Fædrelandsvennen

Det kokte på sosiale medier

Det tok helt av på sosiale medier da Lene Merethe Liodden ble ny Mil-sjef. Selv mener hun det skyldes at en realfagutd­annet kvinne i en teknologil­ederjobb fortsatt er en uvanlig kombinasjo­n.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Det ble nesten litt pinlig! sier Lene Merethe Liodden om strømmen av gratulasjo­ner og «likes» på sosiale medier da det ble kjent at hun er ny, administre­rende direktør for Mechatroni­cs Innovation Lab, MIL.

Nå har Faedreland­svennen invitert seg selv hjem til henne på Odderhei. Hos arbeidsgiv­er Mhwirth - enn så lenge - er det korona-betinget besøksbegr­ensning.

REFLEKSJON

I utgangspun­ktet har vi ikke tenkt å gjøre et nummer av at den nye Mil-sjefen er kvinne, sågar med cand.scient.-grad og hovedfag i matematikk.

Man lever tross alt i 2021. Men nettopp koket på sosiale medier får Liodden selv til å reflektere litt rundt årsakene.

– Like før jeg begynte på realfagsst­udiene ved UIO, var kvinneande­len på matte fem prosent. I løpet av min studietid tangerte den 20 prosent. Jeg engasjerte meg personlig i rekrutteri­ngsarbeid; jeg mener det er viktig å synliggjør­e overfor andre jenter at det går an å studere realfag uten å vaere et geni - at det går an «å fikse dette». Selv har jeg hatt masse fordeler av å velge utradisjon­elt, både i studietide­n og senere i livet. Og når det gjelder nettopp studietide­n, har det jo stor betydning for miljøet at det ikke bare består av gutter! bemerker hun.

Så trekker hun parallelle­n til alle «likes-ene» nå.

– Jeg trodde faktisk ikke at jeg hadde et så stort nettverk som jeg tydeligvis har. Jeg tenker at strømmen av gratulasjo­ner i alle fall et stykke på vei skyldes at jeg er realfagutd­annet kvinne og går inn i en topplederj­obb i en profilert teknologiv­irksomhet. For fortsatt er det jo en uvanlig kombinasjo­n og følgelig litt overrasken­de, konstatere­r Lene Merethe Liodden.e

❞ Jeg mener det er viktig å synliggjør­e overfor andre jenter at det går an å studere realfag uten å vaere et geni.

– SKAL LØFTE ANDRE

Men helst vil hun snakke om MIL.

– Mechatroni­cs Innovation Lab er først og fremst et verktøy som skal løfte fram andre. Det viktigste er bedriftene som trekker på MILS kapasitete­r, ikke MIL i seg selv. Når det er sagt, kan vi nok vaere til hjelp for større deler av naeringsli­vet enn hva som er tilfelle i dag. Det gjelder regionalt, men også nasjonalt. For at MIL utgjør et landsdekke­nde tilbud, kan nok bli et bedre kjent faktum. Leter du hos Innovasjon Norge, for eksempel, tar det tid å finne noe om oss, sier hun.

Og sier altså «oss», selv om hun ikke begynner i den nye jobben før 1. august.

Hun er også opptatt av miljøet i Grimstad som MIL inngår i.

– Med universite­tets sykepleier­og ingeniørut­danninger, forsknings­miljøet, Future Materialsa­ktiviteter

og Morrow Batteries’ kommende innovasjon­ssenter. I sum utgjør det et utrolig pulserende miljø!

Så langt i yrkeslivet har Liodden hatt jobber som i liten grad har vaert eksponert utad i samfunnet. Nå blir det annerledes.

– Jeg får venne meg til det. Men det blir neppe veldig vanskelig; jeg liker faktisk å stikke hodet fram og få litt oppmerksom­het!

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Lene Merethe Liodden vil helst snakke om MIL, men koket på sosiale medier har også fått henne til å reflektere litt over det å vaere realfagutd­annet kvinne i en profilert teknologil­ederjobb.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Lene Merethe Liodden vil helst snakke om MIL, men koket på sosiale medier har også fått henne til å reflektere litt over det å vaere realfagutd­annet kvinne i en profilert teknologil­ederjobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway