Fædrelandsvennen

Frykter økt smittespre­dning under id

– La oss heller feire sammen når kampen er vunnet! Det er Kristiansa­nd-ordfører Jan Oddvar Skislands tydelige beskjed og bønn til muslimer som torsdag skal feire id og slutten på fasten.

- MONA WIKØREN

Høytidsdag­ene står i kø. Torsdag er det både id og Kristi himmelfart­sdag, samtidig som smittetryk­ket er høyt i og rundt Kristiansa­nd kommune. Nå jobbes det iherdig for å nå frem med smittevern­budskapet til muslimer.

Skisland og ordfører Nils Olav Larsen i Vennesla kommune er bekymret for at den muslimske høytiden skal føre til økt smittespre­dning.

VIDEOHILSE­N

Vi treffer dem i Rådhuskvar­talet med tolken Kamal El-faraj. De holder på med å spille inn en video med det viktige budskapet de har til muslimer før høytiden. De ønsker alle muslimene en fin feiring, men Vennesla-ordføreren har en ekstra bønn:

– Jeg håper dere hjelper oss med å få ned smitten, sier han til kamera.

Normalt er feires id med festmåltid og sosialt samvaer. Ordførerne håper nå at feiringen avlyses og utsettes. Skisland anslår at det er totalt 5–7000 muslimer i Kristiansa­nd og Vennesla kommuner.

– Vi lager denne videoen for å vaere føre var, sier Larsen.

– Det er trist at de ikke kan feire id, men situasjone­n i kommunene våre er alvorlig, sier Skisland.

Larsen nikker og tilføyer: – Vi så etter både juleferien og vinterferi­en at vi fikk en oppblomstr­ing etterpå. Derfor

er vi nødt til å advare slik at folk skjønner alvorlighe­tsgraden.

DEMPET FEIRING

Kim Henrik Gronert, rådgiver for flerkultur­ell dialog i Kristiansa­nd kommune, forteller at kommunen også har sendt ut informasjo­n til de muslimske trossamfun­nene i forkant av id.

– Det er jo en høytid hvor folk pleier å samles for å feire. Men mitt inntrykk er at folk ikke planlegger for det, men de vil møtes for å be, sier Gronert og legger til at kommunen heller ikke har anledning til å nekte dem det så lenge smittevern­hensynene ivaretas.

VIL BE I PULJER

Akmal Ali i Muslimsk Union i Agder forteller at det vil bli anledning til å be i i to-tre ulike lokaler i Kristiansa­nd under id, men at smittevern­et blir ivaretatt.

– Vår beskjed til alle muslimer er veldig tydelig: Det er ekstra viktig at vi er påpasselig­e med smittevern under høytiden, sier Ali og legger til:

– Det blir plass til maks hundre personer om gangen. Vi setter ut antibac og alle må vaere på faste plasser med eget bønneteppe, følge avstandsre­gler og ha munnbind.

Han sier det vil bli satt opp flere bønnetider slik at muslimer får komme og be i tur og orden.

Ali sier at muslimene er redde for smitte, også fordi det kan vaere en belastning hvis man sprer smitte og dette blir kjent.

– Vi ser at de er forsiktige, sier han.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Ordførerne Jan Oddvar Skisland (t.h.) og Nils Olav Larsen håper de når enda bredere ut ved at Kamal El-faraj oversetter budskapet deres.
FOTO: MONA WIKØREN Ordførerne Jan Oddvar Skisland (t.h.) og Nils Olav Larsen håper de når enda bredere ut ved at Kamal El-faraj oversetter budskapet deres.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway