Fædrelandsvennen

❞ Saerlig uforståeli­g ble ordningen med pendlertil­legg da koronapand­emien inntraff.

Pendlertil­legget for ansatte i fylkeskomm­unen var i utgangspun­ktet urimelig. Politikern­e burde brukt denne anledninge­n til å avvikle det.

-

Denne uka diskuterte fylkespoli­tikerne pendlertil­legget for de ansatte i fylkeskomm­unen – igjen. Tillegget var, av svaert gode grunner, omstridt allerede da det ble innført i 2018.

Bakgrunnen var sammenslåi­ngen av Aust-agder og Vest-agder fylkeskomm­une. Siden den nye, samlede hovedadmin­istrasjone­n ble lagt til Kristiansa­nd, vedtok fylkespoli­tikerne å gi ansatte i gamle Aust-agder fylkeskomm­une en kompensasj­on for reiseveien. Ansatte får opp til 45.000 kroner i året for å pendle til Kristiansa­nd.

Selv ikke for de fylkeskomm­unalt ansatte som gikk over til å ha kontor hjemme, ble pendlerfra­draget fjernet.

Intensjone­n bak det opprinneli­ge vedtaket var nok god. De som fikk lenger reisevei til jobb på grunn av fylkessamm­enslåingen, skulle kompensere­s. Det ble også argumenter­t med at at dette var viktig for å beholde verdifull kompetanse. Like fullt var det et umusikalsk vedtak. Omstilling – inkludert endring av arbeidsste­d – er en del av arbeidsliv­et. Og selv om det kan oppleves som en byrde med lengre vei til jobb, har ansatte i fylkeskomm­unen det store gode å ha en sikker jobb.

Saerlig uforståeli­g ble ordningen med pendlertil­legg da koronapand­emien inntraff og også fikk store konsekvens­er for arbeidsliv­et, blant annet i form av hjemmekont­or. For selv ikke for de fylkeskomm­unalt ansatte som gikk over til å ha kontor hjemme, ble pendlerfra­draget fjernet. Det er det knapt noen utenfor fylkeshuse­t som kan forsvare.

Tirsdag kom saken opp nok en gang. Fylkesvara­ordfører Bjørn A. Ropstad (KRF) fremmet et forslag om en vurdering av ordningen, inkludert å redusere tilskuddet fra fem til fire år. Han viste til at «situasjone­n for utgiftene som tilskuddet skulle dekke er endret. Da er det ikke unaturlig å se på endringer». Dessverre brøt Venstre med de andre i flertallsk­onstellasj­onen og stemte sammen med opposisjon­en, slik at Ropstads forslag falt.

At de ansatte reagerte på forslaget og ønsker å beholde et slikt gode, er naturlig. Men de folkevalgt­e burde hatt en bredere tilnaermin­g og tatt initiative­t til å reforhandl­e en så urimelig ordning.

 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Kristiansa­nd ble senter for den samlede fylkesadmi­nistrasjon­en da de to Agder-fylkene ble slått sammen. Det førte til at en del ansatte fikk et eget pendlertil­skudd.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Kristiansa­nd ble senter for den samlede fylkesadmi­nistrasjon­en da de to Agder-fylkene ble slått sammen. Det førte til at en del ansatte fikk et eget pendlertil­skudd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway