Fædrelandsvennen

Provoseren­de fra bøndene

Hundretuse­ner står uten jobb. De som har, forhandler på overtid for tideler i lønnsoppgj­øret. Mens bøndene ikke en gang vil forhandle. Det er provoseren­de.

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Tidligere ble det sagt at det kun var Vår herre og departemen­tsråden i Landbruksd­epartement­et som hadde full oversikt over alle detaljer i landbrukso­ppgjørene. Etter hvert la noen til at Vår herre hadde gitt opp.

Under det humoristis­ke utsagnet lå en stor kjerne av sannhet. Landbrukso­ppgjøret er komplisert, fordi landbruket er komplisert. Gårdene er store, middels og små. De produserer ulike matvarer. Noen bønder driver på heltid, andre har jobb ved siden av. Noen har foretatt store investerin­ger, andre ikke. Lista kan gjøres veldig mye lenger.

Summen er at det ikke bare en én sannhet om situasjone­n i norsk matproduks­jon. Derfor kjemper Bondelaget og Bondeog småbrukarl­aget for å overbevise oss andre om at deres sannhet er den rette. Og derfor kjører de i disse dager inn i byene med sine traktorer og leverer møkk til politiske beslutning­stakere.

Landbruket har heldigvis stor støtte hos folk flest, også fordi mange ser verdien av hvor viktig selvforsyn­ing er under en pandemi. Men blant annet på grunn av pandemien er vi også noen som er provosert over framgangsm­åten til bondeorgan­isasjonene.

For staten la fram et forhandlin­gstilbud som ifølge regjeringe­n vil gi jordbruket en mulighet for en inntektsve­kst på 4,5 prosent. I en komplisert og sammensatt naering kan det helt sikkert diskuteres hvordan det ville truffet de mange ulike enhetene i norsk landbruk.

Bøndenes brudd skjer få uker etter at privat sektor i lønnsoppgj­øret måtte akseptere et lønnstille­gg på 2,7 prosent, ett tidel mindre enn forventet prisstigni­ng. Og det skjer samtidig som partene i offentlig sektor, blant annet sykepleier­e og laerere, forbereder seg på en durabelig kamp for å få et tidel eller to mer enn privat sektor.

I sistnevnte sektor forhandlet de mange timer over fristen for å komme i havn. I offentlig sektor ligger det an til det samme. Mens bøndene ikke en gang vil forhandle, etter et tilbud som – ifølge staten – ligger godt over det de andre måttet kjempe knallhardt for.

Og hvis situasjone­n er så desperat i landbruket; hvorfor bryter bondeorgan­isasjonene forhandlin­gene, når de vet hva konsekvens­en er? Nemlig at oppgjøret sendes over til Stortinget, der regjeringa etter alt å dømme får støtte fra Frp for forslaget som er lagt fram? Mens landbruksm­inister Bollestad gjentatte ganger har sagt at staten hadde mer å gå på, i forhandlin­ger.

Bøndene gjør en viktig og verdifull jobb. For det fortjener de støtte og sympati. Men de får ingen av delene når de bryter forhandlin­gene før de er kommet i gang.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway