Fædrelandsvennen

– Føltes som å vaere på en celle

Camilla Nipe (35) har født fire barn på tre forskjelli­ge sykehus. Sørlandet sykehus er det absolutt verste hun har opplevd.

- TEKST: HILDE WØHNI JOAKIMSEN hilde.joakimsen@fvn.no

– Det føltes som å vaere på en celle. Jeg ville bare ta med meg babyen og dra hjem til det trygge. Dette var mitt fjerde barn, og jeg var sterk. Jeg synes virkelig synd på de som er førstegang­sfødende på Sørlandet sykehus, sier Camilla Nipe.

35-åringen og mannen har fått fire barn sammen, født på tre forskjelli­ge sykehus. Hun understrek­er at de ansatte på Sørlandet sykehus gjør en fantastisk jobb, det er bygningen og fasilitete­ne som er problemet.

TRE FORSKJELLI­GE SYKEHUS

Faedreland­svennen har den siste tiden belyst kvinneklin­ikken på Sørlandet sykehus, både gjennom debattstud­io, kommentare­r og flere artikler.

I løpet av de 10 siste årene har Camilla Nipe født fire barn:

Ella Willemine ble født i mai 2011 på Haukeland sykehus, avdeling Storken.

Andremann Odin kom i mars 2013 på ABC Ullevål i Oslo.

Det tredje barnet, Pia Lenilotte, kom i juni 2016 på Haukeland, vanlig fødeavdeli­ng .

Det fjerde barnet, Ilsa Ulrikke, kom i september 2018 på Sørlandet sykehus Kristiansa­nd

Hun rangerer Haukeland sykehus avdeling Storken i Bergen og ABC Ullevål i Oslo som de beste fødsels- og barselsopp­holdene. Den vanlige fødeavdeli­ngen på Haukeland var en skuffelse, det samme var Sørlandet sykehus.

– Storken på Haukeland var veldig bra, og Ullevål var helt nydelig. Jeg føder veldig kjapt, så jeg får ikke så mye tid på sykehuset før fødselen. Men etter fødselen på Ullevål, var det som å komme på hotell. Det var fint enerom, som ikke var så klinisk. Det var sofa på rommet og dobbeltsen­g, og det ga tydelig signal om her skulle vi ha det bra og slappe av. Mannen min fikk vaere der to dager. Vi følte virkelig at vi hadde valgt riktig med Ullevål, forteller hun.

Den tredje fødselen fant sted på vanlig fødeavdeli­ng på Haukeland i Bergen, og da gikk standarden ned.

– Budskapet var «her er det ikke plass», og jeg ble plassert på et flermannsr­om. Det var en dame der fra før, og i løpet av natten kom det tre til. Det var så trangt at man kunne ta på sidekvinne­n. Og så skal du liksom ligge der å hvile, sammen med fire andre mødre med babyer. Det er umulig. Så jeg fikk dra neste morgen, sier hun.

– Jeg var erfaren, og jeg var trygg. Men hadde jeg vaert førstegang­sfødende så hadde dette vaert et mareritt. Jeg var så heldig med de første fødslene, der vi fikk vaere med far om natten. Det blir så uverdig og bli dytta inn sånn, sier hun, og legger til:

– Og så opplever man at standarden går ytterliger­e ned i Kristiansa­nd.

DET ABSOLUTT VERSTE

Den fjerde fødselen fant sted på Sørlandet sykehus i 2018.

– Det er det absolutt verste jeg har vaert borti, sier Camilla Nipe.

Hun hadde ikke hørt noe om Kristiansa­nd på forhånd, og hun fødte 20 minutter etter ankomst. Hun rakk ikke å danne seg et bilde av forholdene på sykehuset - før hun havnet på et undersøkel­sesrom etter fødselen.

– Det var et forferdeli­g rom. Datteren min hadde en bilyd på hjertet, så vi måtte vaere et døgn ekstra - og da havnet jeg på et kjipt fellesrom igjen. Heldigvis var jeg alene, men jeg fikk beskjed om at det kunne komme noen når som helst, så man klarer ikke å slappe av, sier Camilla Nipe. Hun beskriver rommet som svaert begredelig.

UTDATERT OG KALDT

– Og så sitter man der med et nyfødt barn: Det er ingenting på veggene, det var en stol i et hjørne, ikke noe bord. Ikke en sofa som innbyr til barselbesø­k. Skulle jeg spise, så måtte jeg spise fra nattbordet. Det var ikke internettd­ekning, og det var ikke TV. Det var så utdatert og kaldt, og et bittelite bad der man knapt kunne snu seg, forteller hun.

– Det var gammelt og slitt, at det både føltes og så skittent ut. Rommet var en celle, med en seng,

Det var grusomt. Jeg ville bare hjem. Jeg var bekymret for bilyden på hjertet til datteren min, og standarden på sykehuset gjorde belastning­en større, mener hun.

Etter halvannet døgn fikk hun og babyen dra hjem, og da var Camilla Nipe sliten. Ikke av fødselen, men av følelsen av å vaere innestengt.

– Det var så deprimeren­de. Man vil jo bare flykte. Det som er de viktigste dagene i ens liv, blir brukt på et forferdeli­g trist sted, sier firebarnsm­oren, som har bestemt seg for at hun ikke skal ha flere barn.

– Det er enorm forskjell på føde og barsel sykehusene i Norge og generelt lite prioritert innen norsk helsevesen, men jeg føler spesielt Sørlandet sykehus har et sterkt behov for oppgraderi­ng.

Jeg synes det er viktig å fokusere på at Kristiansa­nd er en slags «barnas by», familier kommer gjerne tilbake hit etter å ha bodd i større byer, for å stifte familie. Fødeavdeli­ngen må holde tritt for at familier skal velge å føde der, bosette seg her og føde flere barn, sier Camilla Nipe.

Det som er de viktigste dagene i ens liv, blir brukt på et forferdeli­g trist sted.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Jeg tok bildet så tett, fordi jeg ikke orket å ha med hvordan det så ut rundt oss, sier Camilla Nipe. Datteren Ilsa Ulrikke ble født i september 2018 på Sørlandet Sykehus, Kristiansa­nd.
FOTO: PRIVAT – Jeg tok bildet så tett, fordi jeg ikke orket å ha med hvordan det så ut rundt oss, sier Camilla Nipe. Datteren Ilsa Ulrikke ble født i september 2018 på Sørlandet Sykehus, Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Det bildet er fra ABC Ullevål i 2013 med nymalte vegger i behagelig farge, dobbeltsen­g og fornøyd pappa og storesøste­r på besøk, forteller Camilla Nipe.
FOTO: PRIVAT – Det bildet er fra ABC Ullevål i 2013 med nymalte vegger i behagelig farge, dobbeltsen­g og fornøyd pappa og storesøste­r på besøk, forteller Camilla Nipe.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? – Det var så utdatert og kaldt, og et bittelite bad der man knapt kan snu seg. Det var gammelt og føltes skittent, sier Camilla Nipe, om rommet hun bodde på etter fødsel på Sørlandet sykehus.
FOTO: JACOB J. BUCHARD – Det var så utdatert og kaldt, og et bittelite bad der man knapt kan snu seg. Det var gammelt og føltes skittent, sier Camilla Nipe, om rommet hun bodde på etter fødsel på Sørlandet sykehus.
 ?? FAEDRELAND­SVENNEN 7. MAI ??
FAEDRELAND­SVENNEN 7. MAI

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway