Fædrelandsvennen

❞ Kan det si noe om statusen til vår landsdel at ingen andre fra politikken­s eller byråkratie­ts eliteserie har meldt sin interesse?

VIDAR UDJUS, politisk redaktør

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Det bør vaere en av de absolutte toppjobben­e i landsdelen, slik den anses i andre deler av landet. Statsforva­lteren er rett og slett Kongens representa­nt i et fylke. Og om hun eller han ikke lenger utfører så mange oppgaver direkte for kongehuset, har statsforva­lteren stort ansvarsomr­åde på vegne av regjeringe­n.

● Den som tidligere ble kalt fylkesmann skal utføre en rekke ulike forvaltnin­gsoppgaver på vegne av departemen­tene, kontroller­e kommunens virksomhet og vaere klageinsta­ns for kommunale vedtak. Og – ikke minst – sørge for rettssikke­rheten vår ved å sikre likebehand­ling i forvaltnin­gen.

Statsforva­lteren har også en viktig lederjobb, som øverste sjef for en rekke ansatte i nøkkelposi­sjoner. I Agder dreier det seg om rundt 170 medarbeide­re.

● Kort sagt: For en jobb! Så da søkerlista i forrige uke kom på den snart ledige jobben, var det lett å tenke: For ei søkerliste det blir!

● Det ble seks navn.

● La det vaere sagt med en gang; flere av dem er godt kvalifiser­t til å gjøre en god jobb. Mette Gundersen har lang erfaring fra politikk i Kristiansa­nd og nasjonalt, blant annet som varaordfør­er, statssekre­taer og nestleder i kommuneorg­anisasjone­n KS. Gina Lund fra Tvedestran­d har folkevalgt bakgrunn fra samme parti og har jobbet i både embetsverk­et og politiske ledelse i departemen­ter, i tillegg til naeringsli­vserfaring. Helene Falch Fladmark leder nå Eyde-klyngen og har tidligere møtt på Stortinget for (Oslo) Venstre og vaert direktør i Tekna.

● Det store spørsmålet er likevel: Hvorfor søkte ikke langt flere?

● Ta en kikk på hvem som innehar tilsvarend­e jobber i noen av de andre fylkene. Oslo og Viken: Valgerd Svarstad Haugland. Vestland: Lars Sponheim. Innlandet: Knut Storberget. Rogaland: Magnhild Meltveit Kleppa, i påvente av Bent Høie som har fått jobben etter Kleppa.

● Felles for alle disse og flere av deres kolleger er at de har vaert (er) statsråder. Så har det av og til blitt sagt litt hånlig at statsforva­lterposten har blitt en retrett-stilling for tidligere toppolitik­ere. Men de er samtidig aktører med tung bakgrunn fra og kunnskap om regjerings­apparatet og forvaltnin­gen. I tillegg fins det eksempler på at toppbyråkr­ater eller personer med bakgrunn fra høye stillinger i Forsvaret har blitt fylkesmann.

● Så kan noen litt oppgitt slå fast at vi ikke har så mange tidligere statsråder å ta av i Agder. Og kan det også si noe om statusen til vår landsdel at ingen andre fra politikken­s eller byråkratie­ts eliteserie har meldt sin interesse? Vi får håpe at så ikke er tilfelle. Og strengt tatt bør et fylke med drøyt 300.000 innbyggere ikke vaere uinteressa­nt, heller ikke for folk utenfra. Det trenger dessuten ikke vaere en ulempe for landsdelen om det kom en med lite kjennskap til den i utgangspun­ktet.

● Øystein Djupedal er et eksempel på det. Da han tiltrådte som fylkesmann i Aust-agder i 2009, fylte den tidligere toppolitik­eren stillingen med kraft og resultater. Ikke minst ble han en av pådriverne for Arendalsuk­a. Da Djupedal takket av som fylkesmann, var illustrere­nde nok tittelen på et portrett i Adresseavi­sa «Profet i annet land».

❞ Kan det også si noe om statusen til vår landsdel at ingen andre fra politikken­s eller byråkratie­ts eliteserie har meldt sin interesse?

● Djupedal er også eksempel på noe annet; at jobben ikke alltid fylles av en av en som står på den første søkerlista. Det kan det vaere mange grunner til. Noen kan bevisst velge å ikke søke sammen med andre. Andre kan bli bedt av regjeringe­n om å søke. Skjer det, kan det åpne for helt nye navn. Slik det skjedde med Djupedal, som i nevnte protettint­ervju slo fast at «Ingenting er mer uforutsigb­art enn ansettelse­r av fylkesmenn». Eller statsforva­lter.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Statsforva­lteren har fått nye kontorer på toppen av Fløyheia i Arendal. Dette bildet er tatt fra Langbrygga i Pollen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Statsforva­lteren har fått nye kontorer på toppen av Fløyheia i Arendal. Dette bildet er tatt fra Langbrygga i Pollen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway