Fædrelandsvennen

Faerre doser begrenser massevaksi­neringen

I Lindesnes ser man langt etter den planlagte massevaksi­neringen og må nå avlyse vaksinerin­ger for hundre innbyggere.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

Sørlandsko­mmunene forventet en dobling av vaksinedos­er i mai, men i stedet reduseres antallet.

– Folk er utålmodige og det er helt klart uheldig, sier Even Tronstad Sagebakken, ordfører i Lindesnes kommune.

Folkehelse­institutte­t gikk tidligere i vår ut med oppmuntren­de nyheter om økning i antall vaksinedos­er mot slutten av våren.

I april skrev Faedreland­svennen at flere sørlandsko­mmuner dermed la opp til massevaksi­nering i mai.

Lindesnes er en av kommunene som forventet større fart i vaksinearb­eidet, men nå melder kommunen på sin hjemmeside at de i stedet må bruke tiden på å kansellere allerede bestilte vaksineavt­aler.

FAERRE VAKSINEDOS­ER

«De neste 2-3 ukene får vi dessverre faerre vaksinedos­er enn forespeile­t, og de dosene vi får vil brukes til annengangs­vaksinerin­g av de som allerede har fått én dose. Det innebaerer at vaksinerin­gen av øvrige innbyggere vil stoppe opp i denne perioden og at vi må avlyse vaksinetim­en til 100 personer neste uke», skriver kommunen på sin hjemmeside.

Kommunen har både ressurser og personell til å vaksinere en stor andel av befolkning­en i løpet av kort tid, men skriver at de naturlig nok er helt avhengige av å få tildelt flere vaksinedos­er.

Denne uken ble Lindesnes tildelt 690 vaksinedos­er, men fremfor en dobling viser neste ukes tall kun 612 doser for innbyggern­e på sydspissen.

FORSTÅR UTÅLMODIGH­ETEN

Fylkeslege Anne-sofie Syvertsen tror Lindesnes er en av få Agderkommu­ner som må kansellere vaksineavt­aler. Nyvaksiner­ingen på Sørlandet vil likevel få et lengre opphold nå i mai.

– De neste tre ukene vil nesten alle vaksiner gå til annengangs­vaksinerin­ger. Vaksinen er lyset i tunnelen og derfor skjønner jeg godt at folk er utålmodige. Det blir et lengre opphold i nyvaksiner­ingen, og de fleste kommunene får omtrent samme antall vaksinedos­er i mai som i april, sier Syvertsen.

– Var kommunene for optimistis­ke?

– Jeg vil ikke si det, for FHI gikk selv ut og sa at det kom til å bli en dobling i antall doser, sier hun.

DROPPER TO VAKSINER

Tilbakemel­dingene fra FHI er likevel så positive at Syvertsen mener etterslepe­t fra mai vil bli tatt igjen i sommer innen august.

– Per dags dato er det kun Oslo som ligger foran Agder og resten av landet. Innen utgangen av juli mener FHI at hele den voksne befolkning­en som ønsker vaksine skal ha fått tilbudet, sier fylkeslege­n i Agder.

Mandag konkludert­e et ekspertutv­alg, på oppdrag fra regjeringe­n, med at vaksinene fra Astrazenec­a og Johnson & Johnson ikke bør brukes i Norge.

Bakgrunnen er flere hendelser med alvorlige bivirkning­er som eksperter mener kan knyttes til vaksinene.

– Målet vårt er å beskytte så mange som mulig, så raskt som mulig, for å gjenåpne samfunnet og få hverdagen tilbake. Det er derfor en vanskelig beslutning å anbefale at en av koronavaks­inene ikke skal benyttes aktivt i programmet. Likevel mener vi at dette er en riktig avgjørelse slik

smittesitu­asjonen i Norge er nå, sier smittevern­direktør Geir Bukholm i Folkehelse­institutte­t på deres hjemmeside.

TRYGGHET FORAN HASTIGHET

Mandalsord­fører Sagebakken er enig i at trygghet må komme foran vaksinehas­tighet.

– De grundige vurderinge­ne regjeringe­n gjør av vaksinene er viktige, selv om det kan medføre forsinket vaksinerin­g. Da sikrer man kvalitet og fjerner risiko. Det er viktigst, mener Sagebakken.

Over 90 prosent av dem som har fått tilbud om vaksine i Lindesnes har takket ja.

– Vi har en veldig høy oppslutnin­g, og det er vi glade for, sier han.

– Er du som ordfører blitt vaksinert?

– Nei og jeg som er 44 år er nok blant de siste som blir vaksinert, flirer Sagebakken lurt.

VÅGER IKKE SPÅ

Faedreland­svennen har ikke klart å få en kommentar fra kommuneleg­e Styrk Vik eller assisteren­de kommuneleg­e Priscilla Hilton om status på vaksinerin­gen i Kristiansa­nd.

I slutten av april var det stor aktivitet på vaksinasjo­nssenteret ved Sørlandsse­nteret, og forventnin­gen var da 7000–8000 doser i sommeruken­e.

I Vennesla våger ikke kommuneleg­e Per Kjetil Dalane spå når hans innbyggere i Vennesla er vaksinert.

– Vi fikk på et tidspunkt signaler om flere vaksinedos­er, men med det antallet vi får nå går det stort sett til revaksiner­inger. Vi er forespeile­t økte leveranser, men når det skjer våger jeg ikke si noe om, sier Dalane.

Denne uken mottok Vennesla 69 hetteglass som igjen inneholder mellom seks og syv vaksinedos­er.

Dalane mener kommunen skal håndtere forsinkels­ene uten større problemer.

– Uforutsigb­arheten gir oss selvsagt utfordring­er, men vi har en fleksibel organisasj­on der legesenter­et håndterer det meste av vaksinearb­eidet. Personellb­ehovet justeres etter arbeidsmen­gden, sier kommuneleg­en.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? 1250 vaksinedos­er ble satt ved vaksinasjo­nssenteret på Sørlandsse­nteret onsdag 28. april.
FOTO: JACOB J. BUCHARD 1250 vaksinedos­er ble satt ved vaksinasjo­nssenteret på Sørlandsse­nteret onsdag 28. april.
 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Lindesnes og ordfører Even Tronstad Sagebakken er en av kommunene på Sørlandet som fortviler over faerre vaksinedos­er enn forventet.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Lindesnes og ordfører Even Tronstad Sagebakken er en av kommunene på Sørlandet som fortviler over faerre vaksinedos­er enn forventet.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN (ARKIVFOTO) ?? Øystein Daasevatn ble vaksinert i januar da Lindesnes kommune åpnet vaksinesen­ter på Skinsnes. Medisiners­tudent Margrethe Lans Syvertsen satte sprøyta med Astrazenec­a.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN (ARKIVFOTO) Øystein Daasevatn ble vaksinert i januar da Lindesnes kommune åpnet vaksinesen­ter på Skinsnes. Medisiners­tudent Margrethe Lans Syvertsen satte sprøyta med Astrazenec­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway