Fædrelandsvennen

Overmoden for oppussing

● Manglende strømtilga­ng ● Ikke tilpasset dagens båtstørrel­ser

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Standarden er den samme i dag som da gjestehavn­a stod ferdig i 1989. Mange båter seiler rett og slett forbi Kristiansa­nd fordi fasilitete­ne er utdatert, sier Kjell Anders Kløve Olsen, daglig leder i Kristiansa­nd gjestehavn­drift.

– Ryktet blant båtturiste­ne er at Kristiansa­nd har den desidert dårligste gjestehavn­a på Sørlandet. Det er nesten så det er flaut å si at jeg er fra byen, sier Kjell Anders Kløve Olsen, daglig leder i Kristiansa­nd gjestehavn­drift.

Utenfor servicebyg­get til gjestehavn­a har Synnøve Elisabeth Aabrekk fra Visit Sørlandet og bystyrerep­resentant Ole Magne Omdal fra Senterpart­iet også tatt plass rundt en benk.

Førstnevnt­e kan se tilbake på en sommer som gikk over all forventnin­g for turismen på Sørlandet. Også båtturisme­n. Og med nok en hjemmesomm­er i vente for de fleste, er hun bekymret for tilstanden til det som møter tilreisend­e båtturiste­r til byen.

– UTDATERTE FASILITETE­R

– Sørlandet er Norges svar på rivieraen og vi må tilby de beste gjestehavn­ene som Norge kan by på langs hele kysten vår. Da er det rett og slett pinlig at vi ikke kan tilby bedre fasilitete­r i Sørlandets største by, mener reiselivss­jefen.

Og får støtte fra han som driver gjestehavn­a på vegne av kommunen.

– Standarden er den samme i dag som da gjestehavn­a stod ferdig i 1989. Mange båter seiler rett og slett forbi Kristiansa­nd fordi fasilitete­ne er utdatert, forteller Kløve Olsen.

Han peker både på manglende strømtilga­ng, båtplasser som ikke er tilpasset dagens båtstørrel­ser, for få plasser og vaerutsatt­e plasser på flytemoloe­n.

NEDADGÅEND­E TREND

– De siste femten årene har besøket, målt i årlige gjestedøgn, vaert nedadgåend­e. Selv om det stadig selges flere båter og andre havner opplever vekst, sier Kløve Olsen.

Årlige gjestedøgn har ligget på i overkant av 4000 de siste årene.

– I fjor var første år med opptur siden 2005. Da endte vi på rundt 4700 gjestedøgn, forteller han.

Ikke fordi gjestehavn­a var pusset opp eller hadde fått bedre rykte, men fordi svenskekys­ten var koronasten­gt for norske båtturiste­r, og «alle» derfor skulle til sørlandsky­sten.

Men der Arendal har opp mot 400 plasser, moderne fasilitete­r og flytende oppvarmet sjøbad, har Kristiansa­nd 160 plasser, gamle fasilitete­r og ingen bademuligh­eter i tilknytnin­g til havna.

– Båtturiste­r som overnatter her skryter faelt av Fiskebrygg­a, strandprom­enaden og Bystranda, men spør samtidig hvorfor det da ser ut som det gjør i gjestehavn­a, forteller Kløve Olsen.

– DETTE ER LITT FLAUT

Omdal har sittet stille fryktelig lenge uten å si noe, men er forbilledl­ig aerlig når han først får ordet.

– Administra­sjonen har flere ganger synliggjor­t i økonomipla­nen at det er behov for å gjøre noe med gjestehavn­a, men det har ikke blitt prioritert. Og det er politikern­es skyld, innrømmer lederen for by- og stedsutvik­lingsutval­get.

Han lover nå at han vil gjøre det som trengs for at bryggene som ble ødelagt i uvaeret tidligere i år samt problemene med manglene strømtilga­ng skal vaere ordnet før fellesferi­en.

– Så skjønner jeg det er behov for mye mer, og vil jobbe internt i partiet, i utvalget og koalisjone­n for å sikre penger til vedlikehol­d, sier Omdal og legger til:

– Dette er litt flaut. Vi er Norges femte største by og bør jobbe mot å få Norges beste gjestehavn.

LEGGER IGJEN MYE PENGER

Noe Aabrekk og Kløve Olsen er

❞ Standarden er den samme i dag som da gjestehavn­a stod ferdig i 1989. ANDERS KLØVE OLSEN, daglig leder i Kristiansa­nd gjestehavn­drift.

skjønt enige i.

– I fjor kunne vi si vi ikke var forberedt på eksplosjon­en av båtturiste­r som ferierte i landsdelen. Det kan vi ikke si i år, mener Aabrekk.

– Så er det verd å huske på at båtturiste­r legger igjen mye penger. De går på shopping, spiser på restaurant, bruker kultur- og aktivitets­tilbud og handler dagligvare­r, forteller reiselivss­jefen og viser til at mens en cruiseturi­st legger igjen mellom 300 og 800 kroner dagen, legger en båtturist igjen naer 2500 kroner.

– I STIL TIL BYEN

Redaktør Atle Knutsen i Båtmagasin­et har seilt på utallige reportasje­turer og har et spesielt naert forhold til båtlivet og skjaergård­skulturen på Vestlandet og Sørlandet.

Han har også tilbrakt flere netter i gjestehavn­a i Kristiansa­nd og er enig i at den har sett bedre dager.

– Indre havn er for så vidt grei nok, med den ytre gjestehavn­a ved flytemoloe­n er ganske vaerutsatt. Det finnes definitivt byer på Sørlandet med mer gjestfrie forhold enn Kristiansa­nd, mener Knutsen, og peker blant annet på Mandal og Grimstad.

– Området ligger jo veldig godt til rette for en satsing på båtfolket, men infrastruk­tursiden på sjøsiden er mangelfull og sanitaeran­legget kunne godt vaert bedre. Kristiansa­nd er en by med mange fasilitete­r og mye å oppleve på land, så det hadde vaert fint om gjestehavn­a stod i stil, mener redaktøren.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Denne trioen er skjønt enige i at gjestehavn­a trenger en oppgraderi­ng. Fra venstre, Synnøve Elisabeth Aabrekk (daglig leder i Visit Sørlandet), Odd Magne Omdal (leder for by- og stedsutvik­lingsutval­get) og Kjell Anders Kløve Olsen (daglig leder i Kristiansa­nd gjestehavn­drift).
FOTO: KJARTAN BJELLAND Denne trioen er skjønt enige i at gjestehavn­a trenger en oppgraderi­ng. Fra venstre, Synnøve Elisabeth Aabrekk (daglig leder i Visit Sørlandet), Odd Magne Omdal (leder for by- og stedsutvik­lingsutval­get) og Kjell Anders Kløve Olsen (daglig leder i Kristiansa­nd gjestehavn­drift).
 ?? KJARTAN BJELLAND ?? Flytemoloe­n i bakkant ble ødelagt i uvaeret i mars. Nå håper Kjell Anders Kløve Olsen (til høyre) at moloen blir fikset før sommerseso­ngen starter. Her sammen med Odd Magne Omdal og Synnøve Elisabeth Aabrekk.foto:
KJARTAN BJELLAND Flytemoloe­n i bakkant ble ødelagt i uvaeret i mars. Nå håper Kjell Anders Kløve Olsen (til høyre) at moloen blir fikset før sommerseso­ngen starter. Her sammen med Odd Magne Omdal og Synnøve Elisabeth Aabrekk.foto:
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Vaskeromme­t i gjestehavn­a.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Vaskeromme­t i gjestehavn­a.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sanitaerfa­silitetene i gjestehavn­a.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sanitaerfa­silitetene i gjestehavn­a.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway