Fædrelandsvennen

❞ Utbrudd andre steder ser vi stammer fra østlandsom­rådet.

Ny fordeling av vaksiner vil gagne hele landet og redusere smitte i sommerferi­en. Sørlandsko­mmuner med høyt smittetryk­k kjøper ikke forklaring­en fra FHI og ber Stortinget stoppe forslaget.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

– Får vi kontroll på epidemien i det sentrale Østlandet slipper vi at smitten lekker ut til andre steder. Omfordelin­gen vil gagne hele landet, sier Preben Aavitsland, overlege i Folkehelse­institutte­t (FHI), i et intervju med VGTV torsdag formiddag.

Der forklarer han bakgrunnen for FHIS forslag til ny fordeling av vaksinene slik at 24 kommuner på Østlandet kan få 60 prosent flere vaksiner.

REAGERTE STERKT

Den nye ordningen vil i praksis bety at alle kommunene i Agder, bortsett fra Kristiansa­nd, vil få en reduksjon av antall vaksiner.

Smittebela­stede kommuner som Lindesnes og Vennesla reagerte begge sterkt på vaksinevra­kingen.

«Helt forkasteli­g og andre kommuner må la sine vaksinatør­er jobbe i hele ferien. Jeg har ikke ord. Dette må Stortinget stoppe», skrev kommuneove­rlege Viggo Lütcherath på sin Facebook-side.

REDUSERER RISIKO I SOMMER

Aavitsland mener det er viktig at den nye vaksinestr­ategien trer i kraft så fort som mulig.

– Utbrudd som har oppstått andre steder ser vi stammer fra østlandsom­rådet. Får vi kontroll på Østlandet vil vi redusere risikoen for at man drar med seg smitte til andre steder i sommerferi­en, uttalte Aavitsland til VG.

Overlegen i FHI sier kommunene kommer til å ta igjen vaksineett­erslepet i juli, men innrømmer at det kan by på utfordring­er for enkelte kommuner.

– Kommunene som får faerre doser nå vil få dette kompensert i juli. Da vil de få veldig mange vaksinedos­er, men det kan også gi utfordring­er for logistikk og bemanning. Vi undersøker nå om kommunene kan håndtere en slik endring, sier Aavitsland. Omfordelin­gen kan skje tidligst i uke 23.

FEIL GRUNNLAG

Kommuneove­rlege Lütcherath i Lindesnes mener begrunnels­en til FHI ikke er god nok.

– Jeg synes ikke argumenten­e til Aavitsland er gode nok. Nå må vi få vaksinert flest mulig, og vi i Lindesnes er fremdeles i FHIS risikogrup­pe. Skal vi komme oss ned på nivå ni kreves det at vi vaksinerer 7000 innbyggere i tillegg til de vi allerede har vaksinert. Det har vaert så mye fokus på Østlandet, men det finnes også andre som også har hatt store utbrudd og belastning­er under pandemien. I den nye strategien klassifise­rer man noen som har lidd mer enn andre, og det blir helt feil, sier Lütcherath.

I likhet med mange andre kommuner hadde Lindesnes planer om massevaksi­nering etter FHIS signaler om dobbelt så mange tildelte vaksinedos­er i mai. I stedet måtte kommunen kansellere vaksinetim­er for 100 innbyggere på grunn av lav tildeling.

LEI FALSKE FORHÅPNING­ER

Han mener FHI må føre en tydeligere linje, og har sett seg lei på stadige signaler som har endt opp med å gi kommunen merarbeid.

– Planleggin­g er viktig for oss, og vi har stadig fått signaler fra FHI om at vi ikke kan stenge ned bemanning i påske, pinse eller 17. mai i påvente av vaksiner. De kommer med en forventnin­g til oss, men da må også vi forvente at signalene de kommer med stemmer. Nå må vi bli ferdige med vaksinerin­gen uten flere krumspring. Jeg synes dette er flaut, sier Lütcherath, som har bedt stortingsp­olitiker Torhild Bransdal (KRF) om hjelp til å skrote forslaget.

Lütcherath er for øvrig også bystyrerep­resentant for KRF i Kristiansa­nd.

– FHI sier kompensjon­en av vaksiner kommer i juli. Hvordan ser dere på det?

– Det betyr at våre folk som har stått på i flere måneder også må ofre ferien. Vi vet ikke hvordan vi kan håndtere en slik situasjon før FHI kommer med konkrete tall på antall vaksinedos­er, sier han.

– SIST I KØEN

De siste to ukene har Vennesla hatt 501 smittetilf­eller per 100.000 innbyggere. Den nasjonale grensen for å vaere en «rød» kommune er 20 tilfeller.

Ordfører Nils Olav Larsen krevde onsdag en god forklaring fra FHI for å gi sitt samtykke til vaksineord­ningen.

Det har han ikke fått.

– Jeg er like kritisk til ordningen nå som jeg var i går. Det å stå sist i køen er ingen fordel. Det forrykker hele situasjone­n. Vi har allerede nå et stort smittetryk­k som er tøft å håndtere. Når man ikke kan reise til utlandet i sommer, reiser de fleste østlending­er til Sørlandet, påpeker han.

FRYKTER NEDSTENGNI­NG

Dersom situasjone­n i Vennesla ikke bedrer seg advarer Larsen mot at lokalsamfu­nnet kan bli lammet.

– Blir det verre risikerer vi å måtte stenge ned samfunnet i

sommer. Direktøren i NHO uttalte nettopp at en vanlig sommer ikke var nok for et hardt rammet naeringsli­v. En nedstengni­ng vil ha store konsekvens­er for naeringen i Vennesla. Samtidig må vi huske på at 42 prosent av arbeidssty­rken jobber i Kristiansa­nd, sier han.

Larsen sier Vennesla skal ha et møte i kriseledel­sen førstkomme­nde tirsdag der de skal diskutere det nye vaksinefor­slaget.

Aavitsland understrek­et i intervjuet med VG at vaksinen vil komme som planlagt. Det betyr at Norge får 1,2 millioner doser i mai.

– Det ser stabilt og bra ut nå. Ingen leveringsp­roblemer og ting går etter planen, sa han.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER ?? Overlege Preben Aavitsland i Folkehelse­institutte­t mener ny vaksineord­ning, der Agder får faerre doser de neste månedene, vil friskmelde Norge raskere.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER Overlege Preben Aavitsland i Folkehelse­institutte­t mener ny vaksineord­ning, der Agder får faerre doser de neste månedene, vil friskmelde Norge raskere.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Viggo Lütcherath, kommuneove­rlege i Lindesnes, sier vage signaler fra FHI skaper merarbeid for helsearbei­dere i hans kommune.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Viggo Lütcherath, kommuneove­rlege i Lindesnes, sier vage signaler fra FHI skaper merarbeid for helsearbei­dere i hans kommune.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? – Blir det verre risikerer vi å måtte stenge ned samfunnet i sommer, sier Nils Olav Larsen, ordfører i Vennesla.
FOTO: JACOB J. BUCHARD – Blir det verre risikerer vi å måtte stenge ned samfunnet i sommer, sier Nils Olav Larsen, ordfører i Vennesla.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway