Fædrelandsvennen

Slik går det med Start

- TEKST: DANIEL AASE

Lørdag serieåpner Start borte mot Sandnes Ulf. Vi har tippet hvordan det går i årets sesong.

1. Aalesund

● Plassering i 2020: 16 i Eliteserie­n

● Hjemmebane: Color Line Stadion

● Aalesund hadde en katastrofa­l sesong i eliteserie­n i fjor. Har forsterket laget i alle ledd inn mot 2021-sesongen og ser ut som de har den bredeste troppen i ligaen. Lars Arne Nilsen vet hva det vil si å rykke opp fra 1. divisjon, men har et stort press på seg til å innfri i sin første fulle sesong som trener for tangotrøye­ne.

● Se opp for: AAFK har mange gode spillere, men Niklas Castro er den beste av dem. Sist han var i 1. divisjon var har fullstendi­g dominerend­e og hadde 17 mål og 11 målgivende pasninger.

2. Start

● Plassering i 2020: 15 i Eliteserie­n

● Hjemmebane: Sparebanke­n Sør Arena

● Har mistet ti spillere siden nedrykket fra Eliteserie­n. Bredden er det store spørsmålet, men skal med få skader vaere i toppen av 1. divisjon. Har ligaens beste keeper, kanskje beste stopperpar, samt klassespil­lere i Mohamed El Makrini, Eirik Schulze og Martin Ramsland (hvis han er i form). Spørsmålst­egnene er ved kantene. Eman Markovic må ta en nøkkelroll­e i år, mens Adeleke Akinyemi er et usikkerhet­smoment.

● Se opp for: Martin Ramsland. Mange mistet nok troen på Martin Ramsland gjennom fjoråret, som var preget av skader. I vinter har han sett bedre og bedre ut, og i siste treningska­mpen var han på nivået fra 2019. Kan fort vaere utfordrer til toppscorer­tittelen i 1. divisjon.

● Svekket av Daland-exit.

3. Ranheim

● Plassering i 2020: 4 i 1. divisjon

● Hjemmebane: Extra Arena

● Ranheim imponerte hele Fotballnor­ge da de med begrensede ressurser tok seg helt opp til en 7-plass i Eliteserie­n i 2018. De har kanskje den mest tydelige spillestil­en i ligaen med sin 4-3-3 formasjon i klassisk Nils Arne Eggen stil. Ser sterkere ut enn de har gjort det siste to sesongene, og har både slått Kristiansu­nd og Rosenborg i treningska­mpene. Ett av fire lag med en reell mulighet til å ende på direkte opprykkspl­ass.

● Se opp for: Erik Tønne. Kanskje den mest bunnsolide spilleren i ligaen. God både offensiv og defensivt, og har en glimrende venstrefot. Kan ende opp som venstrebac­k i år, noe som kan vaere en potensiell svekkelse for laget.

4. Sogndal

● Plassering i 2020: 3 i 1. divisjon

● Hjemmebane: Fosshaugan­e Campus

● Eirik Bakke har organisert dette laget veldig solid i sin 3-4-3-formasjon. Med tre solides stoppere, gode ving-backer og en sterk sentral midtbane er dette laget vanskelig å bryte ned. I 2020 la de også til en ballbesitt­ende dimensjon i spillet sitt, og var bare et par minutter unna eliteserie­n i kvalikkamp mot Mjøndalen i desember. Så ut som en klar opprykkska­ndidat i februar/ mars, men har fått en del skader på viktige spillere som jeg tror vipper dem ned under Start. Spillere som Mannsverk, Valsvik og Eid holder godt eliteserie­nivå.

● Se opp for: Akor Adams er et av de mest spennende. Har trøblet en del med skader de siste sesongene. Sogndals spisser er deres svake punkt, men klarer de å få Adams inn på laget og i form så har de gode muligheter for direkte opprykk.

5. Sandnes Ulf

● Plassering i 2020: 7 i 1. divisjon

● Hjemmebane: ØsterHus Arena

● Sandnes Ulf flyttet i fjor inn på nye Øster Hus Arena og ansatte den spennende treneren Steffen Landro. Ulf er et lag som satser knallhardt for å komme inn i topp 6 denne sesongen. De har en bred tropp, men mistet målgaranti­st og en av sine viktigste spillere de siste sesongene, Kent Håvard Eriksen til Lillestrøm. En spiller med en tilstedeva­erelse jeg tror de skal slite med å erstatte. Rett før seriestart ble også deres beste spiller Magnus Grødem solgt til Molde. Dette gjør at de ikke lenger er en direkte opprykkska­ndidat i mine øyne.

● Se opp for: Ulf har snart flere Start En Drøm-signeringe­r enn Start. Både Mathias Bringaker, Adnan Hadzic og Espen Hammer Berger spiller for de lyseblå.

6. Ham Kam

● Plassering 2020: 9 i 1. divisjon

● Hjemmebane: Briskeby

● Ham Kam var laget som slapp inn baklengsmå­l etter 90 minutter i hele fjor vår. Kjetil Rekdal kom inn og gjorde en god jobb med å strukturer­e laget til å bli mer kyniske og vanskelige å spille mot. De ble også mer direkte i sitt eget spill. Har mistet Markus Pedersen og Markus Solbakken, som var to av deres mest sentrale spillere i fjor. Har hentet inn forsvarsba­uta Hassan Kurucay fra Strømmen som er en veldig god tilvekst i det bakre ledd. Med signeringe­n av spiss og en god keeper på siste dag har de meldt seg på i kvalikkamp­en.

● Se opp for: Hassan Kurucay. Den høyreiste tyrkeren har en fantastisk pasningsfo­t, og styrer ofte kampene fra sin stopperpla­ss.

7. Fredriksta­d

● Plassering i 2020: 1 i 2. divisjon

● Hjemmebane: Fredriksta­d Stadion

● Etter noen fryktelige år med nedturer på løpende bånd er det endelig optimisme i Plankebyen. Fredriksta­d hadde et veldig overbevise­nde opprykk i fjor, og har vaert det store overraskel­seslaget i vinter med noen fantastisk­e treningska­mper. Har spilt flere eliteserie­lag rett av banen med en tydelig plan og godt pasningssp­ill. Blir et veldig spennende lag å følge i 2021, og kan fort ender opp på en kvalikplas­s.

● Se opp for: Taofeek Ismael. Den dribleglad­e vingen har vaert i storform i hele vinter og står med 7 målpoeng på 5 kamper. Den 20 år gamle nigerianer­en ble hentet fra Skeid før sesongen.

8. KFUM

● Plassering i 2020: 8 i 1. divisjon

● Hjemmebane: KFUM Arena

● KFUM kjemper alltid om kvalikplas­sene. I fjor røk den i siste serierunde i en ellevill kamp i snødrevet mot Raufoss. Trener Jørgen Isnes har stabiliser­t Oslo-laget til å bli et lag å regne med også i 2021. Har ryddet litt i det som var en for stor stall i 2020. KFUM er helt avhengige av at nøkkelspil­lerne Rasch og Sortevik er friske for å utføre sin helt saeregne spillestil på en effektiv måte.

● Se opp for: Fredrik Kristensen Dahl. Spiller fast på dette laget når han er skadefri. Den tidligere Våg Start 2 og Fram- spilleren har tatt fine steg i KFUM. Det er allerede lag på nivået over som snuser på Kristiansa­nderen. Veldig trygg og god med ball, og sterk 1 mot 1 defensivt. Bør vaere en spiller Start forsøker å hente tilbake med tiden.

9. Raufoss

● Plassering 2020: 6 i 1. divisjon

● Hjemmebane: NAMMO Stadion

● Raufoss har en av de flinkeste trenerne i ligaen i Christian

Johnsen. Han har vaert utrolig flink til å få på plass en treningsku­ltur og et godt grunnspill de siste årene. Raufoss er vanskelige å møte, og selv om de har mistet omtrent hele sin førsteelle­ver fra i fjor har de gjort en enorm jobb på overgangsm­arkedet med mange kloke signeringe­r. Kan fort vaere med å kjempe om en av kvalikplas­sene.

● Se opp for: Andreas Helmersen. Den tidligere Rbk-spilleren var lenge regnet som det største spisstalen­tet i Norge. Har slitt mye med skader, men om de holder han frisk kan han vaere med å kjempe om toppscorer­tittelen.

10. Jerv

● Plassering 2020: 11 i 1. divisjon

● Hjemmebane: Levermyr stadion

● Jerv går inn i sin 100-års jubileumss­esong. Etter tredjeplas­sen i 2016 har Jerv stort sett ligget i et vakuum mellom kvalikplas­sene og nedrykk. Han mistet en del rutinerte spillere, men har hentet inn Willis Furtado som ser meget spennende ut. Det er spillere som kan skape problemer for de fleste lag i ligaen. Forsvaret er det knyttet en del usikkerhet til etter tapet av Simon Larsen og Espen Knudsen. Mistet også Michael Baidoo, dette er en stoe svekkelse for Jerv. Kan kjempe om kvalik med litt flyt, men må unngå de store skadeprobl­emene som rammet laget i fjor.

● Se opp for: Willis Furtado. Høyrekante­n fra Kapp Verde ble hentet til Levermyr i vinter og har imponert voldsomt. Et godt rykk, gode tekniske ferdighete­r og en fantastisk

skuddfot gjør at han kan bli en av årets attraksjon­er i ligaen. Kan gi Jerv det løftet de fikk av Ohi i 2015 og Brochmann i 2016.

11. Åsane

● Plassering 2020: 5 i 1. divisjon

● Hjemmebane: Myrdal Stadion

● Hadde sammen med Grorud det mest utpregede spillsyste­met i ligaen i fjor. Kom opp fra 2 Postnord ligaen og tok alle med storm med sin tiki-taka fotball. De spiller seg ut bakfra for enhver pris og tar store sjanser i spillet sitt. Dette fører ofte til meget underholde­nde kamper. Har mistet Wolfe, Blomberg, Valsvik, Larsen og Udahl til henholdsvi­s Brann, Sogndal, Odd og Vålerenga. Åsane skal nok slite med å kopiere fjorårsses­ongen.

● Se opp for: Joel Mugisha. En kantspille­r som er født i 2002. 18 åringen har ekstreme offensive ferdighete­r og kan få sitt store gjennombru­dd i 2021.

12. Bryne

● Plassering i 2020: 1 i 2. divisjon

● Hjemmebane: Bryne stadion

● Bryne er tilbake på et nivå de hører hjemme. Rykket opp fra Post

Nord i en spesiell korona-sesong med faerre kamper enn vanlig. Jan Halvor Halvorsen har organisert laget i en defensiv 4-3-3-formasjon hvor de ønsker å ligge lavt å kontre. Var det laget med nest minst ballbesitt­else i ligaen til tross for at de rykket opp i fjor. Kommer til å ta brorparten av poengene sine hjemme på gress i den sure vinden og lukta på Bryne.

● Se opp for: Joachim Holtan. Herjer for Bryne om dagen. Spissen fra Sørlandet ser utrolig skarp ut i duellspill­et, i løpsduelle­r og med sine gode avslutning­sferdighet­er. Ble toppscorer i 2. divisjon og har avgjort kampene mot Jerv og Start i sesongoppk­jøringen. Det blir utrolig spennende å se hvordan 22-åringen får det til å flyte når «alvoret» starter.

13. Ullensaker/kisa

● Plassering 2020: 12 i 1. divisjon

● Hjemmebane: Jessheim stadion

● Ull Kisa har blitt gradvis dårligere de siste årene. Gode spillere forsvinner år et år og de ser vanskelig ut å erstatte dem. Bare det siste året har Kongsro dratt til Glimt, Walstad til Mjøndalen, Kitolano til Tromsø og deres stjernesku­dd av en 16-åring Elias Solberg drar til en europeisk toppklubb til sommeren. Det kan fort bli en kamp om å overleve for Ull Kisa i år.

● Se opp for: Elias Solberg. Gutten som er født i 2004 har allerede vist at han holder nivået i 1. divisjon. Drar til utlandet i sommer, men blir en attraksjon så lenge han er i landet.

14. Stjørdals Blink

● Plassering 2020: 14 i 1. divisjon

● Hjemmebane: MUS Stadion Sandskogan

● Blink overlevde med et nødskrik i sin første sesong i 1. divisjon gjennom kvalik mot Asker i 2020. Har mistet deres klart beste spiller Sander Kartum til Kristiansu­nd, og det blir tøft for laget fra Stjørdal også i årets sesong. Spiller 4-3-3 med kvikke kanter som alle andre lag fra Trøndelag.

● Se opp for: Mats Lillebo er en god spiss på dette nivået. Han putter 15 mål om han holder seg skadefri. Kommer muligens til å lide av fravaeret av Sander Kartum, og har en kropp som ikke nødvendigv­is holder 30 kamper. I form kan han presse og stresse en hel forsvarsfi­rer alene.

15. Strømmen

● Plassering 2020: 10 i 1. divisjon

● Hjemmebane: Strømmen stadion

● Strømmen har ni liv. De har på mirakuløst vis klart å holde seg i divisjonen år etter år selv om de ser fortapt ut til sommeren. Det unge trenertale­ntet Ole Martin Nesselquis­t har gjort en utrolig jobb med begrensede ressurser, men jeg tror det sier stopp for Strømmen i år. 27-årige Nesselquis­t kommer til å trene en klubb i Eliteserie­n

i løpet av få år.

● Se opp for: Sverre Bjørkkjaer. Søgne-gutten har gjort sine saker godt i Strømmen. Han er bare 24 år med har over 100 obligatori­ske kamper i 1. divisjon og Eliteserie­n. Undervurde­rt spiller som jeg mente Start burde hentet tidligere i vinter.

16. Grorud

● Plassering 2020: 13 i 1. divisjon

● Hjemmebane: Grorud match kunstgress

● Osloklubbe­n Grorud er drevet frem av sørlending­er. Eirik Kjønø, Jon Ole Reinhardse­n og Johan Gjønnes Nilsen har gjort utrolig mye for å profesjona­lisere klubben. Helt fra fotballfri­tidsordnin­ger og opp til et a-lag som med begrensend­e økonomiske midler har kommet seg opp på nivå 2 i norsk fotball.

● Har solgt spillere til Bodø Glimt og Djurgården det siste året, og har mistet hovedtrene­r Eirik Kjønø til Stabaek. Jeg tror dessverre blir for tøft for dette unge Grorud-laget å holde seg i divisjonen, til tross for at de spiller en utrolig attraktiv og moderne fotball som utvikler spillerne.

● Se opp for: Det er ikke bare på kontoret at Grorud lener seg på Kristiansa­ndere. Martin Høyland har blitt kåret til årets spiller to år på rad, og nå kjemper eliteserie-klubber om hans signatur. Martin har en moden spillestil og flytter beina utrolig raskt i den defensive delen av spillet. Martin Høyland er en spiller jeg mener Start burde strekke seg langt for å hente.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER ??
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway