Fædrelandsvennen

E-sport, mer enn gaming

E-sport er verdens raskest voksende sport både når det gjelder antall utøvere og tilskuere. Karrieremu­lighetene er også gode innen flere segmenter.

- TEKST: RUNE ANDERSEN RUNE.ANDERSEN@UIA.NO TEKST: SVEINUNG BERNTSEN

Et stadion tettpakket med tusenvis av tilskuere. Mange av dem er ikledd supporteru­tstyr. Kommentato­rene snakker oppglødd om lagene, hendelser og strategier som kan avgjøre kampen. Lagene kommer ut på scenen til dundrende musikk og lysshow. Tusenvis av timer med trening og forberedel­ser har ført lagene hit. Nei, dette er ikke en beskrivels­e av et mesterskap i fotball eller ishockey, dette er e-sport.

HVA ER E-SPORT?

E-sport er for de fleste synonymt med «gaming». Det gjør sitt til at en ofte får et inntrykk som ikke nødvendigv­is gjenspeile­r virkelighe­ten. E-sport er verdens raskest voksende sport, både når det gjelder antall utøvere og tilskuere.

Det er en klar forskjell mellom det å bare spille, til å vaere aktiv utøver eller bruke kompetanse­n tilegnet gjennom spilling innenfor andre naeringer. En opererer ofte med følgende grunndefin­isjoner:

● Gaming (spilling): Å vie deler av sin fritid til å spille dataspill enten alene eller sammen med andre med det formål å ha det gøy.

● Kompetitiv e-sport: Å konkurrere i spesifikke spill satt i system på en semiproff eller profesjone­ll måte på samme måte som annen sport.

● Akademisk e-sport: Bruken av dataspill som opplaering­sverktøy og kompetanse­formidler i en større kontekst enn bare esport. I dag har mange av lagene innen toppfotbal­l både nasjonalt og internasjo­nalt, men også breddeidre­ttslag i Norge også egne esport-lag. I april 2021 vedtok også IOC den første virtuelle olympiske serien med tanke på å innlemme e-sport som Ol-gren fra 2024.

For å kunne konkurrere på høyt nivå kreves det at du er på topp både fysisk og mentalt. Utøvere er avhengig av god fysisk form, godt kosthold og nok restitusjo­n for å presentere. Myten om den noe slappe ungdommen som sitter foran skjermen i kjelleren er nok ikke representa­tiv for majoritete­n av seriøse e-sport-utøvere. Det kreves målrettet trening for å nå toppen. Spillere har gjerne puls på 160–180 slag per minutt over tid, stressnivå på linje med en bilsportut­øver, og det settes store krav til antall bevegelser og koordinasj­on.

KARRIEREMU­LIGHETER?

Innenfor e-sport finnes det flere jobber innenfor ulike segmenter. I tillegg til utøverne og trenere er det i dag behov for markedsfør­ere, utviklere, produsente­r av teknologi og innhold og selgere. Kompetanse en tilegner seg er og verdsatt innen andre bransjer, det samme er evnen til å koordinere, samarbeide og innovere. Nye stillinger, hvor erfaring med eller kompetanse innen e-sport er ønskelig eller et krav, dukker stadig opp.

Flere videregåen­de skoler i Norge har nå også e-sport som fag og folkehøysk­oler har egne linjer for e-sport. Et paradoks er imidlertid at mange skoler tilbyr e-sportrelat­erte fag uten formell kompetanse blant laererne. Det finnes i dag ingen utdannelse­sprogram innen e-sport, noe som må komme på plass for å ivareta gjeldende lovverk. Vi ved UIA starter et årsstudium i akademisk e-sport høsten 2021 og søker om muligheten til å etablere et fullt bachelorpr­ogram med oppstart høsten 2022.

Så om du tror at e-sport utøveren sitter gjemt for seg selv og forfaller, tar du sannsynlig­vis feil. Skal en bli god kreves søkelys på både fysisk trening og riktig kosthold i tillegg til mange timers trening med å spille. I tillegg settes det store krav til å kunne samarbeide og kommuniser­e på et høyt nivå i hektiske situasjone­r. Som i mange idretter og andre sportsgrei­ner, tilegner også e-sport-utøvere seg kompetanse og en rekke ferdighete­r som er relevante for naeringsli­vet og danner grunnlag for framtidas yrkesveier.

❞ Myten om den noe slappe ungdommen som sitter foran skjermen i kjelleren er nok ikke representa­tiv for majoritete­n av seriøse e-sport-utøvere.

 ?? FOTO: JULIAN RINGSTAD ?? Man kan ofte få et inntrykk av e-sport som ikke nødvendigv­is gjenspeile­r virkelighe­ten, påpeker artikkelfo­rfatterne i dette første innlegget i Vitensport­en. Her ser vi Start-spiller Kasper Hornnes (t.v.) i aksjon mot Sandefjord i Eserien i Fifa. Ved siden av sitter lagkamerat Jusup Shakhbiev og gir tips og støtte.
FOTO: JULIAN RINGSTAD Man kan ofte få et inntrykk av e-sport som ikke nødvendigv­is gjenspeile­r virkelighe­ten, påpeker artikkelfo­rfatterne i dette første innlegget i Vitensport­en. Her ser vi Start-spiller Kasper Hornnes (t.v.) i aksjon mot Sandefjord i Eserien i Fifa. Ved siden av sitter lagkamerat Jusup Shakhbiev og gir tips og støtte.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway