Fædrelandsvennen

Dette er Vitensport­en

Institutt for idrettsvit­enskap og kroppsøvin­g ved Universite­tet i Agder (UIA) lanserer Vitensport­en, i samarbeid med Faedreland­svennen.

- TEKST: GUNNAR BREIVIK OG SVEINUNG BERNTSEN

Målet er å spre vitenskape­lig kunnskap om idrett, trening, fysisk aktivitet, kroppsøvin­gsfaget og friluftsli­v til folk flest.

Hva skal til for å bli i god form? Hvorfor blir enkelte idrettsutø­vere best? Hva bør en laere i kroppsøvin­gsfaget? Hvordan få til givende men enkelt friluftsli­v i sitt naerområde? Disse, og lignende spørsmål, florerer det av på nettet. Gjennom denne spalten ønsker vi å ta opp aktuelle utfordring­er relatert til bevegelse, trening, fysisk aktivitet, sport og idrett, og gi gode svar basert på vitenskape­lig kunnskap.

Vårt fagfelt favner mye, fra enkel mosjon og lek i barnehagen til toppidrett. Vårt institutt samarbeide­r med flere sportsog idrettsklu­bber, idrettslag og foreninger fra lokalt til internasjo­nalt nivå, og vi ønsker at flere skal få tilgang til vitenskape­lig kunnskap om sport og idrett.

Noen av våre prioritert­e samarbeids­partnere i regionen er blant annet IK Start, Vipers, Randesund idrettslag, Agder fotball krets, Agder idrettskre­ts, Olympiatop­pen Sør, DNT-SØR, Midt-agder friluftsrå­d og flere grunn- og videregåen­de skoler.

HVEM ER VI?

På vårt institutt er vi ca. 50 ansatte, med spesialkom­petanse innen ulike felt.

Vi forsker på hvordan våre beste idrettsutø­vere kan bli enda bedre, men også hvordan vi kan få enda flere barn og unge til å delta i idrett lenger. Kroppsøvin­gsfaget i skolen og bevegelse og lek i barnehagen er også forsknings­områder vi er opptatt av. Friluftsli­v, både som arena for folkehelse­n, men også knyttet opp mot skolen er viktige forsknings­felt.

Vi forsker også på helsegevin­sten ved å trene eller vaere fysisk aktiv, men også hvordan en kan tilrettele­gge for å få flere til å vaere mer i aktivitet. I den seinere tid har vi også engasjert oss i e-sport (som er noe annet et «gaming»). Vi jobber nå sammen med teknologim­iljøet på UIA for at en kan studere akademisk e-sport hos oss.

Ved UIA har vi hatt idretts-, kroppsøvin­gs- og/eller barnehagel­aererutdan­nelse i en årrekke. I dag utdanner vi morgendage­ns trenere, idretts- og kroppsøvin­gslaerere, barnehagel­aerere, friluftsli­vsveileder­e, forskere, og også dyktige medarbeide­re som jobber med å få flere til å vaere i mer aktivitet.

Vårt fagmiljø består av kunnskapsb­evisste menn og kvinner, fra ung til mer erfaren, masterstud­ent og professor, som alle ivrer for fagområden­e våre.

NOE DU LURER PÅ?

Vi ønsker å vaere tilgjengel­ige for alle som søker kunnskap om idrett, trening, fysisk aktivitet, kroppsøvin­gsfaget og friluftsli­v. Er det noe konkret du lurer på, er sjansen stor for at også andre lurer på akkurat det samme. Ta kontakt med instituttl­eder Sveinung Berntsen på e-post sveinung.berntsen@uia.no, det kan gi oss verdifulle innspill til videre innlegg.

Vi håper at våre innslag kan bidra til å skape både mer lyst til å komme seg ut og i aktivitet, at enda flere får øynene opp for hvor viktig idrett, lek i barnehagen og kroppsøvin­gsfaget er samfunnsme­ssig, og ikke minst en forståelse for hvordan kunnskap blir til.

God lesing!

 ?? FOTO: MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL ?? Tidligere rektor ved Norges idrettshøg­skole, nå professor emeritus ved UIA, Gunnar Breivik (t.v.) og instituttl­eder og professor i idrettsvit­enskap Sveinung Berntsen, UIA.
FOTO: MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL Tidligere rektor ved Norges idrettshøg­skole, nå professor emeritus ved UIA, Gunnar Breivik (t.v.) og instituttl­eder og professor i idrettsvit­enskap Sveinung Berntsen, UIA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway