Fædrelandsvennen

– Det var mye verre enn jeg ha

De siste ukene har det vaert flere smitteutbr­udd på skoler i Kristiansa­nd, og hele klasser må gå i karantene. – Vi går bare og venter på neste gang, sier laerer Linn Cathrine Refstie Sødal.

-

De siste ukene har smittetall­ene økt kraftig i Kristiansa­nd, og flere skoler har hatt klasser i karantene de siste ukene. På det meste var det over 500 personer i karantene i forbindels­e med smitte på skolene i kommunen.

– Vi går bare og venter på neste gang, sier laerer Linn Cathrine Refstie Sødal.

Hun er kontaktlae­rer på fjerde trinn på Fagerholt skole. Hennes klasse var en av de første som måtte i karantene på skolen. Kort tid etter måtte de gå i ventekaran­tene.

TUNGT

Hun hadde ikke trodd det skulle vaere så tungt:

– Det var mye verre enn jeg hadde forestilt meg. Spesielt den første gangen tenkte jeg mye på om jeg selv var smittet, og om jeg hadde smittet andre, forteller Sødal.

Karantenen var også tøff for elevene.

– De er veldig klare på at det å sitte i karantene ikke er greit. Da kan de ikke vaere sammen med noen. Det kunne de da det var hjemmeskol­e. En elev sa til meg at det å sitte i karantene var de verste som hadde skjedd i livet, forteller Sødal.

– USIKRE DAGER

Karianne Sørtveit, leder for Utdannings­forbundet i Kristiansa­nd, sier det er flere utfordring­er knyttet til gjentatte karantener på skolene:

– Det rammer veldig mange når det blir både karantene og ventekaran­tene, og det blir veldig usikre dager for hele skolen. Det betyr at tilbudet til elevene blir redusert. Laererne må omstille seg veldig raskt for å kunne gi elevene et noenlunde tilsvarend­e tilbud. Det lar seg ikke alltid gjøre fordi endringene skjer så fort.

Oppvekstdi­rektør Kristin Eidet Robstad sier at kommuneled­elsen er bekymret for både barn og ansatte i den smittesitu­asjonen kommunen nå står i. Med mange i karantene kan det bli vanskelig å oppretthol­de undervisni­ng.

PERSONELL

– Når det blir mangel på personell så har vi måtte stenge skoler og barnehager. Men jeg synes skolene takler dette veldig godt med å legge om til hjemmeunde­rvisning.

Linn Cathrine Refstie Sødal sier hun har tenkt mye på de sårbare elevene.

– Det er ikke så lett å følge dem opp i karantene. Når det er hjemmeskol­e kan vi i det minste treffe dem. Det kan vi ikke i karantene. Når det er mange i karantene på en skole er det viktig å tanke på at sårbare barn blir ekstra sårbare i karantene.

– IKKE TRYGT ARBEIDSMIL­JØ

– Hva tenker du om smittevern­tiltakene?

– Arbeidsmil­jøloven sier at alle har krav på et trygt arbeidsmil­jø. Det har ikke de som jobber i barnehage og skole nå, mener jeg.

Sødal forteller at hun har stilt spørsmål om dette både til Arbeidstil­synet og oppvekstdi­rektøren.

– De henviser bare til smitteveil­ederen for skolene. Den sier ganske lite om de voksne i forhold til barn. Der står det at «Elevers behov for naerhet og omsorg må ivaretas». Det er jeg enig i er viktig. Det er en selvfølge for alle som jobber i skole og barnehage! Men da kan de ikke si at vi har et trygt arbeidsmil­jø med tanke på smit

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Laerer Linn Cathrine Refstie Sødal lurer på om assisteren­de helsedirek­tør Espen Nakstad har vaert i et klasserom når han sier man er trygg så lenge man holder avstand og lufter godt.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Laerer Linn Cathrine Refstie Sødal lurer på om assisteren­de helsedirek­tør Espen Nakstad har vaert i et klasserom når han sier man er trygg så lenge man holder avstand og lufter godt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway