Fædrelandsvennen

Vil ha avgjørelse om vindkraft før sommeren

- JAN ODDVAR EIDE

Birkenes kommune er splittet i synet på vindkraftv­erk. Regjeringe­ns forslag til revidert nasjonalbu­dsjett kan avgjøre saken.

– Jeg er skuffet over forslaget, sier ordfører Gyro Heia (Sp), som ikke får noe klarere svar på hva kommunen eventuelt vil tjene på å si ja til vindkraftv­erk.

– Vi vil bli ferdig med denne saken. Folk er nødt til å få et svar, både berørte naboer og naeringsli­v. Folk er slitne nå, sier hun.

– Som ordfører kjenner jeg et behov for at kommunen trenger ro. Vi må få landet dette. Vi må vite hva vi forholder oss til. Vi må komme oss videre, slik at vi kan få snakket om alt det andre vi også driver med, sier hun.

KONFLIKTER

I sitt forslag til revidert budsjett foreslår regjeringe­n en avgift på vindkraftv­erk. Men det er uklart hvor stor avgiften blir og hvordan den utformes. Først skal saken ut på høring. Så håper regjeringe­n å legge fram et endelig forslag i høstens statsbudsj­ett.

– Regjeringe­n tar sikte på å innføre en moderat produksjon­savgift på vindkraftv­erk fra 2022, som vil gi forutsigba­re inntekter for vertskommu­nene, sier finansmini­ster Jan Tore Sanner (H).

– Det er viktig for oss å bidra til at kommunene sitter igjen med en større andel av verdiskapi­ngen fra vindkrafte­n. Jeg håper dette vil kunne vaere et bidrag til å senke konfliktni­vået knyttet til vindkraft, sier oljeog energimini­ster Tina Bru (H).

KAN BLI AVGJORT

Det er forventet at Stortinget behandler revidert budsjett 18. juni. Da har ordfører Gyro Heia signaliser­t at kommunesty­ret tar opp saken i et ekstraordi­naert møte. Ordføreren vil selv ikke si hvordan dette påvirker hennes egen stemmegivn­ing.

– Her kan alt skje. Forslaget kan bli endret i Stortinget. Det kan bli sendt ut på høring. Det kan komme en avgjørelse først om et halvt år. Det er mye usikkerhet her, sier ordføreren som altså ønsker en avklaring før sommeren.

UTSATT FRIST

Vindkraftv­erket i Birkenes er ikke påbegynt. Men må stå ferdig og vaere i drift før nyttår. Ellers mister selskapet RWE Wind Norway tillatelse­n til å drive det. Søknaden deres om forlenget frist er avslått. Men kan bli omgjort av regjeringe­n – hvis Birkenes

ønsker kraftverke­t velkommen.

Det er dette kommunesty­ret kan ta stilling til før sommerferi­en. Eller utsette.

– Jeg hadde et håp om at regjeringe­n ville komme med et forslag som kunne vaere forutsigba­rt og konkret. Både for kommunene som skal ha vindkrafte­n, for bransjen og for staten. Nå foreslår regjeringe­n en avgift på vindkraft som er moderat, uspesifise­rt og som skal ut på høring. Dette betyr usikkerhet og er i strid med hva kommunene og bransjen selv har foreslått, sier ordfører Gyro Heia, som tror det vil bli helt avgjørende hva Stortinget lander på i sin behandling.

ETTERLYSER GREP

Der ønsker ordføreren i Birkenes seg et tydelig grep. Hun viser til vannkraftu­tbyggingen, og kaller regjeringe­ns tilnaermin­g «litt historielø­s».

– Nå er cirka halvparten av det uttalte behovet for vindkraft utbygd. Og vi har fortsatt ikke fått klare regler. Verken for kommunene, staten eller bransjen. Vindkraft er lønnsomt. Da er grunnrente- og naturressu­rsbeskatni­ng aktuelt. Men ordningene skulle blitt innført så tidlig som mulig. Akkurat som for vannkrafte­n. Det skaper forutsigba­rhet og stabilitet. Da slipper vi politisk kamp i hver kommune. Dette skulle ligget inne i konsesjons­vilkårene og lovverket. Nå kommer det som en produksjon­savgift. Jo, jeg er skuffet, gjentar ordføreren i Birkenes.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Birkenes-ordfører Gyro Heia (Sp) er skuffet over regjeringe­ns forslag til kompenseri­ng for vindkraft i kommunene.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Birkenes-ordfører Gyro Heia (Sp) er skuffet over regjeringe­ns forslag til kompenseri­ng for vindkraft i kommunene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway