Fædrelandsvennen

52 sauer måtte avlives bonden må i fengsel

En sauebonde er dømt til 120 dagers fengsel etter grove overtredel­ser av dyrevelfer­dsloven.

- EIVIND KRISTENSEN

Det er klart etter en dom fra Agder tingrett.

Etter inspeksjon fra Mattilsyne­t vinteren 2019 ble det besluttet at hele besetninge­n på 52 sauer måtte avlives.

I dommen heter det at alle sauene «utvilsomt» må ha lidd over lengre tid. De ble ikke «sikret verken mat, stell eller nødvendig helsehjelp».

«I stedet ble de hensatt til seg selv i fjøset i hjelpeløs tilstand. Det er skjerpende at dyra var så magre og hjelpeløse at helsetilst­anden var irreversib­el, slik at de uten avliving med all sannsynlig­het ville dødd uansett om de hadde fått både mat, drikke, helsehjelp og stell fra tilsynstid­spunktet», heter det i dommen.

En inspektør fra Mattilsyne­t fortalte i rettssaken at hun med 15 års erfaring aldri hadde sett dyrehold hvor alle dyr var i så dårlig forfatning.

Bonden fra listerområ­det forklarte i retten at han hadde fått personlige problemer og utfordring­er, men retten mener det er skjerpende at en erfaren bonde ikke søkte hjelp til å ta vare på sauene.

«Dette gjelder saerlig når han i november 2018 ble pålagt å følge opp overfor Mattilsyne­t, men uten at han gjorde dette. Han ble i tillegg oppmerksom på døde dyr i besetninge­n fram til tilsynspun­ktet i februar 2019, men fortsatt uten at han foretok seg noe for å forhindre den videre utviklinge­n», heter det i dommen.

Straffen er satt til 120 dagers fengsel. Bonden har fått halvert straffen fordi saken har blitt liggende hos politiet i rundt ett år og åtte måneder.

«Dette et klart brudd på retten til rettergang innen rimelig tid», slår retten fast.

 ?? FOTO: FRA MATTILSYNE­TS TILSYN ?? Ifølge dommen ble de sykeste dyra avlivet inne i fjøset der de lå i våt møkk, uten å greie å reise seg opp igjen.
FOTO: FRA MATTILSYNE­TS TILSYN Ifølge dommen ble de sykeste dyra avlivet inne i fjøset der de lå i våt møkk, uten å greie å reise seg opp igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway