Fædrelandsvennen

Forbyr mer enn fem gjester, men råder deg til å kun ha to.

Politikern­e i Vennesla forbyr deg å ha mer enn fem gjester, men råder deg til å ha besøk av maks to. Samtidig signaliser­es det at nabolagsto­g er greit på nasjonalda­gen.

- ARKIVFOTO: KJETIL NYGAARD TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

VENNESLA

Kristiansa­nd innførte forbud i starten av forrige uke. Senere i uka gjorde Lindesnes det samme.

Nå har også Vennesla-politikern­e vedtatt å stramme inn. Her er reglene som trer i kraft ved midnatt natt til onsdag, og som varer fram til og med 21. mai:

● Maks fem gjester i privat bolig og fritidsbol­ig (unntak for barnehageo­g skolekohor­t). Dette forbudet gjelder også i hage og på terrasse.

● Privat arrangemen­t: Maks fem gjester i leide lokaler eller på offentlig sted. Offentlig arrangemen­t: Maks 50 personer innendørs på faste, tilviste plasser. Maks 100 personer utendørs, men 300 personer på faste, tilviste plasser dersom de kan fordeles på tre kohorter.

● For russens del så kan én russebil regnes som én kohort.

GREIT MED NABOLAGSTO­G

Solveig Robstad (Ap) spurte kommuneove­rlege Per Kjetil Dalane om kommunen kan signaliser­e at det er greit med et lite tog i nabolagene i bygda, så sant man holder avstand.

– Jeg oppfatter det som veldig trygt, og ser ikke at denne forskrifte­n vil gjøre det umulig å gjennomfør­e, svarte Dalane.

I fjor var det flere som arrangerte et ultralokal­t tog i nabolaget, blant annet i Åsvegen.

HØYT SMITTETRYK­K

Tiltakene ble fremmet som et forslag av rådmannen og enstemmig vedtatt. Bakgrunn for forskrifte­n er en økning i smitte, samt bekymring for de naert foreståend­e feiringene av nasjonalda­gen og av eid.

– Det er om å gjøre at vi finner tiltak som treffer, men det er avgjørende at vi får ned antall naerkontak­ter, sier rådmann Svein Skisland.

Faktisk er det kun to andre kommuner i Norge har et høyere smittetryk­k de siste to ukene. Vennesla har per nå dobbelt så høyt smittetryk­k som i Oslo.

VIDEREFØRE­R FLERE RÅD

Vennesla har i flere uker forsøkt å bremse smittespre­dningen ved å gi sterke råd, men likevel har smitten økt. Politikern­e vedtok at rådene skal videreføre­s i tillegg til forbudene i forskrifte­n:

● Helst ikke flere enn 2 på besøk

hjemme.

● Så få besøk i uka som mulig.

● Generelt reduser antall naerkontak­ter mest mulig.

● Avlyse alle arrangemen­t som ikke er høyst nødvendig.

● Munnbind på offentlig sted inne.

Med andre ord: Det er forbudt å ha mer enn fem gjester, men du rådes kun til å ha besøk av to personer.

IKKE LETTELSER

Odd Grønberg (H) påpekte at regjeringe­n har gjort lettelser i de nasjonale tiltakene for personer som er beskyttet, altså vaksinerte eller folk som har hatt sykdommen nylig.

I Kristiansa­nd har ordføreren bedt rådmannen se på muligheter til å gjøre lettelser for de som er beskyttet. Den saken skal behandles i formannska­pet onsdag.

– Signalene vi har fått fra Kristiansa­nd er at de heller ikke i morgen kommer til å innstille på å gjøre lettelser for de som er vaksinert, sier beredskaps­koordinato­r Ingrid Konsmo i Vennesla kommune.

– Problemet med å gjøre slike unntak er at det ikke finnes noe vaksinepas­s ennå. Hvis politiet kommer til ei ulovlig forsamling hvor noen hevder de er beskyttet, så har de ingen mulighet til å kontroller­e det, sier kommuneove­rlege Dalane.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Nabolagsto­g på 17. mai mener kommuneove­rlege Per Kjetil Dalane i Vennesla kommune er trygt, og den nye lokale forskrifte­n vil ikke hindre gjennomfør­ing av små 17. mai-tog.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Nabolagsto­g på 17. mai mener kommuneove­rlege Per Kjetil Dalane i Vennesla kommune er trygt, og den nye lokale forskrifte­n vil ikke hindre gjennomfør­ing av små 17. mai-tog.
 ??  ?? I fjor arrangerte naboene i Åsvegen i Vennesla nabolagsto­g. Det får man lov til i Vennesla også i år, så sant man holder avstand.
I fjor arrangerte naboene i Åsvegen i Vennesla nabolagsto­g. Det får man lov til i Vennesla også i år, så sant man holder avstand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway