Fædrelandsvennen

Foreslår å stenge dagens E 39

Når ny motorvei mellom Kristiansa­nd og Mandal åpner, skal fylket overta gamle E 39. De ønsker å legge ned den mest rasutsatte strekninge­n.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Vår holdning har vaert at skal veien vaere åpen, må staten sikre den på forhånd, sier Ola Olsbu, samferdsel­ssjef i Agder fylkeskomm­une.

Debatten om hva som skal skje med dagens E 39 Kristiansa­nd Mandal når den nye står ferdig neste år, er ikke helt ny. Det har blant annet blitt foreslått å sette opp en bomstasjon for å unngå at altfor mange velger denne strekninge­n som gratisvei.

Nå kommer et annet problem opp som kan føre til at den kort og godt blir stengt omtrent midtveis mellom Kristiansa­nd og Mandal. Den delen av dagens E 39 som går forbi Trysfjorde­n er nemlig rasfarlig og dermed kostbar å holde åpen. Agder fylkeskomm­une mener derfor det vil bli for dyrt å drifte den hvis de skal overta den slik den er i dag. Når de overtar veien foreslår de derfor at denne strekninge­n blir lagt ned.

STENGES

Fylkeskomm­unens administra­sjon skriver i en saksutredn­ing at dagens E 39 har en høy standard sammenlign­et med andre fylkesveie­r. Å overta den vil gi vesentlige økte kostnader. Disse kostnadene blir ifølge fylkeskomm­unen ikke dekket fullt ut av staten.

Ekstra dyrt blir det altså på strekninge­n langs Tryfjorden mellom Holmenfoss og Try (se kart).

«Strekninge­n vil som åpen fylkesveg kreve saerskilt oppmerksom­het for kontroll og vedlikehol­d av sikringsti­ltak, og eventuelle utbedrings­tiltak vil kunne vaere kostbare.» skriver fylkeskomm­unen i en saksutredn­ing.

– Det har vaert ulykker på veien og det er brukt brukt millioner av kroner på sikring. Utfra systemet slik det er i dag, vil veien ikke bli oppgradert i forkant, sier Ola Olsbu.

STRID

Det er Nye veier som har foreslått hvordan gamle E 39 skal omklassifi­seres når den nye motorveien åpner.

– Vi skal overlate veien i en viss stand. Dette er styrt av en avtale mellom stat og fylke som angir den hvilken stand veien skal vaere, sier Asbjørn Heieraas, prosjektdi­rektør i Nye veier.

Strekninge­n forbi Trysfjorde­n mener de er i den standen den skal vaere før de overlater den til fylkeskomm­unen.

– Det er kanskje noen småting som nå gjøres, men vi har ikke tenkt å gjøre noe mer utover det.

Vi mener at den takler de bilene som blir igjen etter at den blir nedklassif­isert, sier Heieraas.

Her er altså fylkeskomm­unen uenige og foreslår derfor å stenge strekninge­n. De mener det finnes andre omkjørings­veier og alternativ­e veier for de som kjører mopeder eller andre kjøretøy som ikke slipper ut på motorveien.

DEPARTEMEN­TET AVGJØR

Saken skal opp til politisk behandling i neste uke. Da skal Samferdsel­sutvalget

i Agder fylkeskomm­une bestemme seg for om de vil overta hele E 39 eller gjøre som administra­sjonen foreslår og stenge veien forbi Trysfjorde­n.

– Det må noen oppgraderi­nger til før vi kan overta den, sier Christian Eikeland (Frp), leder av utvalget.

Agder fylkeskomm­une har en lignende tvist med Nye veier når det gjelder gamle E 18 mellom Tvedestran­d og Arendal. I det tilfellet har fylket anket saken innfor Samferdsel­sdeparteme­ntet som tar den endelige beslutning­en. Det kan også bli realiteten i dette tilfellet.

Når det gjelder bompenger, er det i denne omgang ikke planer om å sette opp bom på E 39 når den nye åpner.

 ?? FOTO: SONDRE HOLVIK ?? Dagens E 39 forbi Trysfjorde­n ble rassikret i 2015. Fylkeskomm­unen er redd for lignende utgifter også i årene framover.
FOTO: SONDRE HOLVIK Dagens E 39 forbi Trysfjorde­n ble rassikret i 2015. Fylkeskomm­unen er redd for lignende utgifter også i årene framover.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway