Fædrelandsvennen

IKT og teknologi stormer frem som Norges nye jobbskaper og vekstmotor. 1 av 6 nye arbeidspla­sser kommer nå innenfor Ikt-sektoren, men Oslo og Viken har naermest monopol på tech-veksten. Av 2300 nye It-jobber kom det bare ca 60 i Agder fylke. Hvorfor er de

- ØYSTEIN E. SØREIDE, adm.dir i Abelia og HØYE GERHARD HØYESEN, regiondire­ktør i NHO Agder

Tallenes tale og bedriftene­s tilbakemel­dinger tyder på to klare syndebukke­r: For dårlig digital infrastruk­tur og for dårlig tilgang på kompetanse. Sånn skal det ikke vaere i 2021.

Her til lands liker vi å tro at vi ligger langt fremme på teknologi og internett. På mange måter er det riktig, men dessverre ikke så riktig som det burde vaert. Hvor godt nett du har avhenger av hvor du bor. Faktisk er forskjelle­ne så store at det går på jobbskapin­gen løs.

78 av 343 kommuner har så dårlig nett at det kan vaere vanskelig for bedrifter å drive der. Nasjonal Kommunikas­jonsmyndig­hets oversikt viser at i 78 av 343 kommuner har under 50 prosent av området bredbåndsd­ekning med godt nok nivå, mer konkret 100 megabyte per sekund.

Blant disse er kommunene Iveland, Åmli og Gjerstad i Agder, alle med rundt 50 prosent, som kommuner i landet med dårlig nettdeknin­g.

Flere og flere jobber vil bli skapt takket vaere teknologi, men med dagens politikk og pengebruk kan det bli A- og Blag i kommune-norge. Resultatet er at noen kommuner står i fare for å bli stående igjen på perrongen når vekst-toget kjører. Løsningen ligger på regjeringe­ns bord med første mulighet i revidert nasjonalbu­dsjett.

Om regjeringe­n investerer en bredbåndsm­illiard – en milliard per år til å bygge bredbånd – og vedtar lik rett til godt nett, kan de hindre store digitale forskjelle­r og sørge for at jobber også blir skapt utenfor Ring 3 i Oslo.

De digitale og teknologis­ke klassefors­kjellene i kommunenor­ge forsterkes av ulikheter i tilgangen på It-hoder og digital kompetanse.

Hver andre teknologi- og kunnskapsb­edrift i Norge taper kunder og markedsand­eler fordi de ikke får tak i fagfolk

❞ Noen kommuner står i fare for å bli stående igjen på perrongen når veksttoget kjører.

eller kompetanse.

Ingen vet hvordan fremtiden i Agder vil se ut. Men, at jobbene vil vaere drevet og preget av teknologi vet vi allerede nå. Vi vet også at den beste måten å forutse fremtiden på, er å skape den selv.

En fremtid der jobber og bedrifter finnes i hele vårt landstrakt­e land, krever at vi ikke aksepterer de regionale forskjelle­ne som er i ferd med å befeste seg. Det er på tide å slutte å spenne bein på jobbvekst noen steder, mens teknologib­edriftene skyter fart andre steder.

Å investere i digital infrastruk­tur og Ikt-kompetanse også utenfor de store byene høres selvsagt og velsagt ut, men tallenes tale viser at det ikke er sant. Derfor må våre folkevalgt­e nå investere kronene klokt og putte ord bak handling: Gi lik rett til godt nett og tilgang på teknologih­odene, også utenfor oslogryta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway