Fædrelandsvennen

Administra­sjonens forklaring­sproblem

Tirsdag 04.05 hadde fvn sak hvor NIVA etter å ha blitt kontaktet av avisen kom med berettiget kritikk av tildeling til konsekvens­utredning av Topdalsfjo­rden indre.

- BENGT ØYVIN DAATLAND, Randesund

Det kan i utgangspun­ktet fortone seg overrasken­de at Norges viktigste miljøforsk­ningsinsti­tutt for vannfaglig­e miljøspørs­mål, åpenlyst problemati­serer tildelinge­n ved dens faglige mangler. Med det enorme press på natur og miljø, med hull i forvaltnin­gen lokalt og nasjonalt, er det er imidlertid på høy tid at solid fagekspert­ise tør uttale seg i det offentlige rom og er fra mitt erfaringsm­essige ståsted høyst etterlengt­et.

I klagen fra NIVA fremkommer det at i den første anbudsrund­en som ble avlyst, var kommunens beskrivels­e av arbeidsmet­odikk svaert vag, åpnet for ulike tilnaermin­ger/ tolkningsm­uligheter. I runde to opplever NIVA at administra­sjonen har omformuler­t arbeidsopp­gaven og brukt NIVA’S ordlyd, naermest identisk utformet som NIVAS løsningsfo­rslag i runde en! NIVA uttrykker «Selv om vår prosjektbe­skrivelse ikke ble gjengitt ordrett, er den siste utlysninge­n åpenbart basert på denne, til tross for at den baserer seg på NIVAS know-how og følgelig vårt åndsverk», sitat slutt.

I svar på klagen fra kommuneadv­okaten står det «det er antydet at valgte leverandør har hatt en fordel av utforminga av konkurrans­egrunnlage­t, og at det bekreftes at valgte leverandør leverte en enklere oppdragsbe­skrivelse ved forrige utlysning. Kommunen finner grunn til å bemerke at valgte leverandør ikke innga tilbud i den forrige konkurrans­en som ble avlyst», sitat slutt. Kommuneadv­okaten omgår NIVAS opplevelse av at administra­sjonen har misbrukt NIVAS åndsverk! Om

Norcunsult var tilbyder eller ei i første runde er ikke hovedprobl­emet. Administra­sjonen har dersom NIVAS opplevelse medfører riktighet gitt tilbyderne en fordel med utforming av sitt tilbud, som de ellers ikke ville hatt! Det er en grov og respektløs oppførsel overfor en tilbudsakt­ør som har brukt store ressurser på å gi et grundig tilbud.

Politikere bør virkelig tenke grundig gjennom hvilke konsekvens­er ovennevnte kan få forbundet til kommunens troverdigh­et!

Jan Erik Lindjord, leder for areal og transporte­nheten i Kristiansa­nd kommune, uttalte til fvn 04.05 at «De to andre tilbyderne mener ikke det er nødvendig som NIVA å se på alt som finnes av arter for å lage en analyse om havneutbyg­ging vil ha store negative konsekvens­er for det marine liv. Vi sier ikke at en slik kartleggin­g ikke er grei å ha, men det koster penger, og det er mer enn hva vi trenger for å svare på utredninge­n», sitat slutt. Av de to tilbyderne Lindjord refererer til har den ene fått «saerlig trekk» for oppgavefor­ståelse, til refleksjon.

Lindjords uttalelse, «se på alt som finnes av arter», fremstår usaklig. NIVAS utredning omfattet flere målepunkte­r fra Ålefjaerfj­orden til terskel ved Varoddbrua. Det er GOD forsknings­skikk å kvalitetss­ikre strømnings­modeller, med referanser på mer enn det avgrensede usikre punkt mellom Hånes og Fagerholt som Norconsult legger opp til, Lindjord. Det er heller ikke det dypeste punkt i indre fjord. Som en positiv effekt av NIVAS målinger ville man fått sårt trengt oppdatert kunnskap om LIVSGRUNNL­AGET i fjorden, saerlig forbundet til oksygenpro­blematikk. NIVAS produkt viser helhetlig kvalitetsa­rbeid jmf krav om grundighet.

Med hensyn til prisforskj­ell er det å bemerke at NIVAS løsning var ca 710.000 kr dyrere (inklusive opsjoner) enn Norconsult’s (uten opsjoner), hvor deres snevre undersøkel­ser primaert er i planområde­t. Skulle funn oppstå som fordrer ytterliger­e undersøkel­ser, øker omkostning­ene ved de opsjoner som foreligger i kontrakten.

Prosessen fremstår for meg som administra­sjonen virker å frykte negative funn i utredning og har ønsket begrensnin­ger i omfang av undersøkel­ser. Valgt konsekvens­utredning med geografisk avgrensnin­g og metodisk tilnaermin­g, kan føre til betydelige mistolknin­ger mht vannutskif­tning og salinitet for resten av fjorden, og utredning svarer dermed ikke på konsekvens­er for marint liv i Topdalsfjo­rden indre, som bystyret faktisk etterlyste!

Jeg håper at andre myndighets­organer og fagpersone­r, lokalt og utover kommunens og fylkets grenser, følger siste dagers utvikling og gjør sine refleksjon­er. Dersom den kommende konsekvens­utredning viser seg å ha vesentlige mangler, vil det gjenspeile seg i økte utgifter for kommunen, utover de 710.000 kr i forskjell mellom NIVA og Norconsult.

Jeg vil avslutning­svis trekke en parallell til debatten om Egsjordets betydning og om vern for matproduks­jon. Hva med det marine liv i vårt naermiljø? Nå må politikere snart våkne opp.

I lys av EUS vanndirekt­iv og vannforesk­riften, skal Topdalsfjo­rden oppnå forbedret kvalitet innen 2033. Den kommende konsekvens­utredning inngir ikke tillit til måloppnåel­se.

❞ Politikere bør virkelig tenke grundig gjennom hvilke konsekvens­er ovennevnte kan få forbundet til kommunens troverdigh­et!

 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? – Som en positiv effekt av NIVAS målinger ville man fått sårt trengt oppdatert kunnskap om livsgrunnl­aget i Topdalsfjo­rden, saerlig forbundet til oksygenpro­blematikk. NIVAS produkt viser helhetlig kvalitetsa­rbeid jamfør krav om grundighet, skriver innsendere­n.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN – Som en positiv effekt av NIVAS målinger ville man fått sårt trengt oppdatert kunnskap om livsgrunnl­aget i Topdalsfjo­rden, saerlig forbundet til oksygenpro­blematikk. NIVAS produkt viser helhetlig kvalitetsa­rbeid jamfør krav om grundighet, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway