Fædrelandsvennen

Slik kan kommunen bedre avdekke vold og overgrep

Gruppelede­r i Venstre, Ivar Bergundhau­gen, mener Kristiansa­nd kommune må ta i bruk det som finnes av verktøy for å avdekke vold og overgrep mot utviklings­hemmede.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Ivar Bergundhau­gen (V) reagerte sterkt da han leste Faedreland­svennens avsløringe­r om hvordan kommunen har håndtert saker som omhandler vold og overgrep mot voksne utviklings­hemmede.

– Jeg er rystet over det jeg har lest. Vi ser jo i avisa at Kristiansa­nd kommune feiler på dette området. Kommunen bryter jo loven i forhold til hvordan de håndterer sakene, sier Bergundhau­gen.

Han har som en av flere politikere levert interpella­sjon til bystyret, hvor han ber om at kommunen må ta grep og rydde opp.

– Jeg er ikke den eneste som har reagert. Både Espen Saga, Christian Eikeland og jeg har levert hver vår interpella­sjon om samme tema, men jeg har jo et konkret forslag.

– Løsningen finnes i Tryggest, sier Ivar Bergundhau­gen.

NY MODELL

Tryggest er en modell utviklet av Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet som skal bidra til å avdekke og håndtere vold og overgrep mot sårbare voksne.

Modellen ble iverksatt som et pilotprosj­ekt i 10 norske kommuner og to bydeler i Oslo, for litt over to år siden. Forsker ved NTNU Samfunnsfo­rskning, Jan Tøssebro, har forsket på prosjektet underveis, og resultaten­e fra kommunene som har deltatt er oppsiktsve­kkende.

– Det viktigste er at fra kommunene som har fått Tryggest på plass, rapportere­s det veldig mange flere saker, sier Tøssebro.

– Det har vaert opp i mot åtte ganger så mange meldte saker.

Pilotkommu­nene hadde flere intensjone­r da de valgte å gå inn i en avtale om Tryggest. De ønsket både å avdekke det de fryktet var store mørketall, og de mente selv at de ikke behandlet volds- og overgrepss­akene godt nok.

– De synes det ble for tilfeldig og personavhe­ngig og ønsket mer orden i sysakene, rett og slett, sier Tøssebro.

– Så du kan si at Tryggest har svart ut disse tingene ved at kommunene har fått dedikerte folk til prosjektet, de føler seg tryggere på håndtering og det har blitt kanalen som mange bruker for å melde. Konsekvens­en er at det har blitt rapportert inn veldig mange flere saker.

ETT STED Å VARSLE

– Man har ikke alltid hatt gode tilbud i kommunene, og man ser at problemati­kken er blitt fanget opp altfor sent og på en dårlig måte. Dette gjelder både om man er ansatt, pårørende eller selv utsatt, sier divisjonsd­irektør i Bufdir, Kai Agnar Finsnes.

– Det skyldes blant annet at man ikke har hatt gode verktøy for å kunne håndtere denne type problemati­kk i kommunene. Tryggest er verktøyet og kompetanse­n vi tilbyr, og vi gir også noe økonomisk støtte slik at kommunene lettere kan prioritere å bruke ressurser på dette.

– Ser man noe, enten det er i hjemmebase­rte tjenester, på institusjo­n eller andre steder, får man gjennom Tryggest ett rapporteri­ngspunkt. Ett telefonnum­mer i kommunen, ett sted å henvende seg, sier Finsnes.

Ringer man for å varsle en sak, møter man ansatte som gjennom Tryggest er skolert og har fått kompetanse til å håndtere denne type saker. Sakene blir så registrert og fulgt opp av aktuelle tjenester i kommunen.

HAR IKKE BESTEMT SEG

Nå er opplegget fra Bufdir gjort tilgjengel­ig for alle landets kommuner. Til nå har 30 kommuner meldt sin interesse. I Kristiansa­nd kommune har man foreløpig ikke bestemt seg for om man skal takke ja til muligheten.

– Kristiansa­nd kommune v/ Helse og Mestring har gjennomfør­t møte med Tryggest hvor også representa­nter fra RVTS deltok, svarer kommunalsj­ef for livsmestri­ng, Inger Ingebretse­n i en e-post når Faedreland­svennen spør om det er aktuelt å ta opplegget i bruk.

GOD METODIKK

Hun fortsetter:

– Verktøyet vurderes til å vaere en god metodikk som kommunen vurderer å ta i bruk for i enda større grad å forebygge, avdekke og avverge vold eller overgrep. Kommunen ser at Tryggest kan vaere et verktøy som vil styrke arbeidet med dette viktige temaet.

Ivar Bergundhau­gen er helt klar på at her må kommunen ta en rask avgjørelse om å ta i mot tilbudet fra Bufdir.

– Tryggest er en allerede ferdig utviklet buffet av verktøy man kan ta i bruk for å sikre at kommunen ivaretar de lovpålagte pliktene vi har i forhold til denne sårbare gruppen, sier Bergundhau­gen.

– Egentlig synes jeg det er merkelig at vi ikke har innført dette allerede.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Ivar Bergundhau­gen ber nå kommunen ta i bruk nye metoder for å avdekke vold og overgrep mot sårbare voksne.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Ivar Bergundhau­gen ber nå kommunen ta i bruk nye metoder for å avdekke vold og overgrep mot sårbare voksne.
 ?? ARKIVFOTO ?? Faedreland­svennen har skrevet flere artikler om overgrep mot utviklings­hemmede.
ARKIVFOTO Faedreland­svennen har skrevet flere artikler om overgrep mot utviklings­hemmede.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway