Fædrelandsvennen

Mer avfall – faerre bulker

En ny gjenvinnin­gsstasjon i Sørlandspa­rken øst skal kutte utslippene, øke kapasitete­n og få folk til å sortere bedre. Den skal også gi faerre bulker på kundenes biler.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Dette er den andre gjenvinnin­gsstasjone­n vi bygger i løpet av fire år, og det skal vi gjøre uten å øke gebyret, sier Hans Georg Høgevoll-garstad, administre­rende direktør i Avfall Sør.

I 2017 åpnet Avfall Sør sin nye gjenvinnin­gsstasjon på Mjåvann. I mars neste år legger de ned gjenvinnin­gsstasjone­n i Sørlandspa­rken og åpner en ny i Sørlandspa­rken øst.

Avfall Sør mener det vil gjøre det lettere å få levert avfall og at de dermed vil få opp gjenvinnin­gsgraden.

– I andre selskaper vil ofte miljøtilta­k vaere fordyrende, men for oss er det omvendt. Hvis vi klarer å gjenvinne mer, går utgiftene ned, sier Høgevoll-garstad.

BEDRE OPPLEVELSE

Gjenvinnin­gsgrad er avfallsbra­nsjens betegnelse for hvor stor andel av avfallet som blir gjenvunnet. For Avfall Sørs del er det nå 50 prosent som blir gjenvunnet, mens resten går til forbrennin­g.

– Energigjen­vinning er dyrt, mens noe av det vi leverer til gjenvinnin­g er det til og med inntekter på, sier Høgevoll-garstad.

Avfall Sør vil gjøre den nye gjenvinnin­gsstasjone­n mer romslig og lettere å bruke enn den gamle. Det mener de vil føre til at flere kommer med avfall som skal sorteres.

– Det vil vaere tre kjørefiler inn på stasjonen. Inne på anlegget vil det bli en effektiv logistikk hvor den midtre filen er kjørebane og de to andre er parkerings­filer hvor man stanser for å levere avfallet. Vi får et mye større areal og får spredt bilene. Kapasitete­n øker betrakteli­g, sier Høgevoll-garstad.

INGEN RYGGING

Mange kommer i dag med tilhengere til gjenvinnin­gsstasjone­n. Ikke alle er like trent i å ha en slik redskap bakpå bilen, og når de først kommer fram, skal de i tillegg rygge inn. Mellom andre biler som står oppstilt.

– Det har vaert en del uønskede hendelser med rygging. Derfor blir det slutt på det, sier Høgevollga­rstad.

Bilene skal i stedet stanse langs konteinern­e som står oppstilt på langs.

– En del bør planlegge litt bedre enn det de gjør i dag, slik det som skal av først av ligger øverst på hengeren. Men det går an å kjøre en ekstra runde.

Tomta de har kjøpt har kostet 40 millioner, mens selve anlegget vil komme på 60 mill. En egen innretning (roll-packer) ved hver konteiner skal sørge for at det ikke trengs hjullaster­e for å komprimere avfallet.

Når konteinere­n er full, blir de fraktet direkte til videre avfallshån­dtering.

– Derfor blir det ingen dieselkjør­etøyer inne på gjenvinnin­gsstasjone­n slik det er i dag.

OVER GRENSA

Tall som ble presentert i naeringsog eierskapsu­tvalget tirsdag, viser at Avfall Sør har klart å få opp gjenvinnin­gsgraden som før var på 36 prosent. Neste mål er 55 prosent i 2025.

En ny gjenvinnin­gsstasjon er altså et virkemidde­l for å komme dit. Men det var vanskelig å finne et godt egnet sted innen kommunens egne grenser, og den nye ligger i Lillesand, like over kommunegre­nsa.

Samtidig er det kun Avfall Sørs kunder som kan bruke anlegget, altså innbyggere i Kristiansa­nd og Vennesla. I Lillesand kom det protester på etablering­en, men de ble avvist av bystyret som godkjente planene. Klagen har til nå ikke blitt tatt til følge.

– Dette er et sorterings­anlegg der avfallet blir fraktet til andre steder. Det er ikke som før i tida da det lukta tre kilometer unna og det var massevis av måker. Dette ser vi mer på som en forretning, sier Einar Holmer Hoven (H), ordfører i Lillesand.

 ?? FOTO: MULTICONSU­LT OG ENO ARKITEKTER ?? Den nye gjenvinnin­gsstasjone­n skal ligge i Lillesand kommune, men betjene innbyggern­e i Kristiansa­nd og Vennesla. Den skal vaere klar neste år.
FOTO: MULTICONSU­LT OG ENO ARKITEKTER Den nye gjenvinnin­gsstasjone­n skal ligge i Lillesand kommune, men betjene innbyggern­e i Kristiansa­nd og Vennesla. Den skal vaere klar neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway