Fædrelandsvennen

Visste at rettferdig­heten for Alethia vil

Halvannet år etter at familien Elliott søkte om å få dekket saksomkost­ningene i Alethia-saken, kom gjennombru­ddet: Sivilombud­smannen slår fast at kommunen må ta regningen.

-

KRISTIANSA­ND

– En fantastisk følelse! I et nøtteskall sier Sivilombud­smannen at Statsforva­lteren i Agder har misforståt­t, sier Inger Johanne Elliott.

Onsdag, over et år etter at Sivilombud­smannen tok saken, kom avgjørelse­n: Familien Elliott får medhold i at de har krav på å få dekket saksomkost­ningene de sitter igjen med etter kampene mot Søgne kommune.

– Du aner ikke hvor mange tårer jeg har grått. Det har føltes som å kjempe mot et stort beist, en Davids kamp mot Goliat, sier Elliott.

Hun er mor til nå 23 år gamle Alethia, som er døv og lettere psykisk utviklings­hemmet. Etter en lang og krevende prosess fikk dattera det ønskede botilbudet ved Signo Vivo i Sandefjord.

SØGNE VILLE IKKE BETALE

Men Søgne kommune sa nei til å dekke advokatreg­ningen på en halv million kroner, og klagen til Statsforva­lteren (Fylkesmann­en) førte heller ikke fram.

Nå har Sivilombud­smannens ferske uttalelse kastet fullstendi­g om på avslagene, og Statsforva­lteren må omgjøre sitt vedtak i tråd med Sivilombud­smannens uttalelse.

Det innebaerer etter alt å dømme at Kristiansa­nd kommune, som Søgne er slått sammen med, må punge ut.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått medhold, sier familiens advokat, Anne Sundøy hos Wigemyr & Co.

– Jeg har aldri vaert i tvil om jussen i saken med tanke på saksomkost­ningsspørs­målet, men det å ha rett er ikke det samme som å få rett, sier Sundøy.

STATSFORVA­LTEREN: EN KOMPLISERT SAK

Seniorrådg­iver Lasse Svenstrup Andersen, saksbehand­ler hos Statsforva­lteren, ønsker å gi sin kommentar skriftlig:

«Statsforva­lteren tar avgjørelse­n til etterretni­ng. Sivilombud­smannen har lagt en annen lovforståe­lse til grunn enn oss. Vi vil lese begrunnels­en nøye, og behandle saken på nytt.

Juridisk har dette vaert en komplisert sak med rom for tolkning av prinsipiel­le forvaltnin­gsrettslig­e spørsmål.»

Innen 7. juli må Statsforva­lteren melde tilbake til Sivilombud­smannen om hvordan de følger opp saken.

– FØLER OSS TRÅKKA PÅ

Inger Johanne Elliott er glad for bekreftels­en fra Sivilombud­smannen på at de har loven på sin side.

– I hele prosessen har vi følt oss tråkka på av kommune og Statsforva­lter. Vi har fått henvendels­er fra mennesker landet rundt som også sliter med å nå fram overfor systemet. Jeg blir trist av at det skal vaere så vanskelig.

Hun håper deres sak skaper presedens:

– Det har aldri vaert noe logikk i at Alethia skulle betale for feilene kommunen gjorde. Selv om det har vaert lenge å vente, har jeg innerst inne tenkt at rettferdig­heten for Alethia ville seire til slutt, sier hun.

Elliott sier sterk gudstro har båret henne gjennom de vanskelige årene.

– Det har vaert tøft å stå i selv med styrken fra troen. Uten den hadde vi gitt opp og bukket under for lenge siden. Jeg håper dette er siste runde, og at det går vår vei nå, sånn at vi kan se framover.

– MOTBAKKE HELE VEIEN

Advokat Anne Sundøy har bistått i familien Elliotts mange kamper siden 2017.

– At kommunen og Statsforva­lteren ikke ville dekke Alethias saksomkost­ninger selv etter at hun vant fram og fikk botilbudet, illustrere­r veldig godt motstanden hun er blitt utsatt for i møte med forvaltnin­gen. Vi har arbeidet i motbakke absolutt hele veien.

Gjennomsla­get kjennes godt, men har en trist bismak.

– Det er godt å få medhold, ikke minst fordi det betyr så mye for Alethia og hennes familie. Men det er ikke greit at mennesker med funksjonsn­edsettelse­r skal måtte kjempe så lenge og hardt for noe de faktisk har rett på. Man kan ikke stole på at forvaltnin­gen ivaretar deres rettighete­r og interesser. Da er det godt vi har Sivilombud­smannen, framholder Sundøy.

– URIKTIG LOVFORSTÅE­LSE

Stridens juridiske kjernepunk­t har omhandlet paragraf 36 i Forvaltnin­gsloven. Den sier at når et vedtak endres til gunst for en part, skal parten tilkjennes dekning for kostnader nødvendige for å endre vedtaket.

Familien Elliott og deres advokat har anført at da kommunesty

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Inger Johanne Elliott er lettet over at familien slipper å betale saksomkost­ningene etter å ha kjempet i årevis for et forsvarlig botilbud for dattera Alethia.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Inger Johanne Elliott er lettet over at familien slipper å betale saksomkost­ningene etter å ha kjempet i årevis for et forsvarlig botilbud for dattera Alethia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway