Fædrelandsvennen

KRAFTFUSJO­N Agder Energi fortjener å få utvikle seg videre

SV og MDG faller ned på samme konklusjon som FRP i spørsmålet om kraftfusjo­n. Taperen er klimaet, forbrukern­e og eierne.

- IVER HOLTER-ANDERSEN, Kristiansa­nd

● Qatar ble fritt fra britene i 1971. Det er blitt en velferdsst­at, har velutdanne­t befolkning, nesten ikke analfabeti­sme og praktisere­r tolerant sunni-islam. De største byggefirma­ene er Iso-sertifiser­t på kvalitet, miljø og arbeidsmil­jø.

Problemene ligger først og fremst hos vikarselsk­apene som rekruttere­r gjeste-arbeiderne... ikke ukjent fra Norge? Men klart verre.

Jeg leste artikkelen i The Guardian om de 6500 døde – referansen til alle som ønsker boikott. Jeg forsto at noe ikke stemte. Da jeg begynte å grave, fant jeg at fotballege­nden Erik Thorstvedt hadde gjort jobben jeg tenkte å gjøre (tv2. no). Jeg sakser fra ham:

«Hvordan har den engelske avisa kommet fram til 6.500?

De har tatt arbeidere fra fem land: India, Bangladesh, Pakistan, Nepal og Sri Lanka, og talt hvor mange av disse som har dødd i Qatar siden 2010. Ca halvparten jobber i bygningsin­dustrien. Men fremmedarb­eiderne i Qatar dominerer ALLE deler av arbeidsliv­et.

Avisa har talt ALLE dødsfall .... om det var en bygningsar­beider, It-spesialist, ingeniør eller gartner... om det var hjerteatta­kk, nyresvikt eller trafikkuly­kke .... på jobb eller fritid. Dette skurrer i forhold til etterlatt inntrykk: At de døde mens de jobbet med stadion bygging.

6.500 er et høyt tall. Men sett i perspektiv er dette faktisk oppsiktsve­kkende lavt.

Forholdet menn/kvinner i Qatar er cirka 5-1, så for å sammenlign­e sjekket jeg: Hvor mange menn mellom 20-49 år døde i Norge i tidsrommet 2010-2019?

Resultatet: Norge: Av gruppen på ca 1,1 millioner døde 10.863. Qatar: Av gruppen på ca 1,8 millioner døde 6.500. Dette gir en dødsrate i Qatar som er langt lavere enn blant nordmenn i Norge.»

Thorstvedt analyserte videre og fant at dødsraten for indere i Qatar er 1/4 av hva den er i India. Og at det var tre –3– dødsfall på Vmanleggen­e som er rene arbeidsuly­kker.

Joda, store forbedring­er bør gjøres i Qatar, men Qatar har styrket arbeidstak­er-rettighete­ne ved

● Agder Energi ble til gjennom sammenslåi­ng av Aust-agder Energi (AAE), Vest-agder Energiverk (VAE) og Kristiansa­nd Energiverk (KEV). Resultatet var et større selskap med muskler til å drive med innovasjon og utvikling, samtidig som man løser kjerneoppg­aver og skaper utbytte til eierkommun­ene. Det var ingen ulykke for Agder at tre små selskaper ble til ett selskap.

SV og MDG landet på samme side som FRP i spørsmålet om kraftfusjo­n i Kristiansa­nd bystyre. Det bør bekymre alle velgere som vil at kraftbrans­jen skal vaere en framoverle­nt samfunnsak­tør til det beste for klimaet og andre viktige hensyn.

Tidligere i år fikk vi vite at Agder Energi ikke var invitert med i et nettsamarb­eid bestående av Lyse Elnett, BKK Nett og Skagerak Nett. Dette nettsamarb­eidet kan gi lavere nettleie gjennom mer rasjonell drift av strømnette­t. Det er synd at Agders befolkning ikke får høste fruktene av et slikt samarbeid, slik som folk i store deler av Vestlandet og Vestfold og Telemark får. Agder Energi Nett har vaert utpekt som en viktig grunn til at Kristiansa­nd havn har fått til en imponerend­e satsning på landstrøm. Vi trenger mange store løft for å elektrifis­ere naeringsli­vet og store deler av folks liv. Det peker i

● Ved et par anledninge­r de siste ukene, har enkelte uttrykt sin misnøye med avisens kulturreda­ktør, og hennes meninger. På det mest pompøse og selvhøytid­elige har avisens lesere blitt gjort oppmerksom på at brevskrive­ren misliker kulturreda­ktøren så mye, at de sier opp sitt avisabonne­ment. Derfor synes jeg det er betimelig å få gi uttrykk for det motsatte. Nettopp de kritiske og gode observasjo­nene som avisens kulturreda­ktør bringer, er viktige for byens kulturdeba­tt, og en god grunn til å lese avisen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ??
FOTO: KJARTAN BJELLAND
 ?? FOTO: MAGNUS AABECH / NTB ??
FOTO: MAGNUS AABECH / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway