Fædrelandsvennen

Hjelpetele­foner styrkes med 3,5 millioner

Pågangen til Alarmtelef­onen har vaert enorm under pandemien. Nå styrker regjeringe­n tilbudet ytterliger­e.

- TEKST: MONA WIKØREN mona.wikoren@fvn.no

Den økonomiske støtten til Alarmtelef­onen er allerede styrket betydelig fra nivået før pandemien.

I fjor skrev Faedreland­svennen at dobbelt så mange kontakter Alarmtelef­onen under pandemien. Da ble Alarmtelef­onen styrket med åtte millioner kroner.

Alarmtelef­onen ble opprettet for at alle barn og unge skal ha et nummer de kan ringe om de opplever vold i hjemmet, er utsatt for overgrep eller om de opplever andre akutte og vanskelige situasjone­r.

VIL ØKE STØTTEN

Nå foreslår regjeringe­n i revidert nasjonalbu­dsjett å styrke tilbudet med ytterliger­e to millioner. Hvis forslaget blir vedtatt, får Alarmtelef­onen nesten 20 millioner kroner i 2021.

– Selv om de fleste tross alt klarer seg bra, er vi bekymret for at smittevern­tiltakene kan ha bidratt til økt risiko for vold og overgrep, mer ensomhet og utenforska­p, økte psykiske helseplage­r og tapt laering, sier barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KRF).

– Koronapand­emien og smittevern­tiltakene har dessuten rammet befolkning­en skjevt. Under hele pandemien har regjeringe­n derfor jobbet for å ta vare på sårbare grupper, og saerlig barn og unge.

Da skolene stengte under pandemien i fjor, utvidet Alarmtelef­onen åpningstid­en for å vaere tilgjengel­ig hele døgnet.

I årsrapport­en for Alarmtelef­onen for 2020 står det blant annet følgende:

«Pandemien førte til strenge smittevern­restriksjo­ner der vår målgruppe ble ekstra sårbare. Dette førte til at Alarmtelef­onen ble en døgnåpen tjeneste fra 15 mars. Vi fikk økt bemanning på dagtid for å sikre at alle telefoner besvares. Antall henvendels­er på telefonen har økt med 24,5 prosent i år sammenlign­et med 2019.»

– Pågangen Alarmtelef­onen har hatt under pandemien har vist oss hvor viktig det er at både barn og unge har et sted å henvende seg når de har det vanskelig. Jeg tror at det er lettere å ta det første skrittet og be om hjelp når du bare kan ta en telefon, sier Ropstad.

TO TILBUD STYRKES

Regjeringe­n foreslår også å styrke Mental Helses hjelpetele­fon Foreldresu­pport med 1,5 millioner kroner i 2021 slik at den kan møte den økte etterspørs­elen som koronapand­emien har skapt.

Mental Helses hjelpetele­fon har under koronapand­emien opplevd en økt etterspørs­el og har utvidet målgruppen til å også gjelde foreldre med eldre barn. I begynnelse­n av mars 2021 hadde 8000 foreldre tatt kontakt siden oppstart ett år tidligere. Nå er det cirka 1000 henvendels­er i måneden, opplyser Maria Moe, politisk rådgiver for barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KRF).

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? – Pågangen Alarmtelef­onen har hatt under pandemien har vist oss hvor viktig det er at både barn og unge har et sted å henvende seg når de har det vanskelig, sier Kjell Ingolf Ropstad.
FOTO: JACOB J. BUCHARD – Pågangen Alarmtelef­onen har hatt under pandemien har vist oss hvor viktig det er at både barn og unge har et sted å henvende seg når de har det vanskelig, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway