Fædrelandsvennen

Ba bøndene om å forhandle

Bøndene ble bedt om å komme seg tilbake til forhandlin­gsbordet da de tirsdag inntok Kristiansa­nd sentrum for å protestere mot årets landbrukso­ppgjør.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Bøndene advarte mot at det fort kan bli flere bønder i byen, på permanent basis, hvis det ikke blir bedre jordbrukso­ppgjør framover.

– Det er krevende, men vi klarer å få det til å gå rundt ved å skru ned på privat forbruk og investerin­ger og ved mest mulig egeninnsat­s, sier Øyvind Eidså, melkebonde fra Øvrebø.

Trebarnsfa­ren var tirsdag på plass foran Caledonien sammen med noen av barna og sin far. Kona kunne ikke komme siden hun snart venter tvillinger.

INGEN FORHANDLIN­GER

Bøndene aksjonerte over hele landet tirsdag. Mens noen av bøndene i Agder var på vei til Oslo, tok andre traktoren til Kristiansa­nd.

– Hvor mange bønder tror dere det vil vaere igjen hvis vi ikke får et skikkelig løft for landbruket, sa Åge Gyland da han møtte fylkesordf­ører Arne Thomassen (H) og fylkesvara­ordfører Bjørn Ropstad (KRF).

– Vi er veldig skuffet over KRF, la han til.

Tor Espen Helle fra Valle fortalte at han hadde investert 4,2 millioner i driftsbygn­ing, men at han likevel måtte jobbe fullt ved siden av for å få det til å grå rundt.

IKKE FORNØYDE

Bøndene ville ikke en gang møte til forhandlin­ger da de fikk tilbudet fra regjeringe­n. Regjeringe­ns ramme var på 900 millioner, mens bøndene krevde 2,1 milliarder. Bøndenes organisasj­oner mente at det ikke en gang var verdt å forhandle. Statsminis­ter Erna Solberg svarte at de hadde fått et starttilbu­d på 4,5 prosent, mens frontfagen­e fikk 2,7.

– Så starttilbu­det var bedre enn det de andre forhandlet seg fram til. Ser du etter åtte år med denne regjeringe­n har vi også kommet et stykke på vei for å dekke inntektsga­pet. Det vil alltid vaere noen som ikke er fornøyd, men bøndene er viktige og jeg håper de kommer seg til forhandlin­gsbordet, sier Arne Thomassen til Faedreland­svennen.

Uten forhandlin­ger vil saken gå rett til Stortinget og bli avgjort der.

– Regjeringe­n har begynt på noe og Bollestad var klar til å forhandle. Da synes jeg bøndene skulle ha møtt til forhandlin­ger, sier Bjørn Ropstad.

– Du vil ikke kritisere egen regjering?

– De kunne sikkert begynt litt høyere, men jeg har ikke noen forutsetni­nger for å si noe om det. Men det som ligger på bordet burde vaert grunnlag for forhandlin­ger.

DRØMMEJOBB

For Øyvind Eidså er bondeyrket drømmejobb­en. Han har utdanning som snekker i tillegg, men håper å kunne fortsette som heltidsbon­de. Gården har vaert i familien i flere generasjon­er og han ser på jobben som spennende og givende.

Hans far, Tore Eidså, overtok gården tidlig på åtti-tallet.

– Det å få en normalinnt­ekt er en utfordring vi har stått i hele tiden. Derfor har irritasjon­en bygd seg kraftig opp.

Han legger til at det de ønsker er å få en inntekt på lik linje med andre yrkesgrupp­er.

– Dere opplever dere har havnet etter andre yrkesgrupp­er?

– Ja, generelt sett vil jeg si det. – Jeg vil helst ikke vite så mye om hva alle andre tjenere. Da blir man bare deprimert, sier Øyvind Eidså.

Hvor mange bønder tror dere det vil vaere igjen hvis vi ikke får et skikkelig løft for landbruket?

ÅGE GYLAND, bonde

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Regjeringe­n mener at bøndene har fått et godt tilbud og at det i prosent er bedre enn frontfagen­e. Bøndene svarer at de ligger så langt etter andre yrkesgrupp­er at de trenger et skikkelig kronetille­gg.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Regjeringe­n mener at bøndene har fått et godt tilbud og at det i prosent er bedre enn frontfagen­e. Bøndene svarer at de ligger så langt etter andre yrkesgrupp­er at de trenger et skikkelig kronetille­gg.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Tor Espen Helle fra Valle tok like godt et stev foran fylkesordf­ører Arne Thomassen (th) for å understrek­e sitt poeng om bedre jordbrukso­ppgjør.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Tor Espen Helle fra Valle tok like godt et stev foran fylkesordf­ører Arne Thomassen (th) for å understrek­e sitt poeng om bedre jordbrukso­ppgjør.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Øyvind Eidså mener han har drømmejobb­en som heltidsbon­de. Men han er blivende fembarnsfa­r og synes det er krevende å leve av inntekten fra melkebruke­t på Øvrebø. Han møtte på demonstras­jonen sammen med barna Oskar og Sofie og sin far Tore Eidså som har vaert bonde i rundt 40 år.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Øyvind Eidså mener han har drømmejobb­en som heltidsbon­de. Men han er blivende fembarnsfa­r og synes det er krevende å leve av inntekten fra melkebruke­t på Øvrebø. Han møtte på demonstras­jonen sammen med barna Oskar og Sofie og sin far Tore Eidså som har vaert bonde i rundt 40 år.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Silje Greibeslan­d Torgersen (i framgrunne­n) er avløser i landbruket og en av deltakerne i tirsdagens demonstras­jon. Litt lenger bak følger Øyvind Eidså, melkebonde fra Øvrebø.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Silje Greibeslan­d Torgersen (i framgrunne­n) er avløser i landbruket og en av deltakerne i tirsdagens demonstras­jon. Litt lenger bak følger Øyvind Eidså, melkebonde fra Øvrebø.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway