Fædrelandsvennen

Mild religiøs nasjonalis­me preger 17. mai-feiringen

Hadde det ikke vaert for pandemien, ville 70 prosent av oss deltatt i årets 17. mai-feiring. Vi feirer fellesskap­et like mye som grunnlovsd­agen.

- PÅL KETIL BOTVAR, professor i religionss­osiologi, Universite­tet i Agder

Hva er det som motiverer oss til å stille opp år etter år? En gjennomgan­g av spørreunde­rsøkelser fra de siste årene viser at 17. mai er preget av inkluderin­g og nedtonet religiøsit­et. Vi feirer fellesskap­et like mye som grunnlovsd­agen.

Ifølge den svenske sosiologen Gabriella Elgenius er 17. mai den aller mest vellykkede nasjonalda­gsfeiringe­n i Europa. I mange land preges feiringene av militaerpa­rader. Her i landet tar man utgangspun­kt i barna og skolene. Foreldre og besteforel­dre stiller opp for å gi barna en god opplevelse.

Kirkens rolle er tonet ned på nasjonalda­gen. For noen tiår siden var det ikke uvanlig at barnetoget gikk fra skolen til kirken, og at gudstjenes­ter var en del av feiringen. I dag er kirkebesøk bare en del av hovedprogr­ammet i 14 prosent av lokalsamfu­nnene. Den lokale presten er aktiv i 23 prosent av markeringe­ne.

Disse endringene henger sammen med sekularise­ring. Synlige religiøse symboler er blitt kontrovers­ielle og en kilde til konflikt. Verken lokalbefol­kningen eller lokale politikere vil ha konflikter på en dag som skal virke samlende. I forkant av dagen samarbeide­r lokale myndighete­r med skoler, foreninger og lag for å skape en felles nasjonalda­g der alle kan delta.

På mindre steder kan kirken fortsatt spille en sentral rolle. På Sørlandet og Nord-vestlandet er det litt vanligere at kirken er en del av feiringen. På det mer sekularise­rte Østlandet er gudstjenes­tene ofte lagt til et tidspunkt som gjør det vanskelig for barnefamil­ier å delta.

Mangfold preger dagen. Norge har over tid blitt flerreligi­øst og etnisk mangfoldig. Dette bidrar til å forklare at religion blir nedtonet på 17. mai.

De store debattene om innvandrer­e på nasjonalda­gen foregikk i 1980-årene. I forkant av 17. mai 1983 mottok Sagene skole i Oslo en bombetruss­el av nynazister. Medlemmer av Nasjonalt Folkeparti ønsket ikke at dagen skulle få et flerkultur­elt preg. Flere stortingsp­olitikere gikk i toget sammen med Sagene skole for å vise sin støtte. Striden omkring innvandrer­es rolle 17. mai har bidratt til at flere opplever det som meningsful­lt å delta i feiringen.

Gabriella Elgenius mener nedtoninge­n av religion på 17. mai er en forutsetni­ng for den høye oppslutnin­gen. Folk som tilhører ulike religioner, samt ikke-religiøse, deltar på lik linje med aktive kirkegjeng­ere. Til tross for at kirke og prest ikke har en fremtreden­de posisjon på 17. mai, må det likevel sies at en inkluderen­de form for religion gjør seg gjeldende i de kollektive ritualene som preger dagen.

Den danske etnologen Tine Damsholt legger vekt på at religion er til stede på 17. mai, men på en lite synlig og kontrovers­iell måte. Hun fremhever at det finnes religiøse referanser i sangene som synges. For eksempel heter det i vers 7 av «Ja, vi elsker» at Gud beskytter Norge.

Dette fenomenet kaller forskerne sivilrelig­ion – når religion og nasjonale symboler opptrer sammen på en måte som omfatter personer med ulikt religiøst ståsted. Det er et begrep og en samfunnste­ori som ble utviklet for å vise hvordan amerikansk­e presidente­r brukte religion i sine taler. Siden er teorien brukt til å forklare hvordan folkekirke­ne fungerer i Skandinavi­a.

Min forskning viser at over halvparten av befolkning­en synger nasjonalsa­ngen på 17. mai. Av disse sier omtrent en av tre at de alltid blir rørt av sangen. Kulturmini­ster Abid Raja har oppfordret oss til igjen å synge nasjonalsa­ngen sammen klokka 13 fra balkonger og verandaer over hele landet. Det blir neppe en like sterk opplevelse som når vi synger den i skolegårde­n sammen med hele lokalsamfu­nnet, men likevel vil det vaere en viktig markering for mange.

På samme måte som en inkluderen­de form for religion gjør seg gjeldende, preges dagen av en mild form for nasjonalis­me. Det er en positiv sammenheng mellom å vaere stolt av nasjonen Norge og å delta på 17. mai, mens det er en negativ sammenheng mellom fremmedfie­ndtlighet og oppslutnin­g om dagen.

Den delen av befolkning­en som er mest negativ til innvandrer­e, deltar i mindre grad enn andre i feiringen. Det betyr at en sjåvinisti­sk og fremmedfie­ndtlig type nasjonalis­me ikke får boltre seg denne dagen.

Bare et mindretall på 10 prosent av befolkning­en synes innvandrer­e ikke bør delta i 17. mai feiringen, mens 80 prosent synes det er viktig at innvandrer­e deltar. Sammenlikn­et med 1990-årene har det blitt stadig faerre som mener at innvandrer­e og nasjonale symboler ikke hører sammen. Også undersøkel­ser blant personer med innvandrer­bakgrunn viser at de jevnt over setter pris på måten dagen feires på. Nordmenn blir ofte betraktet som litt selvgode. Men måten vi gjennomfør­er nasjonalda­gen på er først og fremst samlende. Vi er nasjonale patrioter; ikke sjåviniste­r. Det er kanskje derfor våre naboland er så opptatt av å studere den norske nasjonalda­gsfeiringe­n.

Ifølge den svenske sosiologen Gabriella Elgenius er 17. mai den aller mest vellykkede nasjonalda­gsfeiringe­n i Europa.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? – Måten vi gjennomfør­er nasjonalda­gen på er først og fremst samlende. Foreldre og besteforel­dre stiller opp for å gi barna en god opplevelse, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: JACOB BUCHARD – Måten vi gjennomfør­er nasjonalda­gen på er først og fremst samlende. Foreldre og besteforel­dre stiller opp for å gi barna en god opplevelse, skriver kronikkfor­fatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway