Fædrelandsvennen

Til kamp mot falleferdi­ge hus

Velforenin­gen er lei av å vente på at noe skal skje med to falleferdi­ge hus sentralt på Lunde i Søgne.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

– De har stått tomme og forfalt i over ti år. Det har stadig vaert planer på gang, men ingenting skjer. Nå er det nok, sier Beth Repstad i Lunde vel.

– Sikringen, saerlig av det ene huset, er for dårlig. Her går skolebarn forbi daglig. Nysgjerrig­e barn kan skade seg. Nylig er det funnet sprøytespi­sser her også. Det er bare trist, sier Jorunn Solgaard i velet.

Malingen henger i flak, dører står og slenger, og traer vokser vilt ved husveggene: Nå er det slutt på tålmodighe­ten for velforenin­gen og nabolaget.

– Det er synd at Søgnes gamle sentrum forslummes, påpeker Repstad.

FORLATT I 2008

Det ene bygget, et tidligere menighetsh­us, ble flyttet ut av i 2008, og eies av Søgne menighet.

– Vi har gode minner fra da det var søndagssko­le, juletrefes­t og korsang der, forteller Solgaard.

Den andre bygningen har i sin tid huset bibliotek og trygdekont­or. Det eies av potetbonde og entreprenø­r Per Try.

Deler av årsaken til den fastlåste situasjone­n er uenighet mellom eierne om en felles løsning for veien mellom byggene.

NABOLAGSPE­RLE

Kontrasten til området vis-à-vis husene, over Lundeveien mot elva, er stor. Der har velforenin­gen forskjønne­t området hvor den såkalt flydandes kafeen tidligere lå.

Plassen er blitt ei perle, opparbeide­t med murer, sitteplass­er, sandstrand og beplanting. Midlene kom fra Søgne kommune og et rekkefølge­krav for utbygging av leilighets­bygget Lunde park.

– Området er blitt en sosial samlingspl­ass. Badeplasse­n er veldig populaer om sommeren, nå som elva er blitt rein og fin, sier Randi Føreland Hansen, leder av Lunde vel.

– SER IKKE UT

John Repstad, som represente­rer Søgne Menighetsh­usforening, har stor forståelse for velforenin­gens syn.

– Bygget ser ikke ut rent estetisk, der er jeg helt enig. Hva gjelder sikkerhete­n, så er jeg titt og ofte og sjekker, og sperret seinest for noen uker siden ei dør som var brutt opp, sier han.

Repstad forklarer at det er ulike grunner til at prosessen er trukket i langdrag, og at det å lande en enighet om veien har vaert en propp. Men de siste ukene er det begynt å skje saker og ting.

– Vi har fått muntlig tilsagn om godkjennin­g av veien, og sendte nylig ut nabovarsel, opplyser han.

Tomta der menighetsh­uset står, skal etter planen rives og erstattes av to bygg med underjordi­sk garasje og 20 leilighete­r. Byggeplane­ne er til behandling i kommunen, og når de er godkjent vil menigheten selge prosjektet. Inntektene fra salget skal finansiere nytt menighetss­enter ved Agderstran­d.

– Vi har ikke ønsket å pusse opp et bygg som skal rives, sier Repstad.

HAR BILAGT VEISTRID

Per Try, som eier det andre bygget, har også forståelse for velforenin­gens utålmodigh­et.

Han er glad for at striden om veien er bilagt, og ønsker å se framover.

– Veien er ferdig regulert. Så snart vi får igangsetti­ngstillate­lse, starter arbeidet, sier Try.

Han er i gang med å utvikle tomteområd­et Kjursveien, som veien fører fram til. Der er fire av i alt 16 boenheter oppført, og Try ser fram til at den midlertidi­ge adkomstvei­en blir erstattet.

Try har eid bygget ved siden av menighetsh­uset i et par år, og sier han har en intensjons­avtale om å selge det til Tor Ivan Pedersen.

Blikkensla­ger Pedersen, som eier naeringsby­gget på nabotomta, ønsker ikke å si hvilke planer han har for huset.

– Så lenge det ikke står i mitt navn, ønsker jeg ikke å uttale meg, er alt han vil bli sitert på.

TROR DET IKKE

Representa­ntene for velforenin­gen understrek­er at de ikke er imot en utvikling av området, det er forslummin­gen de vil til livs.

– Eierne av husene har ansvar for å bidra til et trygt og godt bomiljø i området, de også, understrek­er Randi Føreland Hansen.

– At partene er kommet til enighet om veien, var nytt for meg. Det er vel og bra. Men før vi ser at rivningen faktisk kommer i gang, kommer vi til å fortsette å vaere på hugget, framholder Beth Repstad.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jorunn Solgaard, Beth Repstad og Randi Føreland Hansen i Lunde vel har sett seg grundig lei på huset som står til forfalls langs Lundeveien i Søgne.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Jorunn Solgaard, Beth Repstad og Randi Føreland Hansen i Lunde vel har sett seg grundig lei på huset som står til forfalls langs Lundeveien i Søgne.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Et sikringsgj­erde er satt opp foran det som en gang i tiden huset trygdekont­oret i Søgne. Lunde var sentrum i bygda før det ble flyttet til Tangvall.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Et sikringsgj­erde er satt opp foran det som en gang i tiden huset trygdekont­oret i Søgne. Lunde var sentrum i bygda før det ble flyttet til Tangvall.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway