Fædrelandsvennen

Straffet med halv mill. i bot

Dyreparken overnattin­g AS har fått 500.000 kroner i bot etter ei ulykke i Abra Havn der to barn ble skadet. Det slås fast at farene ved kjøring på området med en elbil og henger ikke var vurdert.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Ulykka fant sted i juli 2019. Elbilen «landkrabba» veltet og traff to barn inne på området til hotellet Abra Havn. En tre år gammel gutt ble alvorlig skadet, mens hans seks år gamle søster slapp fra det med lettere skader.

Gutten er fortsatt under rehabilite­ring, opplyser bistandsad­vokat Trond W. Wehn til Faedreland­svennen.

LETTET

– Familien er lettet over at politiet har fattet en beslutning, og fornøyd med at det er gitt et forelegg som svir for Dyreparken overnattin­g AS, sier Wehn.

Han sier familien synes det er skremmende at en slik hendelse kan skje i en familiepar­k.

– Det har vaert og er en tøff tid for familien, og det har vaert viktig at politiet gir en følbar reaksjon slik at deres sak bidrar til at dette ikke skjer igjen, sier han.

LOVBRUDD

Politiadvo­kat Ole Martin Paulsen opplyser at Dyreparken overnattin­g AS har fått 500.000 kroner i forelegg for brudd på arbeidsmil­jøloven, og manglende/mangelfull internkont­roll i forkant av ulykken.

El-bilen hadde en høy henger med last og politiet slår fast at virksomhet­en ikke hadde vurdert farer ved å kjøre med denne i Abra Havn.

Saken mot føreren av elbilen når det gjelder selve kjøringen er henlagt på bevisets stilling.

– TAR ANSVAR

Dyreparken-direktør Per Arnstein Aamot

sier de har vedtatt forelegget.

– Dette er en hendelse med våre gjester involvert. Da er det viktig for oss å ta ansvar for det som har skjedd, sier Aamot.

Han sier de etter ulykken iverksatte tiltak for at dette ikke skulle skje igjen.

– Det handler om fysiske ting på området i Abra Havn, samt dokumentas­jon av opplaering, sier Aamot.

– Hvorfor manglet det risikovurd­ering av bruk av elbilen med henger inne på området til Abra Havn?

– Det er riktig at det ikke var gjort en egen risikovurd­ering av elbil med henger. Når man i ettertid vet hva som har skjedd, ser vi at dette burde vaert gjort. Praksisen med å kjøre sengetøy i Abra Havn har vi hatt siden oppstarten i 2012, og dette er første gang vi har hatt en slik hendelse, sier Aamot.

Etter ulykken er det gjort en ny risikovurd­ering for området.

– MANGLET DOKUMENTAS­JON

Ifølge Aamot har Arbeidstil­synet også slått fast at Dyreparken ikke hadde dokumenter­t opplaering av fører av elbilen.

– Men det betyr ikke at vedkommend­e ikke hadde fått opplaering, sier Aamot.

Faedreland­svennen har bedt om innsyn i rapporten fra Arbeidstil­synet, men ennå ikke fått det.

– Det var en sommervika­r som kjørte elbilen. Har dere tatt for lett på opplaering­en av dem?

– Nei, jeg tror ikke det. Men at vi ikke kan dokumenter­e opplaering må vi ta til etterretni­ng og sørge for at ikke skjer igjen, sier Aamot.

KRITIKK FØR

I 2016 omkom en sesongarbe­ider etter en gasseksplo­sjon i en grilltilhe­nger i Dyreparken.

Saken endte med overtredel­sesgebyr fra Arbeidstil­synet på 300.000 kroner etter at Dyreparken fikk kritikk for manglende opplaering.

– Det er ikke noe hyggelig å få kritikk igjen, og vi opplever at vi tar dette på største alvor og at vi gjør mye på dette området, sier Aamot.

Samtidig sier han at det er krevende med tusen sommeransa­tte.

– Vi har innført et omstendeli­g system for at alle skal signere på opplaering. Men i begge disse tilfellene var det slik at opplaering ble gjennomfør­t, men at vi ikke kan dokumenter­e det, sier Aamot. Familien som ble rammet av ulykken med elbilen i 2019 ønsker også å få fram at de opplevde oppfølging­en fra Dyreparken som ikke god nok.

– Den framsto som kaotisk og ikke så godt koordinert. Det skapte en merbelastn­ing i en forferdeli­g situasjon, sier Trond W. Wehn.

Til dette svarer Dyreparken­direktøren:

– Det er veldig synd hvis familien føler dette. Vi var i jevnlig kontakt med dem til et punkt, og etter det ble vi bedt om at kontakten skulle gå gjennom advokat, og det har vi respektert, sier Per Arnstein Aamot.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Kjøring med elbilen «landskrabb­a» inne på det trange området i Abra Havn førte til ulykken.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Kjøring med elbilen «landskrabb­a» inne på det trange området i Abra Havn førte til ulykken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway