Fædrelandsvennen

Dette betyr det for lommeboken

Lavere ferjeprise­r og ny brusavgift er blant nyhetene i revidert nasjonalbu­dsjett. Men utover dette er det få endringer som påvirker forbrukern­e direkte.

-

I det reviderte budsjettet, som ble lagt fram tirsdag, foreslår regjeringe­n å bruke 120 millioner kroner på å redusere ferjeprise­ne med 10 prosent i andre halvår. Innen 2025 er planen at prisene skal halveres, noe stortingsf­lertallet har bestilt fra regjeringe­n.

Mange hadde håpet at regjeringe­n skulle kutte mer i avgiftene på matvarer, alkohol og tobakk i det reviderte budsjettet, for å hindre grensehand­el. Men på dette punktet kom det få endringer fra statsbudsj­ettet.

– Det er uklokt av regjeringe­n å tviholde på høye avgifter på varer som vi vet at nordmenn vil grensehand­le for milliarder av kroner når grensene på et tidspunkt gjenåpner, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Det reviderte budsjettet må imidlertid gjennom Stortinget for å bli vedtatt, og der kan det tenkes at Frp krever flere avgiftskut­t for å gi budsjettet flertall.

BILLIGERE LETTBRUS

En ting som blir endret, er imidlertid avgiften på brus og andre alkoholfri­e drikkevare­r. Den blir fra 1. juli satt ut ifra hvor mye sukker de inneholder, og lettbrus blir dermed billigere.

Denne endringen er allerede kjent fra statsbudsj­ettet, men nå er systemet for avgiften klart.

Regjeringe­n vil ha flere ulike trinn i brusavgift­ene.

– Differensi­eringen innebaerer flere avgiftssat­ser slik at drikkevare­r med mest sukker får uendret avgift, mens varer som er tilsatt mindre sukker eller bare kunstig søtstoff, får lavere avgift, skriver regjeringe­n.

En lignende differensi­ering innføres ikke for melkeprodu­kter.

BSU TIL OPPUSSING

Dersom du sitter med penger på Bsu-konto og allerede eier bolig, kan budsjettet gi deg nye muligheter.

Det åpnes allerede for at noen slike kostnader kan dekkes i inntil fem år etter boligkjøpe­t.

– Nå lovfestes adgangen, den gjøres generell, og det stilles ikke krav til tidsmessig sammenheng med selve boligkjøpe­t, skriver regjeringe­n.

E-SIGARETTER

I budsjettet innfører regjeringe­n også en ny avgift på e-sigaretter og andre nye nikotinpro­dukter.

Avgiften blir satt lavere enn på tobakk, fordi helseskade­ne er mindre

– Nivået på avgifter for esigarette­r bør ligge på om lag 30 prosent av avgiften for tobakkssig­aretter, beregnet ut fra gjennomsni­ttlig daglig forbruk, skriver regjeringe­n.

DYRERE TRANSPORT?

En annen endring i det reviderte statsbudsj­ettet er at den ekstra lave momssatsen som kulturlive­t, transport og reiselivet har hatt under korona, økes igjen.

Dermed kan reiser og kulturoppl­evelser – i den grad det gjennomfør­es – bli dyrere.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD / NTB ?? Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke er kritisk til regjerings forslag til revidert nasjonalbu­dskett.
FOTO: LISE ÅSERUD / NTB Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke er kritisk til regjerings forslag til revidert nasjonalbu­dskett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway