Fædrelandsvennen

Dde forestilt meg

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.nov

tevern! Nakstad sa i et intervju; at skolene var trygge så lenge vi holdt avstand, luftet godt og hadde god ventilasjo­n. Da lurte jeg på om han noen gang hadde vaert på en norsk skole.

– ENMETEREN GJELDER IKKE

Sødal har 25 elever i klasseromm­et. 150 elever deler inngang. På arbeidsrom­met sitter de fem-sju laerere samtidig. Elevene må vaske hendene når de kommer og sitter med en meters avstand. Lyttekroke­n er fjernet.

– Enmeteren og tometeren gjelder ikke. Det å holde skolene åpne har vaert, og er, veldig viktig for å ta vare på barn og unge, i tillegg til å holde samfunnet i gang. Det er klart at barn og unge er viktige i en pandemi, men det har gjort at jeg til tider har følt at vi har blitt ofret og tatt for gitt. Vi har stått i førstelinj­a i pandemien kun utstyrt med ei flaske Antibac i over ett år.

Sødal opplever at mange lenge ikke har villet prate om situasjone­n for dem som jobber i barnehage og skole.

– Jeg føler at det har snudd litt nå i det siste. Organisasj­onene har endelig kommet på banen, politikere har begynt å snakke om situasjone­n vår og samfunnet generelt har begynt å forstå hva vi har stått i, og fortsatt står i.

Sødal mener både mindre kohorter og prioritet i vaksinekøe­n hadde hjulpet.

– FHI har sagt at de ikke kan prioritere noen yrkesgrupp­er framfor andre, men det har de jo allerede gjort.

NASJONALE REGLER

Oppvekstdi­rektør Kristin Eidet

Robstad sier at hun har stor forståelse for at mange laerere føler seg ubeskyttet i klasseromm­et, og er enig i at det som står i smittevern­veilederen om ansatte ikke alltid er tilstrekke­lig til at de føler seg trygge.

– Vi forholder oss til de reglene vi får fra nasjonale myndighete­r. Jeg vil understrek­e at lederne må snakke med de ansatte. Det er stor forskjell på hvordan man takler situasjone­n. Noen vil ha behov for individuel­l tilpasning. Vi vet alle at laerere kommer tettere på elevene enn en og to meter. Beskyttels­en ligger i at de har faste grupper og Tisk-systemet som skal stoppe smitte raskt.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Det er lagt opp til mye uteskole på Fagerholt. Da er det lettere å oppretthol­de smittevern­tiltak. Bildet er fra et friminutt.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Det er lagt opp til mye uteskole på Fagerholt. Da er det lettere å oppretthol­de smittevern­tiltak. Bildet er fra et friminutt.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Linn Cathrine Refstie Sødal er kontaktlae­rer for 4c, og har allerede vaert i karantene med klassen to ganger. De venter bare på neste gang.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Linn Cathrine Refstie Sødal er kontaktlae­rer for 4c, og har allerede vaert i karantene med klassen to ganger. De venter bare på neste gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway