Fædrelandsvennen

Kritisk til kristen innflytels­e

Det handler om millioner av kroner i økte utgifter for kommunen dersom KRF får det som de vil. Ap mener at kristne krefter i bygda får for mye spillerom.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Tirsdag skal de mest sentrale politikern­e i Vennesla behandle flere saker der KRF fremmer forslag som strider mot rådmannens ønsker.

Solveig Robstad, gruppelede­r for Arbeiderpa­rtiet i Vennesla, mener menigheten­es interesser nå i for stor grad er i ferd med å få gjennomsla­g.

– Menigheten­e har alltid stått sterkt, men jeg synes jeg ser tendenser til at de styrer nokså mye, og det blir ikke riktig. Det er min personlige mening, sier Robstad, en av de mest erfarne politikern­e i Vennesla.

– Tendensen er at når noen av menigheten­e sier hopp, så hopper de, sier hun.

Vennesla-ordfører Nils Olav Larsen (KRF) sier at han håper Robstad tar feil.

– Jeg håper at vi vil ta avgjørelse­r utfra det som tjener Venneslas innbyggere. Mange i Vennesla tilhører en menighet, men på langt naer alle, og vi har også strukket oss langt for for eksempel Vindbjart, fordi de gjør veldig mye godt for ungdom. Det gjør også menigheten­e, men jeg er enig at vi må holde tunga rett i munnen og ta sak for sak.

NYTT KIRKEBYGG

Sakene berører ulike deler av kommunen.

Barnehagek­jeden Laeringsve­rkstedet ønsker å slå sammen tre mindre barnehager til én stor, i samarbeid med kirkesamfu­nnet

Norkirken like nord for Vennesla sentrum.

På nabotomta planlegger kommunen å bygge demensboli­ger med dagsenter, og Norkirken har bedt om å se all denne utbygginge­n samlet i en såkalt «samskaping». Dette går KRF inn for.

Men rådmannen i Vennesla har vendt tommelen ned, av økonomiske og faglige årsaker.

– En sambygging med Norkirken vil føre til at kommunen taper penger, ettersom man ikke får like gunstige lån av Husbanken når private er med. Det vil vaere vinnvinn for Norkirken, men ikke for kommunen, mener Solveig Robstad.

Norkirken sier at de kun har invitert kommunen til å snakke sammen om muligheter.

– Vi har ikke spurt om vi nødvendigv­is skal bygge sammen. Kommunen har invitert frivilligh­eten til å engasjere seg i samskaping, så da spurte vi om vi kunne sette oss ned og se hele området i helhet, sier pastor Anne Honnemyr, og legger til at det kan handle om bygg, uteområder og bruk av frivillige ressurser.

BARNEHAGE-HODEPINE

På Moseidmoen holder den kristne skolen Oasen til på leid grunn, og har søkt om forlengels­e. De vil også vurdere en utvidelse av skolen på sikt, dersom det åpnes for at de kan kjøpe seg opp på området.

På samme tomt ligger det i dag en barnehage og et menighetsh­us.

Administra­sjonen vil pusse opp den nedslitte Barnestua for 17 millioner, mens KRF heller vil finne

en ny tomt og bygge nytt lenger sør hvor det er forventet befolkning­svekst, og bruke midlertidi­ge lokaler i mellomtida. Det regner administra­sjonen med at kan bli dobbelt så dyrt.

På tomta til menighetsh­uset skal det bygges et avlastning­shjem for funksjonsh­emmede til 40 millioner kroner. Administra­sjonen mener dette er den beste plassering­a, men KRF foreslår en annen tomt.

– Dette er den beste plassen for avlastning­shjemmet. Og Barnestua må bygges om nå, det kan ikke vente lenger. Men jeg er redd for at noen ikke tør å si nei til Oasen, sier Robstad.

Terje Hystad, prosjektle­der i Oasen, sier at deres fokus er på å forlenge leien med to år.

– Vi håper politikern­e gir oss mulighet til det, for vi har investert en god slump penger og vil avskrive investerin­gen over fire år i stedet for to. I tillegg er det jo et krevende i seg selv å opparbeide en ny skoletomt, for så å skulle flytte elever, ansatte og materiell.

– Det andre som skjer på tomta er det vanskelig å mene noe om, det berører oss bare indirekte, sier han.

SP PÅ VIPPEN

Senterpart­iet er på vippen i sakene, og varaordfør­er Eivind Drivenes sier at de ikke har bestemt seg.

– Vi har ikke noen avtale med KRF om noen av sakene, men nå som de kommer opp samtidig så skjønner jeg at dette spørsmålet kommer, sier han, og legger til at det er flere mulige løsninger å diskutere.

– Det er mange ting som henger sammen her, og vi har ikke fokus på å tilrettele­gge for menigheten­e, men for innbyggern­e i Vennesla. Men det er klart, menighetsl­ivet har alltid vaert tungt inne i politikken i Vennesla, sier han.

– IKKE STRATEGI

Krfs gruppelede­r Raymond Baerø avviser at partiet ikke har kommunens beste i tankene, og sier han er overasket over at ikke alle er positive til Norkirkens ønsker om å gå sammen med kommunen.

– Her har vi en menighet som tar sosialt ansvar utover deres mer tradisjone­lle rolle, og vi skal sørge for å ivareta kommunens interesser.

– Det hadde aldri blitt flertall i gruppa for dette om vi ikke trodde det var til det beste for Vennesla, sier han.

Han avviser at sakene handler om innflytels­e fra menigheter, og sier at gruppa var delt i spørsmål om sammenslåi­ng av barnehager og om at Oasen skulle etablere seg.

– Vi har ikke noen strategisk­e tanker bak, og jeg tror ikke Oasen vil ha behov for den barnehaget­omta. Dersom Ap nå ønsker å beholde barnehagen der, så er det helt nye toner fra dem.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Solveig Robstad (Ap) avbildet med Nils Olav Larsen (KRF) under valgvaken i 2019. Larsen er nå ordfører i Vennesla.
FOTO: KJETIL NYGAARD Solveig Robstad (Ap) avbildet med Nils Olav Larsen (KRF) under valgvaken i 2019. Larsen er nå ordfører i Vennesla.
 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Solveig Robstad er gruppelede­r for Arbeiderpa­rtiet i Vennesla.
FOTO: KJETIL NYGAARD Solveig Robstad er gruppelede­r for Arbeiderpa­rtiet i Vennesla.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Dette bildet er fra budsjettmø­tet på Herredshus­et i desember i fjor. Fra venstre er Eivind Drivenes (Sp), Nils Olav Larsen (KRF) og Raymond Baerø (KRF).
FOTO: JACOB J. BUCHARD Dette bildet er fra budsjettmø­tet på Herredshus­et i desember i fjor. Fra venstre er Eivind Drivenes (Sp), Nils Olav Larsen (KRF) og Raymond Baerø (KRF).
 ??  ?? Raymond Baerø er gruppelede­r i KRF.
Raymond Baerø er gruppelede­r i KRF.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway