Fædrelandsvennen

22. juli, 10 år er gått, hvor er vi?

Kulturreda­ktør i Fvn Karen Kristine Blågestad stilte 8. mai spørsmålet; har den norske debatten undervurde­rt høyreekstr­emismen? Det som er helt sikkert er at tankegodse­t til 22. juli-terroriste­n i høyeste grad er til stede blant oss også i dag.

- JAN RUNE RØNNEKLEIV

● Mye av ansvaret for det mener jeg hviler på politikere på ytterste høyre fløy, og til en viss grad også på oss andre som ikke har tatt et skikkelig oppgjør med dem. De har fått fortsette å spre skremselsp­ropaganda i form av tabloid og hatsk retorikk i forhold til flyktningo­g asylpoliti­kk generelt, og til muslimer og islam spesielt.

Terroriste­n så som kjent for seg et Eurabia, som er en konspirato­risk forestilli­ng om et samfunn hvor europeiske ikke-muslimer blir en politisk og demografis­k minoritet i fremtidens Europa. Og hvor dette hevdes å vaere en konsekvens av en systematis­k islamiseri­ng gjennom planlagt immigrasjo­n fra muslimske land, med hjelp fra den politiske venstresid­en. Nasjonal egenart, og kristendom, påstås dermed å vaere truet. Det var denne absurde overbevisn­ingen terroriste­n la til grunn når han påberopte seg nødrett og utførte terroren 22. juli.

Ingen må vaere så naive å tro at terroriste­n fikk tankegodse­t sitt i form av en åpenbaring i fra oven. Han var selvfølgel­ig påvirket av tanker og holdninger som fantes, og som fortsatt finnes, i det samfunnet han «var en del av». Er det virkelig slik at ingen greier, eller vil se, likhetene mellom deler av ideologien på ytterste høyre fløy og tankegodse­t som naeret terroriste­n?

Også i dag forsøker politikere på ytterste fløy etter beste evne å spre illusjonen om at flyktninge­r, asylsøkere, muslimer og islam er en trussel mot Norge som nasjon. En trussel mot velferdssa­mfunnet, mot vår egenart, kultur, og religion. Likheten mellom deres argumentas­jon og Eurabia-konspirasj­onen burde vaere åpenbar om man våger å se. Med sin ideologi og retorikk går disse politikern­e på ytre høyre fløy fortsatt foran og søker å spre fremmedfry­kt blant vanlige folk. Samtidig bidrar deres «posisjon» til å gi det hele en form for legitimite­t.

Når for eksempel Demokraten­e generalise­rer og omtaler muslimer som terroriste­r, så er det ikke uten betydning. Når Demokraten­es «integrerin­gsbidrag» begrenses til flittig bruk av en forklaring­smodell hvor våre nye landsmenn gis aeren for alt som er galt i samfunnet, så gjør det noe med folk. Likeledes når de samme fremstille­s som en negativ faktor når temaet er fordeling av «knappe» økonomiske resurser. Slik bidrar Demokraten­e til uro, frykt og motsetning­er. Og i kommentarf­eltene ser vi tydelig hvilken avgrunn i folkedypet Demokraten­e spiller på, og appellerer til.

Demokraten­e er i dag et ytterliggå­ende nasjonalis­tisk parti som bl.a. har som prinsipp at migrasjon fra islamske kulturer skal stoppes. Videre har Demokraten­e en uheldig «tradisjon» på at flere av deres sentrale og profilerte politikere har hatt ulike koblinger til ytterliggå­ende organisasj­oner som SIAN, Pagida, Norwegian Defence League, osv. Også mens de har vaert en del av, eller har hatt verv for Demokraten­e. Enkelte av disse har også, helt eller delvis, gitt sin offentlig støtte til 22. juli-terroriste­ns «ideologi». De har riktignok vaert «smarte» nok til at de har tatt avstand til selv handlingen.

Undertegne­de vil likevel presisere at det bare var en mann som sto for terroren 22. juli, og det var terroriste­n. Jeg tror heller ikke at alle tilhengere av Demokraten­e kjøper hele «konseptet». Noen trekkes nok til Demokraten­e på grunn av sin motstand mot vindmøller, ACER, osv. Men det blir for lettvint når sentrale politikere på ytterste høyre fløy toer sine hender og nøyer seg med å si at man er imot terrorisme. Om man da ikke samtidig rydder i egne rekker, og tar et oppgjør med egen ideologi og hatske retorikk. For det er på ingen måte likegyldig hvilke bål man baerer ved til.

Om vi er likegyldig­e og ikke har vilje til å konfronter­e og ta et oppgjør med disse destruktiv­e kreftene blant oss så er faren stor for at historien kan gjenta seg.

 ?? FOTO: BERIT ROALD / SCANPIX ??
FOTO: BERIT ROALD / SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway