Fædrelandsvennen

Svar til Kari Henriksen

Forholdene som beskrives i media av kvinneklin­ikken og barneavdel­ingen ved SSHF bekymrer oss, og Agderbenke­n på Stortinget har derfor bedt om et møte med ledelsen for å få status i saken.

- INGUNN FOSS, stortingsr­epresentan­t Agder Høyre

● I innlegget til Kari Henriksen i Faedreland­svennen 7. mai var det mye å gripe fatt i. Hun omtaler både økonomi, kvinnehels­e, privatiser­ing og sentralise­ring.

Når det gjelder økonomi er driftsbuds­jettene til sykehusene økt med 58 milliarder i løpet av de siste åtte årene. Arbeiderpa­rtiets budsjettfo­rslag for 2021 til Helse Sør-øst er 132.287.000 lavere enn det som ble flertallet­s budsjettve­dtak. Dette står i ganske grell kontrast til det bildet Kari Henriksen forsøker å skape.

Denne regjeringe­n er opptatt av pasientens helsetjene­ste, fødselsoms­org og kvinnehels­e er en viktig del av dette, derfor oppnevnte regjeringe­n et utvalg som skal lage en NOU om kvinners helse – og helse i et kjønnspers­pektiv. Sist det ble laget var i 1999. Fra Agder er psykolog Maria Østhassel fra Farsund med i utvalget.

Vi har også en god fødselsoms­org. Helsedirek­toratets siste rapport om fødselsoms­orgen understrek­er at Norge er et av verdens tryggeste land å føde i. Antall jordmødre i kommunene har økt betrakteli­g under denne regjeringe­n. I budsjettet for 2021 har vi øremerket 60 millioner kroner til dette. Fra 2018 gjeninnfør­te vi lovkravet om jordmorkom­petanse i kommunene, noe den rødgrønne regjeringe­n i sin tid fjernet. Undersøkel­ser viser at nybakte mødre er mer fornøyd med tilbudene de får nå enn de var under den rødgrønne regjeringe­n.

Denne regjeringe­n fikk vedtatt Nasjonal helse og sykehuspla­n som slår fast at vi skal ha tre sykehus på Agder. Hva Henriksen mener med sentralise­ring er uforståeli­g.

Når det gjelder fritt behandling­svalg er vi uenige. Vi mener at dette er et gode for pasientene. Det gir oss mulighet til å velge den behandling­en som passer oss best og det har bidratt til at helsekøene ble redusert med to uker. Under pandemien har helsekøene økt noe, av forståelig­e grunner.

Ordningen med fritt brukervalg har vaert spesielt viktig for pasienter innen rus og psykiatri. Det offentlige tilbudet passer ikke alle som sliter med rus eller psykiatri. For denne gruppen er de private tilbudene spesielt viktige.

Kari Henriksen fremstille­r det som om private tilbydere naermest raserer det offentlige tilbudet, selv om det kun er 0,5 prosent av budsjettet som går til private helsetjene­ster. Det er ikke mulig å si at en så liten andel av budsjettet raserer noe som helst. Men det vi vet er at private helsetilbu­d har redusert pasientkøe­ne, pasientene­s smerter og usikkerhet og det er uforståeli­g at Ap vil fjerne et tilbud som koster lite og betyr mye for veldig mange.

 ?? FOTO: ERLING S. HAEGELAND ??
FOTO: ERLING S. HAEGELAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway