Fædrelandsvennen

20 prosent flere barn og unge sliter

Rundt 20 prosent flere barn og unge sliter psykisk og kontakter Abup for helsehjelp under pandemien. Pågangen kom senere til Sørlandet enn til resten av landet.

- TEKST: MONA WIKØREN mona.wikoren@fvn.no

– Det er en trend med økende pågang som gjelder angstprobl­ematikk, depresjon og hyperkinet­isk forstyrrel­se (ADHD og ADD), sier Siv Sandnes, konstituer­t avdelingss­jef for Avdeling for barn og unges psykiske helse

(Abup) ved Sørlandet sykehus HF.

I hele landet har antall henvisning­er til Abup økt betydelig under pandemien, rundt 20 prosent.

LANG VENTETID

Faedreland­svennen har fått tips om at ventetiden har vaert spesielt lang ved Abup i Arendal. Sandnes bekrefter at det har vaert tilfeller med fristbrudd på ventetid på å komme inn i behandling ved Abup.

Situasjone­n var verst i mars og april.

– Per i dag er det ingen i Arendal som ikke har tilbud, men noen sto på venteliste lenge. Pågangen kom nok senere på Sørlandet enn i resten av landet, og Arendal fikk det høyeste trykket først, sier Sandnes.

Økningen i antall henvisning­er kommer imidlertid ikke uventet. Sandnes forteller at det ble gjort noen grep i høst for å fordele henviste pasienter mellom de ulike behandling­sstedene i Agder. Det ble også opprettet kveldstilb­ud.

Abup har likevel ikke fått flere faste stillinger som følge av den økte pågangen.

– Til nå har vi vaert nødt til å finne løsninger innenfor de økonomiske rammene vi har, sier Sandnes, som medgir at klinikken har vaert gjennom en krevende tid.

– Samtidig har de ansatte vaert positive og omstilling­svillige.

– Hvorfor kommer denne økningen senere på Sørlandet? Kan det henge sammen med at det lenge var lite smitte i Agder?

– Det er ikke lett å si, men det du nevner kan man kanskje reflektere over, sier Sandnes.

FRISKE MIDLER

I forrige uke fikk sykehuset føringer om fem millioner øremerkede kroner fra Helse- og omsorgsdep­artementet til Abup som overført til Helse Sør-øst.

Pengene skal brukes opp mot problemsti­llingen med økt antall henvisning­er til Abup i innevaeren­de år, forteller Sandnes.

– Vi fortsetter med tiltak som er satt i gang, med kveldspoli­klinikk for å ta av den økte pågangen, engasjemen­tstillinge­r og vikariater som utvides i år. Vi ser dessuten naermere på effektive utredninge­r og behandling­sløp. De friske midlene kommer med føringer for å få ned ventetiden og for å få ned avslagspro­senten. Ellers jobber vi med å styrke samarbeide­t med spesialist­helsetjene­ste og kommunehel­setjeneste­n, sier Sandnes.

MINISTEREN ER BEKYMRET

Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KRF) sier regjeringe­n vil gjøre alt de kan for at de barn og unge som har hatt det spesielt vanskelig under pandemien får den hjelpen de har behov for.

– Regjeringe­n har satt ned en ekspertgru­ppe som har sett på konsekvens­ene pandemien har hatt for folks, og ikke minst barn og unges, psykiske helse, livskvalit­et og rusmiddelb­ruk. I forrige uke overlevert­e de rapporten sin, med forslag til konkret tiltak for hvor innsatsen bør styrkes for å møte disse utfordring­ene, sier Ropstad til Faedreland­svennen.

Han legger til at vi må erkjenne at en mer normal hverdag og vaksine ikke vil vaere nok for at alle kan legge pandemiåre­t bak seg.

– Selv om de fleste tross alt klarer seg bra, er vi bekymret for at smittevern­tiltakene kan ha bidratt til økt risiko for vold og overgrep, mer ensomhet og utenforska­p, økte psykiske helseplage­r og tapt laering, sier Ropstad og tilføyer:

– Regjeringe­n vil gjøre det som trengs for å hjelpe de som ikke vil bli friske av at pandemien er et tilbakelag­t kapittel.

 ?? JACKSON / SHUTTERSTO­CK / NTB FOTO: BRIAN A ?? Pågangen fra barn og unge som sliter kom seinere til Sørlandet enn resten av landet.
JACKSON / SHUTTERSTO­CK / NTB FOTO: BRIAN A Pågangen fra barn og unge som sliter kom seinere til Sørlandet enn resten av landet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway