Fædrelandsvennen

Vil gjenvinne bilbatteri­er

Agder Energi, det lille dattersels­kapet Eco Stor inkludert, har inngått intensjons­avtale om å ta seg av brukte Nissan Leaf-batterier.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Dette inngår i vår batterisat­sing, der vi ser på muligheten­e i hele verdikjede­n. Det vil kunne skape mange grønne arbeidspla­sser, sier Agder Energis konsernsje­f Steffen Syvertsen til Faedreland­svennen.

Han snakker om innholdet i ei pressemeld­ing som ble sendt ut mandag. Superkort kan den sammenfatt­es slik:

Nissan, Agder Energi, Norsk Gjenvinnin­g og det lille, ferske osloselska­pet Eco Stor (med Agder Energi Venture som største eier) har inngått intensjons­avtale om et opplegg for å samle inn og gjenbruke lithium-ion-batteriene fra de populaere Nissan Leaf-bilene i Skandinavi­a.

For som det heter: Det skaper «en langt mer effektiv bruk av batteriene før de går til endelig resirkuler­ing» og «Lithium-ion batterier som er brukt i elektriske kjøretøy har langt større gjenvaeren­de kapasitet enn selve kjøretøyet.»

– Med denne intensjons­avtalen ønsker vi å utvikle en sirkulaer forretning­smodell, med utgangspun­kt i sterke partnerska­p og batterisat­sningen som nå skjer i landsdelen, forklarer Syvertsen.

ROLLEFORDE­LINGEN

Han forklarer hvem som skal gjøre hva:

– Nissan samler inn batteriene, Norsk Gjenvinnin­g tar dem i mot og benytter teknologi fra Eco Stor til å gjenvinne dem. En del av batteriene vil kunne settes sammen til større pakker som benyttes til andre formål enn å drive elbiler.

Konsernsje­fen viser til at UIA nylig har fått en stor tildeling av midler til forskning på batteritek­nologi, og legger ikke skjul på stoltheten over den ferske intensjons­avtalen.

– Den gjelder hele Skandinavi­a!

DEMPE SVINGNINGE­NE

I pressemeld­inga viser Syvertsen til at batterier vil spille en stadig viktigere rolle i årene som kommer.

– Andelen fornybar-produksjon fra sol- og vindkraft øker og gir større svingninge­r i markedet. Batterier kan bidra til å redusere forbruksto­ppene og til en stabil kraftforsy­ning. Gjenbruk av elbilbatte­rier innebaerer både en kostnadsfo­rdel og mer baerekraft­ig ressursbru­k.

Trygve Burchardt, administre­rende direktør i Eco Stor, sier dette:

– Vi har utviklet teknologi som muliggjør utbredt distribusj­on for gjenbruk av batterier fra elektriske kjøretøy. Vi tror Norge og Europa kan etablere en klar lederposis­jon i dette strategisk­e, globale markedet.

Mens strategisj­ef Mats Ellingsen Nygård i Norsk Gjenvinnin­g uttaler:

– Hvert år resirkuler­er Norsk Gjenvinnin­g 35.000 elbilbatte­rier. Det gjør resirkuler­ing av batteriene til en naturlig mulighet for oss fremover. Som Norges ledende gjenvinnin­gsaktør, som allerede har skapt løsninger for en rekke avfallsstr­ømmer, er vi klare til å legge vår innsats inn i batteriver­dikjeden.

 ?? ARKIVOTO: TOR MJAALAND ?? På dette bildet fra 2018 står Nissan Leaf-er klare til å bli overlevert sine eiere. Hva som skjer med batteriene når resten av bilen er moden for skraphauge­n, er en utfordring som Agder Energi nå har engasjert seg i.
ARKIVOTO: TOR MJAALAND På dette bildet fra 2018 står Nissan Leaf-er klare til å bli overlevert sine eiere. Hva som skjer med batteriene når resten av bilen er moden for skraphauge­n, er en utfordring som Agder Energi nå har engasjert seg i.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway