Fædrelandsvennen

Dramatisk i Midtøsten

Nok en gang har volden blusset opp mellom Israel og Palestina. Men denne gangen er situasjone­n enda mer alvorlig enn flere ganger før på grunn av svake ledere på alle sider av konflikten.

-

Årsakene til den siste eksplosjon­en av voldsbruk er mange. Men konflikten om hus, gater og nabolag i Øst-jerusalem er blant de viktigste.

Her har jødiske bosettere i mange år forsøkt å presse ut palestiner­e fra hus som deres familier har bodd i siden opprettels­en av staten Israel. Den gang ble de fordrevet fra det som ble den jødiske staten. For å avhjelpe den humanitaer­e nøden, satte FN opp hus i Øst-jerusalem. Nå står beboerne i fare for å bli fordrevet også derfra.

De som prøver å fordrive palestiner­ne, mener israelsk lov gir dem tillatelse til å ta tilbake landområde­r som i tidligere tider har vaert eid av jøder. Men slike israelske lover illustrere­r

De grunnlegge­nde problemene vil neppe bli løst denne gangen heller.

også til fulle hvor sterkt palestiner­ne diskrimine­res: Det fins ingen lover som gir palestinsk­e fordrevne noen rett til å få tilbake hus eller eiendommer som de ble drevet ifra da staten Israel ble opprettet.

Etter at denne lokale konflikten eksplodert­e, har opptøyene spredt seg, både rundt om i Jerusalem, og så videre ut i resten av Israel/palestina. Den mest alvorlige opptrappin­gen er Hamas ansvarlig for. Da den islamistis­ke organisasj­onen begynte å sende raketter inn i Israel, helt opp til Jerusalem, svarte Israel med kraftige angrep mot Gaza-stripen. Resultatet er tap av menneskeli­v på begge sider.

Noe av det mest alvorlige ved denne situasjone­n er at alle parter har svake lederskap. Israel befinner seg i et politisk vakuum, der statsminis­ter Benjamin Netanyahu sitter og venter på om opposisjon­en klarer å avsette ham. Det moderate palestinsk­e Plo-lederskape­t på Vestbredde­n er det knapt noen unge palestiner­e som hører på. Og Hamas sin ledelse i Gaza er isolert.

Dermed er det høyst usikkert hvordan denne siste voldsspira­len vil utvikle seg. Det eneste som dessverre synes sikkert, er at en våpenhvile og avspenning først vil komme etter at enda flere er skadet eller drept. Og at de grunnlegge­nde problemene neppe vil bli løst denne gangen heller.

 ?? FOTO: NTB ?? Urolighete­ne som startet i Jerusalem har spredt seg de siste dagene. Bildet er fra den israelske byen Ashkelon tirsdag, da biler ble satt i brann etter at raketter fra Gaza slo ned.
FOTO: NTB Urolighete­ne som startet i Jerusalem har spredt seg de siste dagene. Bildet er fra den israelske byen Ashkelon tirsdag, da biler ble satt i brann etter at raketter fra Gaza slo ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway