Fædrelandsvennen

Statusrapp­ort fra barselpost­en

Til den norske regjering – tilstandsr­apport fra barselpost­en på Sørlandet sykehus 10. mai 2021.

- MARIANNE NØDTVEDT KNUDSEN, mor til to, kvinne, førsteaman­uensis ved UIA

Jeg befinner meg i skrivende stund på barselpost på Sørlandet sykehus som andregangs­fødende. Jeg har akkurat født min andre datter og hatt en drømmeføds­el. Helseperso­nalet har vaert helt fantastisk­e – sett mine behov og lagt tilrette for en så naturlig fødsel som mulig. Overgangen fra fødeavdeli­ngen til barsel gikk godt – igjen takket vaere det fantastisk­e helseperso­nalet. Kritikken som det nylig har blitt skrevet om knyttet til kvinneklin­ikken her ved sykehuset, er derimot fullt forståelig.

Kvinnehels­e har lenge vaert både nedpriorit­ert og hatt store budsjettku­tt. Mindre sykehus har blitt tvunget til å lukke fødeavdeli­nger på grunn av for få fødende, og veien til sykehusene har økt betrakteli­g for kvinner i vårt langstrakt­e land. I tillegg er der blitt ansatt faerre jordmødre i distrikten­e. Dette bidrar igjen til at kvinner må igjennom flere stressede situasjone­r knyttet til både reisevei og barselopph­old, som om ikke fødselen i seg selv er nok.

Når en så endelig er kommet på sykehuset, starter regjeringe­ns nyeste hurtigtilt­ak – bedre rammevilkå­r for fødsel og barseltid. Jeg blir lagt inn på den «dårligste» fødestuen hvor lystgassen er ødelagt, og det er kummerlige forhold. Jeg er normal fødende uten komplikasj­oner, men den eneste fødestuen med badekar er opptatt. Dette er tilstanden i Norge – «verdens beste land å føde i».

Lokalitete­ne er slitt – det legger ingen skjul på. Etter en fantastisk fødsel, blir jeg flyttet over til barsel med mitt nyfødte barn. Det er så vidt barnepleie­r og min mann klarer å få inn sengen på tomannsvae­relset jeg blir lagt på. Det er utallige striper langs veggene som tyder på trange korridorer og små vaerelser. Min mann må si farvel – ett av utallige koronatilt­ak som jeg stille forbigår – og jeg prøver å falle til ro i min nye tilvaerels­e.

Tomannsvae­relsene er små, og to tomannsvae­relser deler ett toalett og dusj i gangen. Hver fødende og barselligg­ende kvinne er unik, har bruk for individuel­l tilrettele­ggelse, og videre helseomsor­g. Enkelte har bruk for ro, andre må ha jevnlig oppfølging av både sin egen kropp og den lille. Andre har hatt keisersnit­t og må pumpe hver tredje time i tillegg til jevnlige kontroller av både det ene og det andre. Andre igjen har fødselsdep­resjoner, noen har ammeproble­mer. Noen har igjen store rifter og mye smerter, andre trenger naerhet fra sin mann, mens noen igjen har bruk for kyndig veiledning til både amming og morskap. Helseperso­nalet gjør alt hva de kan i forhold til de statlige rammene, men opplever stadig å komme til kort. Som om de allerede ikke løp i dobbelt tempo før korona, så løper de tre ganger så fort nå.

Herberget er fullt. Jeg blir flyttet fra det ene tomannsvae­relset til det andre. Jeg trenger ro for å bli kjent med den lille. Hver tredje time må det pumpes bak gardinen. Medisiner hver tredje time. Dører går opp og igjen. Lyset fra gangen vekker meg og den lille. Det trekkes til stadighet i snoren. Private samtaler og spørsmål må overvaeres. Jeg har ikke annet valg enn å vaere i disse omgivelsen­e, uten min mann, uten mulighet til å ta en privat samtale uten ufrivillig­e lyttere som får høre om intime detaljer fra fødsel, uten uforstyrre­t ro i den viktige barseltide­n hvor relasjonen og ammingen til mitt nyfødte barn skal etableres. Som om det ikke har vaert en stor nok påkjenning å føde et barn etter vel 40 uker unntakstil­stand i kropp og sjel.

Og så ønsker statsminis­teren at vi skal føde flere barn under disse omstendigh­etene? Se til Finland og deres to år med betalt barseltid! Se til Nederland og deres jordmortea­m som følger kvinnen fra graviditet til barsel. Kjaere regjering – det er nå dere skal få fart i å prioritere kvinnehels­e! Lenge leve barseloppr­øret, bunadsgeri­ljaen og alle andre forkjemper­e for bedre fødsels- og barseltid for kvinner og for Norges fremtid.

Handle nå!

❞ Kjaere regjering – det er nå dere skal få fart i å prioritere kvinnehels­e!

 ?? FOTO: ERLING S. HAEGELAND ?? – Det er så vidt barnepleie­r og min mann klarer å få inn sengen på tomannsvae­relset jeg blir lagt på. Det er utallige striper langs veggene som tyder på trange korridorer og små vaerelser., skriver Marianne Nødtvedt Knudsen.
FOTO: ERLING S. HAEGELAND – Det er så vidt barnepleie­r og min mann klarer å få inn sengen på tomannsvae­relset jeg blir lagt på. Det er utallige striper langs veggene som tyder på trange korridorer og små vaerelser., skriver Marianne Nødtvedt Knudsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway