Fædrelandsvennen

16 års kamp uten resultat – så skjedde ulykka

Lokalmiljø­et i Vennesla er sterkt preget etter at ei ung jente ble påkjørt på vei til skolen. I mange år har rektor, foreldre og elevråd fryktet tragiske utfall, men Agder fylkeskomm­une vil ikke sette inn strakstilt­ak.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

– Den alvorlige ulykka mandag er langt fra den første. I fjor kom guttungen min i 2. klasse ut i veibanen og var naer ved å bli påkjørt, fortviler Trond Magne Sakariasse­n, leder for foreldreut­valget (FAU) ved Kvarstein skole i Vennesla.

Mandag morgen inntraff hendelsen innbyggern­e på Kvarstein fryktet kunne skje. Ei ung jente på sykkel ble påkjørt av en bil på vei til skolen, mens hun syklet på Venneslave­gens smale gang- og sykkelsti.

ALVORLIG SKADET

Rektor Olav Aas Lyngby ved Kvarstein barneskole har nylig vaert i kontakt med foreldrene og har fått tillatelse til å opplyse om jentas helsetilst­and.

– Situasjone­n er alvorlig, og hun ligger fremdeles på sykehus i Oslo, sier Lyngby.

Ulykka som rammet jenta på første skoletrinn har preget hele bygda de siste dagene.

– Dette er tungt for oss på skolen. Vi er preget av det som har skjedd. Som rektor har jeg i alle år oppfordret elevene til å gå eller sykle til skolen. Samtidig har jeg hatt den vissheten om at skoleveien er utrygg. Det vondt å tenke på, sier Lyngby.

Agder fylkeskomm­une har ansvaret for Venneslave­gen som slynger seg gjennom Vennesla kommune. Enkelte steder er gangog sykkelveie­n under to meter bred og uten sikring mot bilvei.

ÅRELANG KAMP

Fylkesveie­n er kommunens mest belastede, og i 2013 telte Statens vegvesen 8020 bilpasseri­nger i døgnet forbi Kvarstein.

– Trafikken har økt voldsomt de siste årene, mener rektor Lyngbø, som selv er født og oppvokst på stedet.

Fau-leder Sakariasse­n sier skolen og foreldre har kjempet for sikkerhete­n langs veien i svaert mange år.

– Jeg har selv sett dokumenter der FAU ber om tryggere vei helt tilbake til 2009. Min søster var med i FAU tidligere og sagt at de begynte arbeidet helt tilbake i 2005, sier representa­nten for foreldrene.

Skolen og foreldrene har kommet fram til at fylkeskomm­unen må sikre 147 meter av skoleveien som de mener medfører en fare for barna.

Spesielt strekninge­n der ulykka skjedde mandag bør sikres.

– Veien heller utover og det skal lite til at noen havner utenfor veien, sier Sakariasse­n.

VÅGER IKKE SYKLE

Torsander Høiersen Åsen og Johannes Hovet leder elevrådet på skolen med 140 elever. De sier mange elever velger å gå av sykkelen på de mest utrygge stedene.

– Det er veldig smalt noen steder, og mange hopper av sykkel og spaserer forbi noen steder. I elevrådet er det et ønske at fartsgrens­en reduseres fra 60 til 40 kilometer i timen, sier de.

Rektor Lyngby sier enkelte foreldre har begynt å kjøre barna på skolen.

– Flere kjører barna, og vi ser at det kan bli ganske kaotisk utenfor skolen når alle skal levere barna samtidig, sier han.

Fylkeskomm­unen har tidligere klaget på at sikringer mellom veibane og gangfelt vil komplisere snørydding­en. Det argumentet kan ikke innbyggern­e på Kvarstein lenger svelge.

– Nå må noe skje. Over Hallandsbr­ua på Drivenesve­ien har de bygd sperringer slik vi ønsker. Også den veien driftes av fylkeskomm­unen og hvorfor kan de ikke gjøre det samme på Venneslave­gen som har betydelig mer trafikk, argumenter­er rektoren.

ALLIANSE MED NULLVISJON­EN

Etter ulykken har rektoren og foreldrene vaert i møte med Vennesla-ordfører Nils Olav Larsen.

De er enige om å ta kontakt med Nullvisjon­en og gå i dialog med veivesenet for å få sikkerhets­tiltak på veien.

– Ulykka er et hardt slag for oss i Vennesla. Den er et bevis på at vi ikke kan leve med veien slik den er i dag, sier Larsen.

Larsen sier fylkesveie­ne i Vennesla har flere trafikkfar­lige strekker.

– Vi vet at fylkesveie­ne ikke er fullkomne. Fra Norkirken og til avkjørsele­n til Heptekjerr har vi en farlig passasje, og mellom Fossekleiv­a og stadion, sier han.

 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Fau-leder Trond Magne Sakariasse­n, rektor Olav Aas Lyngby ved Kvarstein skole og forelder Øyvind Tangen Ødegaard ser tungtrafik­ken dundre forbi på den smale gang- og sykkelstie­n barna deres bruker til skolen.
FOTO: ESPEN SAND Fau-leder Trond Magne Sakariasse­n, rektor Olav Aas Lyngby ved Kvarstein skole og forelder Øyvind Tangen Ødegaard ser tungtrafik­ken dundre forbi på den smale gang- og sykkelstie­n barna deres bruker til skolen.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Fau-leder Trond Magne Sakariasse­n, rektor Olav Aas Lyngby ved Kvarstein skole og forelder Øyvind Tangen Ødegaard ser tungtrafik­ken dundre forbi på den smale gang- og sykkelstie­n barna deres bruker til skolen.
FOTO: ESPEN SAND Fau-leder Trond Magne Sakariasse­n, rektor Olav Aas Lyngby ved Kvarstein skole og forelder Øyvind Tangen Ødegaard ser tungtrafik­ken dundre forbi på den smale gang- og sykkelstie­n barna deres bruker til skolen.
 ??  ??
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Skolen og innbyggern­e på Kvarstein har hatt det tøft etter den alvorlige ulykka sist mandag. Nå krever de strakstilt­ak på skoleveien. Torsander Høiersen Åsen (foran til venstre) og Johannes Hovet (foran til høyre) i elevrådet, Fau-representa­ntene Trond Magne Sakariasse­n (bak fra venstre, Øyvind Tangen Ødegaard, Hilde Slettedal og rektor Olav Aas Lyngby ved Kvarstein skole.
FOTO: ESPEN SAND Skolen og innbyggern­e på Kvarstein har hatt det tøft etter den alvorlige ulykka sist mandag. Nå krever de strakstilt­ak på skoleveien. Torsander Høiersen Åsen (foran til venstre) og Johannes Hovet (foran til høyre) i elevrådet, Fau-representa­ntene Trond Magne Sakariasse­n (bak fra venstre, Øyvind Tangen Ødegaard, Hilde Slettedal og rektor Olav Aas Lyngby ved Kvarstein skole.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? – Min datter ramlet ut i veien og kom hjem skrubbsår i panna. Hun ble hjulpet opp av en bilfører som stanset like ved, sier Hilde Slettedal som er nestleder i FAU ved Kvarstein skole.
FOTO: ESPEN SAND – Min datter ramlet ut i veien og kom hjem skrubbsår i panna. Hun ble hjulpet opp av en bilfører som stanset like ved, sier Hilde Slettedal som er nestleder i FAU ved Kvarstein skole.
 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Jenta kom ut i veibanen og ble truffet av en bil mandag morgen.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Jenta kom ut i veibanen og ble truffet av en bil mandag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway