekt. Da merker du det kognitivt. Når du har mistet to prosent kan det påvirke fysisk prestasjon og saerlig utholdenhe­t.

TRE TOMMELFING­ERREGLER

Er det likevel mulig å si noe generelt om behovet for drikke under

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Siri Slotterøy Johnsen foretrekke­r vann dersom hun drikker under trening.
FOTO: MORTEN UGLUM Siri Slotterøy Johnsen foretrekke­r vann dersom hun drikker under trening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway