Fædrelandsvennen

Vanskelig med frivillig risiko

Regjeringe­ns ekspertutv­alg anbefaler å droppe Astrazenec­a og Janssen fra vaksinasjo­nsprogramm­et. Det var som ventet. Utvalget foreslår også at frivillige kan få benytte dem. Det trenger en grundig drøfting.

-

Regjeringe­ns ekspertutv­alg gjorde det mandag kjent at de anbefaler å droppe vaksinene Astrazenec­a og Janssen. Årsaken er kjent. Det er avdekket at disse vaksinene kan ha alvorlige og farlige bivirkning­er. Da mener helsemyndi­ghetene at totalbilde­t nå gjør at det ikke er verd risikoen.

Ikke bare vet vi at de unge er en gruppe som lider, men det kan også vaere et godt smittevern­tiltak for hele samfunnet hvis denne gruppen ufarliggjø­res

Til sammen ble det satt rundt 135.000 Astrazenec­a-doser i Norge før bruken av vaksinen ble satt på vent. Fire mennesker mistet livet. Norge har foreløpig ikke tatt i bruk Janssen-vaksinen på grunn av naermere undersøkel­ser av mulige bivirkning­er.

Utvalget anbefaler at frivillige kan få tilbud om vaksinene, men det er uenigheter blant ekspertene om hvordan et slikt tilbud skal organisere­s, og ikke minst - hvem som skal få tilbudet. Et flertall frykter et vaksinerus­h, spesielt fra utålmodige unge som vil ha frihet til sommeren, mens mindretall­et mener at det bør vaere opp til hver enkelt å ta risikoen.

Dette er vanskelige avveininge­r. Folk flest i Norge er nå klar over risikoen ved disse vaksinene og vil kunne ta informerte valg, men følgene om noen dør kan vaere vidtrekken­de og påvirke tilliten til helsemyndi­gheter. Vi støtter at det i det minste bør vaere en reseptbela­gt ordning, men er det fritt fram, kan også noen oppleve press for å ta disse vaksinene. Man kan for eksempel se for seg arbeidsgiv­ere som ønsker en raskere normaltils­tand eller lignende.

Det ble også foreslått fra ekspertutv­alget at unge mennesker nå bør prioritere­s i køen. Det er det gode grunner for å diskutere når alle med underligge­nde sykdommer er ferdigvaks­inert. Ikke bare vet vi at de unge er en gruppe som lider, men det kan også vaere et godt smittevern­tiltak for hele samfunnet hvis denne gruppen ufarliggjø­res. En sommer byr på utfordring­er med hensyn til sosial utfoldelse, og kanskje mer naturlig for de unge enn for andre grupper. Dessuten naermer vi oss snart målet, alle sammen. Man kan vaere litt rause i køen.

 ?? FOTO: DADO RUVIC / X02714 ?? Eksperter anbefaler å droppe Astrazenec­a og Janssen fra vaksinasjo­nsprogramm­et, men å tilby dem til de som ønsker.
FOTO: DADO RUVIC / X02714 Eksperter anbefaler å droppe Astrazenec­a og Janssen fra vaksinasjo­nsprogramm­et, men å tilby dem til de som ønsker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway