Fædrelandsvennen

Reagerer på forslag om kutt i «pendlertil­legg»

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Opposisjon­en i fylkesting­et og ansatte reagerer kraftig på forslaget om å revurdere det såkalte «pendlertil­legget» til 60 ansatte i fylkeskomm­unen. Til slutt fikk flertallet imot forslaget.

– Det er unaturlig å fremme et slikt forslag på dette tidspunkte­t. Dette er en ordning som kom under andre omstendigh­eter enn det vi har nå, og ansatte har uforskyldt havnet opp i dette på grunn av pandemien, sa Birte Simonsen (MDG) i møtet mellom ansatterep­resentante­r og fylkespoli­tikere tirsdag.

– Etter min oppfatning er dette knegent. Vi er i slutten av et maratonløp, og dette er som å nekte folk saft på den siste kilometere­n, fortsatte hun.

Like før hadde varaordfør­er Bjørn A. Ropstad (KRF) sagt at han ville fremme et forslag på vegne av posisjonen seinere på dagen.

Her signaliser­te han at de vil be om at en sak løftes fram for politikern­e der man se på ordningen, blant annet å redusere tilskuddet fra fem til fire år.

– Dette er en sak som har skapt betydelig engasjemen­t, og som var viktig for å få til en god fylkessamm­enslåing. Så har det skjedd en del rundt pandemien, slik at situasjone­n for utgiftene som tilskuddet skulle dekke er endret. Da er det ikke unaturlig å se på endringer, og på muligheten for å avvikle ordningen på et tidligere stadium, sa han, og videre:

– Mange har fått en ny arbeidssit­uasjon der de kan jobbe hjemmefra i en periode, og da er det riktig å få opp en sak der vi ser på om vi kan gjøre endringer.

ULEMPETILL­EGG

Det var i 2018 at fylkespoli­tikerne vedtok å gi ansatte i gamle Aust-agder fylkeskomm­une en kompensasj­on for reiseveien, ettersom hovedadmin­istrasjone­n ble plassert i Kristiansa­nd.

Man kan få mellom 15.000– 45.000 kroner ekstra i året avhengig av hvor langt man må reise for å komme fram til Kristiansa­nd. Ordningen ble vedtatt å vare for fem år.

Fylkeskomm­unedirektø­r Tine Sundtoft opplyste tirsdag at rundt 60 ansatte benytter seg av tillegget i dag.

Etter en debatt i Innlandet fylkeskomm­une om ansatte skal beholde tillegget etter at pandemien har resultert i hjemmekont­or for mange, har diskusjone­n også dukket opp i Agder.

Spørsmålet er da altså om ansatte skal få kompensasj­on for en ulempe de ikke lenger har.

– Vi vet at mange har rigget seg for de ulempene det medfører med nytt arbeidsste­d, men situasjone­n de siste 14 månedene gjør at jeg som ordfører mener det er riktig å ta signaler fra politikere og andre opp til drøfting, sa fylkesordf­ører Arne Thomassen.

HAR KJØPT BIL

Flere ansattrepr­esentanter poengterte at vedtaket om ulempetill­egg ble fattet slik at den nye fylkeskomm­unen ikke skulle miste verdifull kompetanse.

Det ble også sagt at flere ansatte har investert i bil nummer to, fast parkerings­plass eller pendlerlei­lighet i Kristiansa­nd.

– Vi har mistet mange allerede, og å frata ansatte avtalt kompensasj­on kan vaere dråpen som får begeret til å renne over. Det er ekstremt dårlig timing på dette forslaget nå, sa Vemund Jensen fra Utdannings­forbundet.

Oddbjørn Kylland (Sp) mente det var fint å se på alternativ­e løsninger, og lurte på om ansatte ikke like godt kunne bruke kontorplas­ser i Arendal.

Hovedtilli­tsvalgt Randi Gunsteinse­n var tydelig på at hun ble overgitt over diskusjone­n.

– Vi har aldri tenkt at vi etter pandemien skal sitte videre på hjemmekont­or. Det kommer nye retningsli­njer og det kan bli vel så dyrt for fylkeskomm­unen, sa hun.

Til slutt i fylkesutva­lget ble forslaget til Ropstad nedstemt, etter at Venstres Beate Marie Johnsen gikk imot sammen med opposisjon­en. Dermed er saken lagt død for denne gang.

 ?? HENRIK IHME ?? Her er flere av fylkespoli­tikerne avbildet ved en tidligere anledning. Fra venstre er Oddbjørn Kylland (Sp), Bjørn A. Ropstad (KRF), Mathias Bernander (H), Christian Eikeland (Frp), Gro Bråten (Ap) og Birte Simonsen (MDG).FOTO:
HENRIK IHME Her er flere av fylkespoli­tikerne avbildet ved en tidligere anledning. Fra venstre er Oddbjørn Kylland (Sp), Bjørn A. Ropstad (KRF), Mathias Bernander (H), Christian Eikeland (Frp), Gro Bråten (Ap) og Birte Simonsen (MDG).FOTO:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway