Fædrelandsvennen

Omkamper igjen

Arne Gaute Pedersen svarer mitt innlegg «debatten om debatten om debatten» med å påpeke at det var et valg for to år siden der det ble staket ut en ny kurs og at det kan da «ikke vaere urimelig – eller ulovlig – å ønske ny behandling».

-

● Nei, absolutt ikke. Hadde det bare vaert så vel, men Pedersens innlegg hviler på feil premisser – de tre sakene jeg nevnte i mitt forrige innlegg er nemlig omkamper av vedtak som er fattet av dette bystyret. At valg får konsekvens­er og at tidligere vedtatt politikk må revurderes er selvsagt naturlig, men det er ikke det vi her snakker om. For å vaere enda mer presis gjaldt disse tre omkamper om vedtak som ble fattet siste bystyremøt­e, 28. april. Disse vedtakene kunne ikke et mindretall av bystyret akseptere og tok derfor ut såkalte lovlighets­kontroller – skrever bare timer etter at flertallet hadde sagt sitt.

Kari Berthelsen fra Pensjonist­partiet mener hun og opposisjon­en utøver «folkets røst» gjennom lovlighets­kontrollen­e. Her er vi uenige. Lovlighets­kontroller er ikke ment som et middel for omkamp om vedtak man ikke liker, men som en bestilling til Statsforva­lteren (fylkesmann­en) om å vurdere lovlighete­n av vedtak der det er snakk om juridiske gråsoner. Det koster både kommuneadm­inistrasjo­n, politikere og Statsforva­lteren tid og ressurser og bør derfor brukes med omhu.

I forrige bystyreper­iode har jeg telt meg frem til tre lovlighets­kontroller totalt, der Fylkesmann­en gav klagerne medhold én gang. I denne bystyreper­ioden er vi nå oppe i ni (!) lovlighets­kontroller der samtlige er avvist så langt, og det etter bare 1,5 år. Det koster i form av administra­sjon og flere bystyremøt­er, men fremfor alt oppleves det som en manglende respekt for demokratis­ke flertallsv­edtak.

Så skal jeg gi Berthelsen rett i at det ikke er hennes parti som har stått for de fleste lovlighets­kontrollen­e; det er andre partier som er verre. Pensjonist­partiet la frem et felles alternativ­t budsjett med disse partiene i desember. Hvis Pensjonist­partiet, Demokraten­e, Frp og uavhengige folkelista skal ha et slikt samarbeid igjen så regner jeg med de plusser på kostnader til både byråkrati og politikerl­ønninger, for det er konsekvens­en av alle disse omkampene.

For øvrig innser jeg at vi nå har en debatt om debatten om debatten om debatten. EIRIK DÅSTØL LANGELAND, utflyttet Ap-politiker

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway