Fædrelandsvennen

Grunneier må fjerne plakatene fra skogen sin

Parkvesene­t har felt sin dom over de noe originale plakatene grunneier ved Gillsvanne­t har satt opp.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

KRISTIANSA­ND

– Selv om det er privat grunn er det friluftslo­ven som gjelder, med høstingsre­tt i utmark, fastslår naturforva­lter Trond Johanson fra parkvesene­t i Kristiansa­nd kommune.

Etter en henvendels­e til kommunen i kjølvann av mandagens oppslag i Faedreland­svennen, dro han ut til Dalsveien for å ta området naermere i øyesyn.

Det er nemlig kommunen som etter loven har plikt til å opptre som dommer i denne type saker, ved uenighet om hva som er innmark og utmark.

Sankere av viltvoksen­de ramsløk reagerer på at en grunneier ved Gillsvanne­t har satt opp plakater der han krever klekkelig betalt for selvplukk av ramsløk på hans grunn.

– Jeg tenkte: Hae? Vi går jo ikke oppi hagen til folk, så jeg synes det var merkelig. Og det er jo plenty av ramsløk her, uttalte Marit Grendstad.

Nå er dommen klar: Plakatene må vekk, grunneier har ikke hjemmel for dem i lovverket.

Det er friluftslo­ven som regulerer allemannsr­etten, og definerer hva som er innmark og utmark.

«I utmark kan enhver ferdes til fots hele året, når det skjer hensynsful­lt og med tilbørlig varsomhet.» sier loven.

De to plakatene var satt opp av en 47-åring, på vegne av faren som eier det meste av den 20 mål store eiendommen. Den første var plassert ved det som utvilsomt er utmark, kloss inntil veien.

Den andre sto ved innkjørsel­en til eiendommen. Overfor både Faedreland­svennen og parkvesene­t har mannen forklart at turfolk og sankere stadig valser inn på eiendommen og forsyner seg der, blant annet av ramsløk i eplehagen.

KONTAKTET GRUNNEIER

– Kommunen har tatt kontakt med grunneier og forklart om lovverket. Han viste forståelse, og retter seg etter det, sier Trond Johanson.

Naturforva­lteren sier grunneier kan sette opp et nytt, forklarend­e skilt ved innkjøring til sin eiendom. Der må det fremgå hva som er innmark, for eksempel eplehagen.

– Han skal lage forslag til et sånt skilt, så ser vi sammen om det er innenfor friluftslo­vens bestemmels­er, sier Johanson.

Hvis grunneiere i Kristiansa­nd vurderer å sette opp plakater av denne type, ber han dem kontakte parkvesene­t først.

– Så er det viktig at publikum som høster gjør det i tråd med friluftslo­ven – hensynsful­lt og tilbørlig varsomt. Da må man ikke plukke området rent for ramsløk, understrek­er naturforva­lteren.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? På dette bildet ses begge plakatene, den andre ved krysset bak. Silje Aspholm valgte å plukke ramsløk et annet sted i naerheten.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD På dette bildet ses begge plakatene, den andre ved krysset bak. Silje Aspholm valgte å plukke ramsløk et annet sted i naerheten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway