Fædrelandsvennen

Kan antakelig glemme å bruke Daland-penger på nye spillere

Start kan sette overgangsr­ekord når Jesper Daland blir solgt, men penger til forsterkni­nger kan de antakelig se langt etter.

- PÅL W. JØRGENSEN SPORTSLEDE­R paal.joergensen@fvn.no 905 14 446

● Det er bare et tidspunkt før gullkalven Jesper Daland er på vei ut dørene på Sparebanke­n Sør Arena. Enten forsvinner han denne uken – innen onsdag når det norske markedet stenger. Eller så går han når det utenlandsk­e vinduet åpner 9. juni.

● Rent pengemessi­g kommer Start til å gjøre sitt største salg siden Morten Knutsen til slutt kostet Rosenborg 10 millioner kroner i (seks i overgangss­um og fire etter 30 kamper) for 21 år siden. Kanskje klarer de overgangsr­ekorden.

● Jesper Daland kommer til å bli solgt for mer enn Kristoffer Ajer (rundt fire millioner kroner) og Mathias Rasmussen (rundt fem millioner kroner). Selges han i Norge er prisen antakelig 7-8 millioner kroner. Selges han ut kan prisen fort bikke 10.

● For Start er salget helt nødvendig. Den økonomiske situasjone­n i klubben skal vaere prekaer. Nedrykket og korona gjør at klubben blør, og investoren­e må dekke tapene.

● Det er antakelig det eneste kravet de vil oppfylle nå. Mye tyder på at Daland-pengene går til det.

● Det betyr i tilfelle at Start-trener Joey Hardarson og sportslig leder Atle Roar Håland kan glemme å bruke Daland-penger på nye spillere.

● Hardarson var etter søndagens kamp mot Haugesund søndag klar på at stallen må forsterkes om klubben skal nå målet om opprykk.

● – Vi har ikke nok bredde i stallen til å gå inn i slik sesong, sa Hardarson, som først og fremst vil ha offensive forsterkni­nger.

● Han har antakelig rett i det. Starts tropp er tynn, kanskje for tynn til å rykke opp om det kommer skader på viktige spillere. Det må islendinge­n antakelig leve med slik situasjone­n er i klubben nå – uoversiktl­ig og urovekkend­e.

● Klubben sitter uten en daglig ledelse og med et nytt styre som er tause om tingenes tilstand. Det er stille også fra investoren­e i Start en Drøm AS. Det er fortsatt samarbeids­problemer mellom de to styrene.

● I verste fall er det forskjelli­ge agendaer også, som kan skade Start som klubb.

● Om Daland-salget går til drift, kan investoren­e ha et mål om å selge flere av klubbens spillere, eller stikke pengene fra et potensielt Kristoffer Ajer-salg (Start skal ha 10 prosent) i egen lomme seinere i sommer. Inntekter fra spillersal­g blir regnet som kommersiel­le rettighete­r i samarbeids­avtalen.

● «Klubben overfører alle sine kommersiel­le rettighete­r til selskapet (dvs markedsret­tigheter, billettinn­tekter, inntekter generert ved spillerlog­istikk)», står det i avtalen.

● At de vil ha igjen noe av de 120 millionene de har satset og brukt opp er på en måte forståelig.

● Klubben kan argumenter­e med at det er investoren­e, gjennom makten de har hatt i Start, som har påført klubben løpende kostnader gjennom de fire årene avtalen har vart.

● De kommer antakelig ingen vei. Det er Ik-styret som har godkjent alle avtaler – slik regelboka tilsier.

● Og så lenge samarbeids­avtalen fortsatt ligger der, er klubben fortsatt avhengige av investoren­es velvilje for å overleve i en tid som er svaert krevende økonomisk. Nedrykk

og korona koster.

● Hvordan dette ender, er vanskelig å se for seg. Jeg tror fortsatt at avtalen mellom klubben og investoren­e er inne i sine siste måneder. Spørsmålet er hvordan endeliktet blir.

● Klarer klubben å komme seg ut og stå på egne bein fra 2022? Kommer det nye investorer inn, som vil kjøpe eller overta aksjene i Start en Drøm? Eller klarer partene å samle seg og finne en felles vei til det beste for klubben?

● Det eneste som er sikkert er at det ikke kan fortsette som nå.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER ?? Jesper Daland sammen med Eirik Schulze etter kampen mellom Start og Haugesund søndag. Drakten i hånda forble ubrukt for Daland.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER Jesper Daland sammen med Eirik Schulze etter kampen mellom Start og Haugesund søndag. Drakten i hånda forble ubrukt for Daland.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway