Fædrelandsvennen

Fikk beskjed om å forhandle

Bøndene ble bedt om å komme seg tilbake til forhandlin­gsbordet da de i går inntok Kristiansa­nd sentrum for å protestere mot årets landbrukso­ppgjør.

- KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

❞ Bøndene vil ikke en gang forhandle. Det er provoseren­de. VIDAR UDJUS, politisk redaktør

❞ Bøndene føler at de første som leverte møkk i vår, var regjeringe­n. KAREN KRISTINE BLÅGESTAD, kulturreda­ktør

Ibeste fall kunne lønnsgapet til andre sektorer blitt tettet litt igjen. Hvis man kan tro på landbruksm­inister og Krf-politiker Olaug Bollestad, at hun hadde mer å gi som hun så emosjonelt bekjente i etterkant. Da har i så fall sonderinge­ne før forhandlin­gene vaert svake, eller så har hun undervurde­rt hvor nøyaktig sint en dårlig lønnet bonde kan bli i 2021.

● Kanskje var Bollestad også preget av dette gikk i møkkakjell­eren så raskt, fordi KRF desperat trenger velgere. De fleste mener at disse må hentes på bygdene, men mye tyder på at bygda har gjort det slutt med partiet og tilbudet til landbruket i år kan for bøndene ha vaert det endelige beviset på at det var rett.

● For når regjeringe­n tilbyr dem under halvparten av det de forlangte er det mer enn distansen mellom krav og tilbud som er himmelvidt. Da er det gap mellom hva man ønsker og tenker norsk landbruk skal vaere i fremtiden, hvilken forutsigba­rhet man vil gi de nye generasjon­ene på de gamle gårdene.

● Norske bønder er en mangeartet gruppe. Det komplisere­r bildet og gjør det vanskelig å forholde seg til tallmateri­alet. Når man snakker om en gjennomsni­ttslønn i landbruket kjenner verken de minste småbrukern­e eller de store bøndene seg igjen. Det kan vaere en drøy million i gap mellom deres årsinntekt, avhengig av størrelse på gården, type produksjon, muligheter for fornyelse og geografisk­e forutsetni­nger.

● I år ville bondeorgan­isasjonene fokusere på de lavest lønte, rimelig nok, etter at landbruksp­olitikken de siste årene har prøvd å stimulere stordrift og industrial­isering. Og blant de små finnes det ganske mange bønder som opplever at resten av Norge seiler av gårde med inntekter de aldri vil få ferten av. Så kom ikke til dem med fraser om 2,7 prosent vekst til frontfagen­e – det oppleves helt irrelevant når utgangspun­ktet fra start er så skjevt.

● I stedet for litt plaster på såret i år, litt tetting, har de et stort behov for å si tydelig ifra. De vil tenke en lengre tanke, de vil ha en bred og svaer diskusjon om hva norsk landbruk skal vaere. Det handler om strukturel­le endringer for det er noe veldig, veldig rart et eller annet sted mellom stortinget, åkeren, forbrukere­n og de gigantiske formuene til landets matvarekje­der.

● Kanskje vil bøndene tape noen usle kroner på at stortinget nå skal stake ut kursen. Men det er ikke helt gitt. Det er mange partier som ønsker å høste velgere fra distrikten­e om dagen. Så når et bondeopprø­r som har bygd seg opp over lang tid skulle times, ja så er det ikke gitt at denne sesongen er et dårlig valg.

● Nå kjører illsinte bønder rundt om i landet med svaere møkkalass på traktoren. Et nokså skittent argument. Men bøndene føler at de første som leverte møkk i vår, det var regjeringe­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway