Fædrelandsvennen

MIDTØSTEN Nei til et Norge på sidelinjen – vis solidarite­t med Palestina!

Denne uka markeres det at det er 76 år siden Al-nakba, da 726.000 palestiner­ne brutalt ble drevet bort fra sine hjem som følge av opprettels­en av staten Israel.

- JULIA MOEN PIGAO, fylkeslede­r Agder SU Innlegget er forkortet. Red.

● Til tross for at Fn-resolusjon 194 (1948) stadfester flyktninge­nes rett til å vende tilbake, bor rundt fem millioner palestiner­e stadig i 58 flyktningl­eire langs Gazastripe­n, på Vestbredde­n og i Syria, Jordan og Libanon. De anses som verdens eldste flyktningb­efolkning. Vi i SU står i solidarite­t med palestiner­ne, og kjemper for flyktninge­ne og deres etterkomme­res rett til å vende tilbake. I år er dette ekstra viktig. Palestiner­e i Jerusalem har blitt møtt med vold fra israelske bosettere og politi, og mange palestiner­e, deriblant barn, har blitt drept i israelske angrep på Gaza-stripen.

FNS generalfor­samling ble enige om resolusjon 194 i 1948, hvor punkt 11 stadfester de hundretuse­ner som ble drevet på flukt under Al-nakba og deres etterkomme­res rett på å returnere, samt økonomisk kompensasj­on. Dette har ikke blitt overholdt.

Undertrykk­ingen av palestiner­ne fortsetter hver dag og fratar dem friheten de har krav på. Utsiktene for palestiner­ne er dystre om man ikke handler mot Israels brudd på folkerette­n.

Det er viktig og riktig at Norge skal sette fokus på de palestinsk­e flyktninge­nes situasjon internasjo­nalt, og holde Israel ansvarlig for deres folkeretts­brudd. Palestiner­ne må ha retten til sin egen framtid – retten til å leve i frihet og kunne søke sine egne drømmer. Verdenssam­funnet må gjennomfør­e det man ble enige om for 73 år siden, og legge press på Israel slik at de palestinsk­e flyktninge­ne kan få oppfylt sine rettighete­r til å returnere. Undertrykk­ingen av det palestinsk­e folk må avsluttes en gang for alle.

 ?? FOTO: TOBY MELVILLE / X90004 ??
FOTO: TOBY MELVILLE / X90004

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway