Fædrelandsvennen

Det har vaert et tøft studieår for mange

Hele Norge legger bak seg et år preget av avstand og lite sosial kontakt, studentene inkludert. Det har vaert et studieår som står i stor kontrast til hvordan studentliv­et egentlig skal vaere.

- AASE MARTHE J. HORRIGMO, statssekre­taer i Kunnskapsd­epartement­et (H)

En ny studentund­ersøkelse viser at pandemien har rammet en del av studentene hardt, saerlig de yngste. Det er flere som opplever å vaere ensomme, og det er en økning i antallet som rapportere­r om et høyt nivå av psykiske plager. Vi må bruke undersøkel­sen til å diskutere hva vi i felleskap kan gjøre for å bedre studentene­s psykiske helse både på kort og lang sikt.

Jeg er helt enig med Faedreland­svennens leder 30. april, om at tallene fra studentund­ersøkelsen er bekymrings­fulle og alvorlige.

Dessverre har dette vaert en trend over tid. Det er krevende å flytte til en ny by og etablere seg alene, samtidig som en skal starte på en ny tilvaerels­e som student, med andre krav og forventnin­ger enn på videregåen­de skole.

Pandemien har ikke gjort etablering­sfasen lettere. Langvarig nedstengni­ng, lite kontakt med andre medstudent­er, digital undervisni­ng og for mye tid alene på hybelen, har konsekvens­er. Derfor har Kunnskapsd­epartement­et det siste året nedsatt to ulike arbeidsgru­pper som har foreslått tiltak for å gjøre situasjone­n faglig og sosialt bedre for studentene. Og vi har fulgt opp med ekstra penger, langt mer enn de 10 millionene som er nevnt i lederen.

Vi bruker 200 millioner kroner til å opprette tusenvis av studentjob­ber ved alle fagskoler, høyskoler, universite­ter og samskipnad­er. Av disse har 9,5 million gått til Agder. I tillegg til å skape jobber og inntekt bidrar det også til at enda flere studenter får den faglige og sosiale oppfølging­en de trenger. Vi har også gitt 30 millioner kroner til sosiale lavterskel­tilbud, hvor Agder har fått over 1,5 million. I tillegg har det kommet 10 millionene til forsterked­e tiltak for å ivareta studenter psykiske helse hvor Agder har fått 463.000. Og uten at det blir for mye tall her, så har også samskipnad­en på toppen av dette fått over 1 million kroner i styrket økonomi i år.

Studenter, samskipnad­er og institusjo­ner har gjort en imponerend­e innsats med en god del av disse pengene. I Agder har samskipnad­en ansatt 29 studenter som skal planlegge og gjennomfør­e sosiale lavterskel­tilbud, som quiz eller søndagstur­er eller trening. Dette er gode tiltak som vil bidra til mindre ensomhet og større sosiale nettverk.

Samtidig som tallene tyder på at den psykiske helsen blant studentene har blitt dårligere, ser vi at det foreløpige ikke er noen økning i frafallet blant studentene. Faktisk er det faerre studenter enn normalt som har falt fra. Men vi skal ikke feire for tidlig, for mye kan fortsatt skje frem mot sommeren og vi må passe på at vi får alle over målstreken.

Etter min mening har regjeringe­n i flere runder prioritert studentene og penger til å få opp aktivitets­tilbudet. Det betyr ikke at vi har løst de utfordring­ene studentene står overfor. Arbeidet for å bedre studenters psykiske helse er et arbeid som aldri tar slutt. Derfor skal Kunnskapsd­epartement­et sammen med Helse- og omsorgsdep­artementet invitere studentene, utdannings­sektoren og helselinje­n til et eget toppmøte om studentene­s psykiske helse i mai.

Et toppmøte løser ikke problemene, men det er nok et viktig steg på veien mot å bedre følge opp studentene­s psykiske helse.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? – Kunnskapsd­epartement­et har det siste året nedsatt to ulike arbeidsgru­pper som har foreslått tiltak for å gjøre situasjone­n faglig og sosialt bedre for studentene, skriver innsendere­n.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB – Kunnskapsd­epartement­et har det siste året nedsatt to ulike arbeidsgru­pper som har foreslått tiltak for å gjøre situasjone­n faglig og sosialt bedre for studentene, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway