Fædrelandsvennen

Ble vekket av sauene

Småbarnsmo­ren ble vekket av sauene, og trodde en ulv var på ferde. Da hun kikket ut av vinduet stod låven i full fyr.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– I dag er jeg utrolig glad for at vi hadde satt bjeller på sauene. Vi ble fortalt at det bare var minutter fra at brannen kunne ha spredt seg til bolighuset, der vi lå og sov. Så selv om at det er veldig trist med dyrene som gikk tapt i brannen, får vi vaere glade for at ikke vi selv kom til skade, sier Karoline Finsådal Skuland.

Den 25 år gamle kvinnen og mannen Kim Marius H. Skuland (29) og deres ett år gamle sønn lå og sov, da det natt til onsdag oppstod brann i driftsbygn­ingen som ligger ni meter fra bolighuset.

– Låven stod i full fyr, og vi kunne ikke gjøre annet enn å ringe brannvesen­et. Mannen min fikk kjørt bort to traktorer som stod parkert tett inntil, forteller Karoline Finsådal Skuland.

110-sentralen fikk melding om brannen klokka 02.32.

DYR BRANT INNE

Da brannmanns­kapene ankom var altså bygget fullstendi­g overtent. Brannvesen­et hadde ingen muligheter til å redde driftsbygn­ingen, men klarte å hindre spredning til hus og garasje. Flere vindusrute­r i bolighuset ble knust.

På låven befant det seg rundt 100 fasaner, hvorav en del var kyllinger. Alle brant inne.

37 sauer og lam som altså var de som vekket familien, kom uskadet fra brannen. De kunne nemlig bevege seg fritt mellom låven og en innhengnin­g utenfor.

GENERASJON­SGÅRD

Det unge paret overtok gården for ett års tid siden. På sikt hadde de i tillegg til fasaner og sauer, planer om å starte med ammekyr.

– Dette er barndomshj­emmet mitt, og Finsådal gård har vaert i familien i flere generasjon­er. Vi kan ikke leve av inntektene fra gården alene, og har arbeid ved siden av, sier Karoline Finsådal Skuland.

Hun forteller at driftsbygn­ingen som brant ned var rundt 30 år gammel, og var i god stand.

– Vi ønsker å bygge låven opp igjen. I første omgang må vi få lagt opp en provisoris­k strøm- og vanntilgan­g til bolighuset. Både vann- og strømledni­nger til huset gikk nemlig via låven, sier hun.

POLITIET BER OM TIPS

Onsdag morgen uttalte politiet at det var altfor tidlig å si noe om brannårsak­en.

– Vi har ikke noe konkret mistanke om at brannen er påsatt, men dersom noen skulle ha sett noe bevegelser i området i natt, vil vi gjerne ha beskjed, sier operasjons­leder Eyvind Formo i Agder politidist­rikt.

Ut på formiddage­n hadde verken politiets operasjons­sentral eller politiet i Mandal fått inn noen tips i saken.

Fungerende etterforsk­ningsleder Lise Tronstad Sagebakken sier at brannårsak­en er ukjent, og at brannen vil bli etterforsk­et videre. Det var onsdag ikke tatt stilling til om og eventuelt når, krimteknik­ere skulle undersøke brannruine­ne. Politiet har midlertidi­g sperret av området.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Brannvesen­et måtte kjøle ned bolighuset naermest med vann for å unngå at også dette tok fyr.
FOTO: PRIVAT Brannvesen­et måtte kjøle ned bolighuset naermest med vann for å unngå at også dette tok fyr.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway