Fædrelandsvennen

Dødstanker

Den amerikansk­e cowboyforf­atteren Nick Tosches skrev en gang om den amerikansk­e cowboyen: Han blir født, vokser opp, gifter seg, roter litt rundt og så dør han. Det er vel en merkelapp som kan settes på mange typer mennesker.

-

Forfattere­n Astrid Lindgren og søsteren snakket ofte sammen i telefonen i alderdomme­n. De begynte samtalen med «døden, døden, døden», og så var de ferdig med det. Stigende alder baerer ofte med seg det faktum at samtalene gradvis skifter tema. For eksempel har mine to naermeste jevnaldren­de venner og jeg gjennom snart førti år hvert eneste år gått på restaurant en kveld i april, omtrent på den tida vi alle tre fyller år. I begynnelse­n gikk det mye i politikk, religion og økonomi, og til dels i andre fornøyelig­e diskusjone­r. Og alltid med humoren som en trivelig følgesvenn. Med årene har jeg lagt merke til at samtalen gradvis har endret kurs, og at latteren har fått et nervøst og noe ironisk drag av galgenhumo­r over seg som kanskje ikke er så rart, når det stadig mer omhandler sviktende helse, sykdommer og dødsfall. For min del ubehagelig­e tema en hypokonder med intens dødsangst helst ikke vil snakke om.

Eller er det slik? Hypokonder­ens angst handler om å gå for mye inn i alt, også det ubehagelig­e. Livsløgnen kan vaere smertefull, men er helt nødvendig når man vil vaere dønn aerlig. Men også her lyver jeg, for jeg vil ikke vite og unngår alle former for blodprøver og årlig helsesjekk. Det har jeg aldri forsonet meg med og aldri gjort. Jeg kunne like gjerne hoppet ut fra tiende som å gå å ta helsesjekk­en og risikere en dødsdom.

Nå har jeg denne koronavåre­n skrevet boka «Den siste av dei gamle» om oldefar Bjørgulv Myhola og forstått at også her gjennomsyr­et døden alle de hvite sidene. Det er kanskje ikke så rart siden alle jeg skrev om for lengst er borte. Dødsleiene slukte meg mest, og selve samtalene som foregikk før døden kom. Bjørgulv Uppstad for eksempel, som også ble kalt Setesdalsk­jempa, var bestefaren til Bjørgulv. Da han lå på det siste, var han bekymret for om all slåssingen ville straffe seg i etterlivet. «Fyst eg tenkjer på alt det vonde eg hev gjort, vil de kjøve meg», sa han til søsteren Gro. Mens han lå og visste hvor det bar hen ble han spurt om han ville høre en salme. «Ja, syng den: Nu bør ei synden mer,» svarte Bjørgulv.

Da sønnen hans Svein, far til Bjørgulv jeg skrev om, lå på det siste, fikk han besøk av en kristen. «No, Svein, no skal du snart døy, har du overgitt deg til Gud?» «Eg putla og ber, putla og ber det beste eg kan,» svarte Svein. Ja, ja mente den kristne, stort mer kan ingen gjøre. Sønnen hans Bjørgulv, han jeg skrev bok om, ville ikke begrave kona si i Åseral, så han dro henne over heia til Setesdal, for hun skulle ikke våkne opp med åsdøler.

Nylig besøkte jeg gravsteden­e til Bjørgulv og alle barna hans, men min grandonkel Sveins grav var borte. Jeg lette, men fant den ikke før mysteriet ble løst: Den var slettet.

Det fikk meg til å tenke på noe den finlandssv­enske forfattere­n Nils Erik Forsgård skrev om i sin nye bok «Dødsmasker». Først dør vi mennesker, så før eller senere, dør også våre graver. Etter et dødsfall sies det iblant høylytt, at han eller henne kommer vi aldri til å glemme. Men vi glemmer. Vi er programmer­te til å glemme. Det er antakelig forutsetni­ngen for å fortsatt kunne leve videre. Jeg kan ikke tenke meg noe mer deprimeren­de enn dette faktum: Man vokser opp, finner seg en familie og et arbeid og man setter i gang et livsprosje­kt som er ment å vare i all evighet, i alle fall lever vi som det, men det er altså over før vi knapt får begynt. Og ikke bare det, Knut Hamsun sa det helt riktig, at om hundre år er allting glemt. Jeg vil korrigere Hamsun. Om femti år er allting og alle glemt.

Forsgårds bok er dyster, men fornøyelig lesning. Han tar for seg alle mulige måter å dø på, og beskriver dødsleiene til kjente personligh­eter som Friedrich Nietzsche, Ernest Hemingway, Johann Sebastian Bach, Ezra Pound og

mange flere. Også de naere. Han skriver om epidemier og pest, om selvmord, om dødsstraff. Og om å vaere skinndød, noe som gav H-C. Andersen dødsangst.

IRussland stene avstand tok de fra ortodokse kremering. preI bibelbelte­t her på Sørlandet er det desidert flest begravelse­r, mens i Oslo brennes de fleste. Det er vel liten tvil om at det har med religion å gjøre. Det er trygt å dø på Sørlandet. Samtidig er det et annet dilemma, for ved brenning kommer verken sopp eller orm til kroppene våre.

Jeg har aldri forstått meg på døden. Og det er et problem for en som vil ha forklaring på alt. Og så irriterer det meg, som det gjør for Forsgård, at den som lever lenge betraktes som en slags vinner. Dette til tross for at Andy Warhol en gang sa at «death means a lot of money, honey».

Angst for døden blir ofte latterligg­jort, men også den som dør modig er død. Jeg har det samme forholdet til døden som Woody Allen. Jeg er imot den.

En vakker og tidlig vårmorgen fikk forfattere­n Samuel Beckett av en venn spørsmålet om ikke sånne dager gjør han glad over å vaere i live, og svarte følgende: I wouldnt go as far as that.

Min kone er i motsetning til meg en rolig, sindig og ubekymret sjel. Og hun kunne sagt det samme som Beckett. Jeg har venner som også er ubekymrede sjeler og som ikke bruker en eneste kalori på det eneste vi vet her i livet. Jeg har anbefalt henne å laste ned en app på mobilen som heter «We Croak», der man fem ganger i døgnet på helt uforutsigb­are tidspunkt får beskjed om at «husk, du skal dø». Jeg tror mange av oss trenger det for å huske at vi lever.

Nils Erik Forsgård kommer innom dødskafeee­n på Protestfes­tivalen i september, om pandemien tillater.

Selv har jeg vel innsett at jeg av alders verk og stigende bekymring er kommet dit Nick Tosches beskrev i et menneskes livssyklus som at man roter litt rundt.

Pandemien har gitt nytt hodebry, et valg som mellom pest eller kolera. Tør jeg ta vaksinen eller ikke?

Jeg har det samme forholdet til døden som Woody Allen. Jeg er imot den.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? – Jeg har aldri forstått meg på døden. Og det er et problem for en som vil ha forklaring på alt. Og så irriterer det meg, som det gjør for Forsgård, at den som lever lenge betraktes som en slags vinner.
FOTO: SHUTTERSTO­CK – Jeg har aldri forstått meg på døden. Og det er et problem for en som vil ha forklaring på alt. Og så irriterer det meg, som det gjør for Forsgård, at den som lever lenge betraktes som en slags vinner.
 ??  ?? SVEIN INGE OLLIKAINEN OLSEN
SVEIN INGE OLLIKAINEN OLSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway