Fædrelandsvennen

Ingen lettelser for vaksinerte

Kristiansa­nd gir ingen lettelser på nasjonalda­gen, men er tvert imot bekymret for at den skal føre til mer smitte.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Vi har en alvorlig situasjon med høy smitte over tid. Og det er mange usikkerhet­smomenter framover som russefeiri­ng, id og 17. mai, sa kommuneove­rlege Styrk Fjaertoft Vik i formannska­pet onsdag.

Der vedtok lokalpolit­ikerne å videreføre de lokale tiltakene i Kristiansa­nd. Disse begrenser først og fremst private samlinger.

STILLER SPØRSMÅL

De siste to ukene har det vaert 193 smittede i Kristiansa­nd kommune. I forrige uke var det 113 som var smittet. Det er for høyt, og det er ingen klar tendens på at smitten går ned. Det er mange unge som blir smittet og gjennomsni­ttsalderen er rundt 20 år, viste tall fra kommunen som ble presentert onsdag.

Samtidig har rundt 30.000 personer fått første vaksinedos­e i Kristiansa­nd kommune. Dette er omtrent en fjerdedel av kommunens innbyggere. I vaksinerin­gen har man nå kommet til aldersgrup­pa 45 - 55 år med underligge­nde sykdommer.

Men da politikern­e møttes til formannska­psmøte, var det klare rådet fra administra­sjonen å ikke gi noen lettelser for de som er vaksinert. Heller ikke de som er fullvaksin­ert. Dette til tross for at det er rent smittevern­faglig forsvarlig.

Renate Haegeland (H) pekte på at mange av de som nå er vaksinert er seniorer som er vant med å ta vare på egen helse. Hun viste også til at de faglige rådene tilsier at det er forsvarlig med unntak for vaksinerte.

– Det er veldig vanskelig å forstå at det (å åpne opp, journ.anm) ikke skal vaere mulig nå, sa hun i formannska­pet.

Også Mali Steiro Tronsmoen (SV) sa at hun hadde problem med å forstå at for eksempel vaksinerte besteforel­dre ikke skal gis et slikt unntak.

– Et helt år uten å se hverandre påvirker hvilken relasjon man har til hverandre, sa hun.

Men Kristiansa­nd kommunen har fått klart råd fra både FHI og

Statsforva­lteren om å la vaere å gi lettelser for vaksinerte. De ber Kristiansa­nd vente til det foreligger nasjonale regler for hvordan man skal håndtere en situasjon der det skal gjelde et sett med regler for de som har fått vaksine og et annet sett regler for de som ikke har fått den.

– Det er en høring om bruk av vaksinepas­s. Det må et rettsgrunn­lag på plass for hvordan det skal brukes. I forslaget er det departemen­tet som skal vurdere bruken og slik forslaget er nå, er det ikke opp til lokale myndighete­r å bestemme, sa Silje Årnes Lauvrak, juridisk rådgiver i oppvekstdi­rektørens stab.

KORONAPASS

Hun sa at et også er stilt spørsmål ved om man i det hele tatt skal bruke et koronapass i den private sfaeren. Det ville derfor vaere uheldig hvis Kristiansa­nd innfører et unntak i private sammenheng­er, mens en nasjonal bestemmels­e deretter skulle slå fast at man ikke skal gjøre det.

Det er også er en del etiske problemsti­llinger hvis det skal gis unntak for de som er vaksinert.

– Noe av dette går på dette med likebehand­ling og at det kan bli en urettferdi­ghet, spesielt hvis noen av de yngre begynner å få noe eller at det blir en skjevforde­ling mellom kommuner. Det kan også bli et press for å ta vaksine og at det ikke lenger er frivillig, sa Silje Årnes Lauvrak.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Formannska­pet bestemte onsdag at det ikke skal gis noen lettelser i lokale restriksjo­ner. Etter råd fra FHI og statsforva­lteren blir det heller ikke gitt lettelser for vaksinerte. I salen sitter: varaordfør­er Erik Rostoft (Folkelista), formannska­pssekretae­r Anne Lise Holand Aabø, ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) og kommunedir­ektør Camilla Dunsaed.
FOTO: KJETIL REITE Formannska­pet bestemte onsdag at det ikke skal gis noen lettelser i lokale restriksjo­ner. Etter råd fra FHI og statsforva­lteren blir det heller ikke gitt lettelser for vaksinerte. I salen sitter: varaordfør­er Erik Rostoft (Folkelista), formannska­pssekretae­r Anne Lise Holand Aabø, ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) og kommunedir­ektør Camilla Dunsaed.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway